Błyskawiczny sernik gotowany. Łatwy sernik bez pieczenia

Bardzo dobry sernik gotowany bez angażowania piekarnika i miksera. Dla oszczędzających energię i zmęczonych. Dla dzieci w podstawówce i studentów. Nie ma ryzyka opadania, wylania, pękania i takich tam. Jeśli do wykonania spodu użyje się płatków kukurydzianych, cały sernik będzie stanowić bezglutenowy deser. Trzeba mieć bardzo silną wolę, by powstrzymać się od wyjadania ugotowanej masy prosto z garnka. Po lekkim ostudzeniu staje się nieco plastyczna i przy pomocy koronkowych serwetek czy innych wypukłości można w niej odciskać wzorki.  Ci, którym płatki pasują tylko do śniadania niech  użyją całych herbatników, biszkoptów lekko nasączonych czymś ulubionym lub krakersów. Albo kruszą na piasek ciasteczka mieszając je ze stopionym masłem albo i siekanymi orzechami czy migdałami.
Ciasto można polać dowolną polewą lub oprószyć ciemnym kakao. Kremowa pycha.

P.S. Należy użyć dobrej jakości twarogu, przy rzadkich, takich które nie trzymają kształtu lub nietłustych serach można dać łyżkę skrobi ziemniaczanej więcej, choć i to nie załatwia czasem sprawy. Jeśli ser będzie miał dużą zawartość wody, deser nie zsiądzie się.

błyskawiczny sernik gotowany

 

sernik gotowany

składniki ( na tortownicę 21 cm): 

na spód:
– 250 g płatków kukurydzianych
– 60 g masła
– 2 duże łyżki miodu

lub. ok. 150 g zwykłych herbatników

na masę serową:
– 1kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (można użyć gotowego, zmielonego o wysokiej zawartości tłuszczu, koniecznie gęstego, rzadki, rozwodniony ser się nie zsiądzie)
– 4 jajka
– 200 ml zimnego mleka
– 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (a nawet 4,5 jeśli twaróg jest mało gęsty lub nietłusty) lub dwa opakowania proszku budyniowego
– 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego „do wypieków”
– 80 g masła
– 3/4 szklanki rodzynek, ew. posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
– wnętrze wyskrobanej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Płatki drobno pokruszyć ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków. Masło rozpuścić z miodem lekko je podgrzewając w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Dodać do płatków, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę płatkowej masy, docisnąć do dna tortownicy, wstawić do lodówki by stwardniała.

Ser zmiksować/dobrze wymieszać z jajkami.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać w dużym kubku z mlekiem.
Masło i cukier rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, w większym garnku, musi się w nim zmieścić reszta produktów. Cukier nie musi rozpuścić się do końca.
Masę serowo- jajeczną dodać do gorącego masła i mocno mieszać podgrzewając, aż całość będzie dobrze ciepła. Należy uważać, lubi się przypalać. Dodać mleko wymieszane z mąką. Dalej intensywnie mieszać, aż wszystko będzie bardzo gorące i lekko zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Dosypać bakalie. Odstawić do przestudzenia (nie musi wystygnąć całkowicie).

Połowę masy wlać do tortownicy. Na niej rozsypać pozostawione wcześniej płatki i wylać na nie pozostały ser. Wygładzić powierzchnię. Kiedy masa przestanie się kleić i będzie ją można dotknąć ręką, położyć na niej szydełkową serwetkę ze wzorem albo np. folię bąbelkową. Docisnąć wierzch równomiernie płaskim talerzykiem albo dopasowaną kształtem płaską pokrywką i odstawić na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia do lodówki.
Posypać mocno ciemnym kakao i delikatnie odkleić serwetkę. Przy pomocy dużego, cienkiego noża, zdecydowanym ruchem okroić brzegi, uważnie odkleić ciasto od papieru w formie, przełożyć na paterę lub talerz.

błyskawiczny sernik

 

łatwy sernik bez pieczenia
Mówię Wam – niebo na talerzu:)


  1. Izaa
    30 stycznia, 2016, 9:36 am

    pyszniutko wyglada

  2. Lena
    30 stycznia, 2016, 9:51 am

    Co za rozkosz dla podniebienia:)

  3. Ala Jereczek
    30 stycznia, 2016, 10:03 am

    Właściwie, gdyby zastosować corn flakesy bezglutenowe, to cały sernik będzie bez glutenu 😉 na pewno zrobię

    1. Jara Aleczek
      17 kwietnia, 2019, 12:55 pm

      Corn flakes obojętnie jakie, będą zawsze bezglutenowe bowiem kukurydza nie zawiera tego białka. Corn flakes bezglutenowe to tzw. chwyt marketingowy dla ograniczonych umysłowo, podobnie jak żółte sery bez laktozy.

      1. Beata Królikiewicz
        17 kwietnia, 2019, 5:08 pm

        Racja, acz ograniczonych umysłowo możesz sobie darować. To miły blog. Jeśli ktoś popełnia błąd – nie znaczy że jest ograniczony umysłowo.

      2. Kinga
        8 sierpnia, 2019, 10:57 am

        Nie jest to prawda, bo bywają takie płatki słodzone słodem jęczmiennym i już stają się glutenowe, przynajmniej dla osób, które mają celiakię. Taka pułapka, w którą wpadliśmy na początku stosowania diety bezglutenowej, bo też nam się wydawało, że płatki kukurydziane muszą być bezglutenowe.

  4. Anna Policht
    30 stycznia, 2016, 10:53 am

    To juz wiem co jutro na deser 🙂

  5. Aguś kulinarnie
    30 stycznia, 2016, 12:03 pm

    O raju,mega pomysł,muszę zrobić,jak tylko doba wydłuży się o kilka godzin:)))

  6. Karolinka
    30 stycznia, 2016, 3:07 pm

    A czy da radę z twarogiem sernikowym z wiaderka?

    1. opalanka
      30 stycznia, 2016, 4:05 pm

      Tak.

  7. Alekksandra
    31 stycznia, 2016, 10:01 am

    Każdy sernikożerca będzie w raju 🙂

  8. Angie
    31 stycznia, 2016, 10:12 am

    Te spody z płatków są świetne!:))

  9. Ania – Kto ugości moich gości?
    31 stycznia, 2016, 2:19 pm

    Zaciekawił mnie ten spód, muszę wypróbować bo całość wygląda wspaniale!

  10. Salvador Dali
    1 lutego, 2016, 5:54 am

    robiłam podobny, ale z ciasteczkami zamiast płatków 🙂
    uwieeelbiam go! 🙂

  11. Aleksandra Bazelka
    1 lutego, 2016, 9:00 am

    Pysznie wygląda i pewbie smakuje 😉

  12. Smakołyki Asi
    1 lutego, 2016, 8:32 pm

    Wygląda obłędnie 🙂

  13. Anonimowy
    2 lutego, 2016, 12:58 am

    Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję.Wygląda smakowicie.EN

  14. wladyslawa kraw
    3 lutego, 2016, 2:35 pm

    kiedy dajemy bakalie

    1. opalanka
      3 lutego, 2016, 8:13 pm

      Po dodaniu mąki ziemniaczanej. Już dopisałam. Pozdrawiam:)

  15. Lidia
    17 lutego, 2016, 5:10 pm

    Witam, nie rozumiem z tą folią bąbelkową, ona nie ma dziurek, jak serwetka, po przyłożeniu jej i dociśnięciu nie możemy potem oprószyć kakao, prawda???Bardzo mnie ciekawi ten smak sernika a zwłaszcza tego kukurydzianego spodu.Czy można go uzyć do innego ciasta???nie kruszy się przy krojeniu???

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 10:23 pm

      Nie, z tą folią to tylko dziurki. Ładnie wyglądają same, bez kakao. Ten spód już gdzieś w innym serniku wykorzystałam. Musze poszukać. Tutaj po jakimś czasie płatki nasiąkają i przestają być chrupkie, ale to tez ciekawie smakuje:)

  16. Lidia
    18 lutego, 2016, 8:52 am

    Wielkie dzięki, będę jutro go robiła na weekend, mam nadzieję że będzie dobry.Mam ser wiaderkowy ale ma dużą zawartość tłuszczu więc myślę,że się nada:)

  17. Lidia
    20 lutego, 2016, 5:57 pm

    Potrzebuje pomocy, zrobiłam dziś ten serniczek, po 15 włożyłam go do lodówki,położyłam folię bąbelkową, wszystko zgodnie z przepisem.Teraz jest 19-ta zaglądam, ale masa nie jest sztywna tak mocno:( bąbelki coś się odbiły, ale jak folię ściągam to się rozmazuje, dlaczego???Czuję,że będzie taki lużny ten serniczek i że mogę mieć kłopot z jego krojeniem:(
    Czy na taki gotowany sernik można zrobić galaretkę????Czy nie pasuje???Czekam na szybką odpowiedź, może jakaś porada???A może jeszcze w lodówce musi siedzieć dłużej?

    1. opalanka
      20 lutego, 2016, 10:21 pm

      Galaretka pasuje. Jeśli chodzi o konsystencję, to myślę, że ser mógł być rzadki.Jeśli tak, to następnym razem można dać ( przy tym samym rodzaju) łyżkę mąki więcej. A być może potrzebuje dłuższego czasu w lodówce.

  18. Lidia
    21 lutego, 2016, 10:10 am

    Jeszcze go nie kroiłam, zostawiłam na całą noc, więc w południe sprawdzę.Ser moim zdaniem był ok, dałam solidne czubate łyżki mąki ziemniaczanej, w sumie to nie wiem jak gęstość powinna być tej już ugotowanej masy serowej???Wiadomo,że jak wystygnie to jeszcze się siądzie.

  19. Lidia
    21 lutego, 2016, 11:26 am

    No więc jestem po degustacji.Masa serowa ok, dobra,ale spód kukurydziany to mega porażka!!!!!Wszystko się rozsypało.Jestem załamana.

    1. opalanka
      21 lutego, 2016, 3:34 pm

      super, jak masa ok., wczoraj była wątpliwość:) Nie ma się co załamywać z powodu ciasta. Wszystkie wypieki za pierwszym razem to rodzaj testu, są różne sery, różne płatki ,nawet mąka ma różną wilgotność. Nam spód z płatków pasował. Następnym, razem spróbuj pokruszyć na mokry piasek z masłem 200 g herbatników. Może będą Ci bardziej pasować? Pozdrowionka

  20. Lidia
    21 lutego, 2016, 3:47 pm

    Innym razem, pewnie będzie inny spód… a tak szkoda, bo zmarnowane ciasto, jak się wszystko rozsypuje to nie wiadomo jak jeść, wydaje mi się,że mało masła było jak na 250 g płatków, słabo to wszystko związało.Samemu można wyjadać ser łyżeczką, ale częstować kogoś już obciach…jak dla mnie.

    1. opalanka
      21 lutego, 2016, 5:31 pm

      A u nas goście się zajadają. Nawet zupełnie bez spodu 🙂

  21. Anonimowy
    9 marca, 2016, 10:38 am

    Czy moge dac ser beztluszczowy jestem na diecie beztluszczowej ze wzgledu na problemy zdrowotne. Czy wyjdzie z takim serem?

    1. opalanka
      9 marca, 2016, 12:06 pm

      Do tej pory robiłam bez tłuszczu tylko sernik puszysty. Wydaje mi się, że ten powinien wyjść, nie będzie tak kremowy, ale może się udać.

    2. Anonimowy
      10 marca, 2016, 9:46 am

      Dzieki:-) sprobuje 🙂

  22. Scarlett
    29 marca, 2016, 10:45 am

    Strata 30 zł!!!! Skusiłam się i zrobiłam w/w 🙁 obrzydlistwo!!! Zmarnowałam ekologiczny twaróg, który specjalnie mieliłam 3 razy… straciłam czas i rozczarowałam się serową papką bo inaczej tego nie można nazwać!!! Nie polecam

    1. opalanka
      29 marca, 2016, 11:52 am

      zostawiłaś sernik przez kilka godzin w lodówce?

    2. Scarlett
      30 marca, 2016, 2:03 pm

      Osłabiające pytanie!!!! Oczywiście, pozostał w lodówce całą noc. To przepis jest beznadziejny.

    3. opalanka
      30 marca, 2016, 2:32 pm

      ok. A ja go bardzo lubię:)

    4. Ola
      16 października, 2016, 4:45 pm

      Niestety jestem trgo damego zdania. Nie dość, że masa nie jest na tyle zbita, by trzymać formę, to spód z płatków śniadaniowych zupelnie nie pasuje. Dla mnie to ciasto to porażka.

    5. opalanka
      16 października, 2016, 4:50 pm

      A jakiej marki był ser?

  23. Unknown
    18 sierpnia, 2016, 6:08 pm

    No i wyszła breja, pomimo tego, że dałam 3 czubate łyżki mąki. Dodatek płatków kukurydzianych i miodu powoduje, ze to raczej słodkie śniadanie, niż sernik. Zdecydowanie nie powtórzę.

  24. Arkadiusz
    23 października, 2016, 6:38 am

    Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      23 października, 2016, 9:37 am

      Pozdrawiam również:)

  25. Anonimowy
    23 grudnia, 2016, 9:41 pm

    Zrobilam. W prowadziłam trochę zmian, pisałaś że można dodać bakalie jakie się chce. Spód zrobiłam z uprazonego sezamu i płatków owsianych, reszta jak w przepisie. Użyłam mascarpone , cukier zredukowalam do 1/3 , nie lubię słodkiego. Dodałam zurawine. Następnym razem kupię wiśnie kandyzowane, doskonale się komponują z sernikiem. Super przepis.

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 9:46 pm

      🙂 Bardzo się cieszę:)

  26. Alicja
    8 lutego, 2017, 10:17 am

    Przepis zaliczony, góra zamiast serwetki wycięliśmy z papieru serduszko, oprószyliśmy kakao i wyszło pięknie. Spód – hmm kwestia gustu nawet u mnie w rodzinie, młodszy wyjadał płatki przy kruszeniu, w cieście stwierdził, że "obrzydliwe" i wyjadał tylko masę, starszemu wszystko smakowało i przy robieniu pilnował młodszego by płatki do ciasta zostały, ja za płatkami nie przepadam, więc lekko mi przeszkadzały – następnym razem będzie na herbatnikach – a następny raz już w najbliższy weekend 🙂 wyglądał superaście!!!

    1. opalanka
      8 lutego, 2017, 6:48 pm

      Bardzo się cieszę:)

  27. Magda
    15 marca, 2019, 7:04 pm

    A czy uda się serniczek, jak dodam biały ser bez laktozy?

    1. Beata Królikiewicz
      15 marca, 2019, 8:00 pm

      Tak

      1. Magda
        16 marca, 2019, 8:34 am

        To dzisiaj wypróbuję przepis i dam znać, jak wyszło ciasto w wersji bez laktozy i z zamiennikami cukru 🙂

        1. Beata Królikiewicz
          16 marca, 2019, 9:01 pm

          OK, czekam zatem:)

  28. Justyna
    8 kwietnia, 2019, 11:59 am

    A ja chciałam zapytać czy smak tego sernika jakkolwiek może kojarzyć się z paschą? Szukam czegoś podobnego do paschy ale bardziej jak ciasto…Pozdrawiam, dziękuję, Justyna

    1. Beata Królikiewicz
      8 kwietnia, 2019, 9:30 pm

      Tak.

  29. Julia
    21 września, 2020, 6:24 am

    Cześć, w jakich proporcjach mogę zamienić mąkę ziemniaczaną na kaszę mannę? Kiedyś jadłam sernik z kaszką i miał super konsystencję, chcę uzyskać coś podobnego. Próbowałyście może?

    1. Beata Królikiewicz
      21 września, 2020, 2:06 pm

      Robię z dodatkiem kaszy taki tradycyjny, puszysty. Bardzo go lubię. Gotowany pewnie wyszedłby ale musiałabym sprawdzić ile kaszy potrzeba. Może sprawdzisz?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)