komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami – pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolacja do zrobienia w mniej niż pół godziny. Mimo braku obecności mięsa (chyba, że chcesz- podsmaż lub upiecz kurczakową pierś lub dorzuć podsmażoną szynkę lub boczuś) jest posiłkiem zawierającym sporo białka.
To szczególnie ważne dla osób, które dbają o linię, bo dużo białka oznacza szybszą przemianę materii.
Ważne też dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bo białko w diecie warzywnej trudno jest uzupełnić. W szklance komosy znajduje ok. 8 g białka, zawsze coś. W kotlecie z kurczakowej piersi mamy – 31g. To jest jeden z powodów, dla których całkowicie nie porzucam mięsa. Zwyczajnie nie ma czym zastąpić go zastąpić, nic nie zawiera aż tyle żelaza i białka właśnie. Wiecie, że jeden kotlet ma tyle żelaza ile 7kg szpinaku?
7 kilo, w marketowych paczkach sprzedają go po 200g. By dotrzeć do tej ilości żelaza trzeba by zjeść z dwie skrzynki:)

Obiad z komosą z przepisu poniżej jest bezglutenowy, lekkostrawny, a sama komosa jest najrzadziej uczulającą roślinką. Ma dość niski indeks glikemiczny, co również sprawia, że mniej leci w boczki i oszczędza osoby, które mają na pieńku z cukrem i insuliną.

Lubię ten obiad. Jest smaczny, lekki i syci na długo.

komosa ryżowa z warzywami – składniki (na 2 osoby):

  • szklanka komosy (180g)
  • mała, biała cebula (żółta też się nada)
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • duża, czerwona lub inna w kolorze papryka
  • ew. mała papryka czuszka
  • 4-6 niedużych pieczarek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki pomidorów (ok. 3 łyżki) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy lub zielonego groszku (można dać i to i to)
  • ew. 4-5 szparagów w sezonie
  • ew. łodyga lub dwie selera naciowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka sosu sojowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki lubczyku, szczypta suszonego chilli, 1/2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu
  • łyżka masła lub 3 łyżki oleju

komosa ryżowa z warzywami – przepis:

Rozgrzać patelnię, wrzucić suchą komosę i prażyć ją ok. 2 minuty mieszając.
Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku, osolić płaską łyżeczką soli.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 15 minut. Pozostawić pod przykryciem.

Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę.
Szparagi ułamać w najgrubszym miejscu, końcówki wyrzucić,  resztę pokroić w centymetrowe kawałki.

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać łyżkę masła lub 3 łyżki oleju.
Wrzucić cebulę, marchewkę, paprykę, szparagi bez główek, seler naciowy i smażyć na średnim ogniu mieszając ok. 4 minuty.
Dodać krojone pieczarki, główki szparagów, połówki pomidorków, przyprawy i smażyć wszystko na średnim ogniu jeszcze 4 minuty.
Dodać drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek, po chwili pomidory z puszki lub koncentrat, wymieszać.
Warzywa z patelni, kukurydzę lub groszek przełożyć do komosy, wymieszać.
Sprawdzić, czy nie trzeba jej dosolić lub podostrzyć.
Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

komosa ryżowa z warzywami

komosa ryżowa z warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie