Pasztet z jajek i szparagów
Pasztet z jajek i szparagów – dobrze doprawiony, pysznie smakujący, łatwo się kroi, nada się na przyjęcia, zwykłe śniadania i kolacje.
Dobry pomysł na okazję, kiedy część gości preferuje bezmięsne jedzonko. I tu znów, jak w poprzednim przepisie na komosę ryżową z warzywami – jest tu sporo białka, zatem zamiana na wege jest niezła. Gdyby ktoś chciał jeszcze bardziej podwyższyć białkowy poziom, można by do pasztetu dorzucić puszkę odsączonej soczewicy lub zblendowanej cieciorki.
Taki sam pasztet jajeczny bez problemu wyjdzie również z posiekanymi, suszonymi pomidorami, z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki, z małymi różyczkami brokuła, podsmażonymi pieczarkami albo siekanym szczypiorkiem. Efekt za każdym razem będzie zadowalający.
By smak był wyrazisty, nie należy żałować przypraw, podstawowe składniki nie są intensywne.
Przed upieczeniem pasztet należy spróbować i ewentualnie doprawić. Przyprawy można dowolnie podmieniać lub pomijać, wg osobistych preferencji:)
Uwaga – płatki drożdżowe użyte w przepisie nie są bezwzględnie konieczne. Ale warto je mieć na kuchennym stanie, bo podbijają smak potraw. Są do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach wege w marketach i dyskontach. Stosuję je też jako zagęstnik zup i sosów.
Pasztet z jajek i szparagów – składniki (na formę keksówkę 11x 28 cm):
jeśli masz inną formę, skorzystaj z przeliczarki albo zmień ilość składników “na oko” z grubsza zachowując proporcje
- 12 ugotowanych na twardo jajek
- średniej wielkości cebula
- 2 jajka surowe
- 3 łyżki musztardy (dowolnej, wyrazistej, np. sarepskiej, miodowej, można zmieszać pół na pół z francuską)
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 12-18%
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki bułki tartej (lub mąki kukurydzianej, mąki z ciecierzycy dla wersji bezglutenowej)
- 160g startego, twardego, żółtego sera lub mozzarelli
- 6- 8 zielonych zielonych/białych szparagów
- 2-3 łyżeczki soli (można dać wędzoną), 1/2 łyżeczki czarnego, zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli (mniej lub więcej, wg preferencji:), łyżeczkę kurkumy, 2 łyżeczki mieszanki curry, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki (najlepiej wędzonej), 2 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka mielonej czubrycy czerwonej lub zielonej, dwie łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych.
Uwaga – przyprawy podaję wg osobistych preferencji, każdą z nich można pominąć lub zastąpić, nie mają wpływu na konsystencję pasztetu - trochę masła w wiórkach do ułożenia na wierzchu – łyżeczka, dwie
Pasztet z jajek i szparagów – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zgniatam go w kulę i wkładam na moment pod kran. Po rozłożeniu łatwiej się układa w formie.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć kilka minut mieszając na niewielkiej ilości tłuszczu.
Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka będą ubijane, można je od razu wlać do odpowiedniego naczynia.
Jajka pokroić na połówki, przełożyć do dużej miski i rozgniatać kilka minut tłuczkiem do ziemniaków na pastę.
Można je również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, te wyrzucić. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw.
Odciąć ok. 3-4 cm górnej części szparaga z główką i kawałkiem łodygi do ułożenia na wierzchu pasztetu.
Pozostałą cześć łodyg pokroić na centymetrowe krążki.
Do miski z jajeczną pastą dodać surowe żółtka, musztardę, jogurt/śmietanę, majonez, starty ser, pokrojone szparagi oraz przyprawy.
Wszystko wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać w masę.
Spróbować i ewentualnie dodać soli, pieprzu itp.
Przełożyć wszystko do formy, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć szparagi z główkami i rozrzucić wiórki masła.
Piec 45 minut na środkowej półce piekarnika, z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Schłodzić w lodówce i kroić na plastry.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)