Racuchy z jabłkami na jogurcie
Racuchy z jabłkami na jogurcie – puszyste, mięciutkie, delikatne, w sam raz na śniadanie lub podwieczorek albo deser po niezbyt obfitym obiedzie.
Nie należy smażyć ich na dużym ogniu. Owszem, patelnię trzeba najpierw dobrze rozgrzać, ale po wyłożeniu ciasta ogień zmniejszamy na średni lub lepiej – nieduży. Placki muszą mieć czas, by lekko się napuszyć. Gdyby ktoś chciał uzyskać jeszcze większą puszystość, wtedy białka jajek można by ubić na sztywną pianę. Uznaję jednak, że szkoda czasu na mycie drugiego naczynia. Będzie pysznie, placuszki usmażone wg tego przepisu są baaaaardzo dobre.
Racuszki można smażyć na prawie suchej patelni, jednak minutę przed wyłożeniem ich na talerz polecam dodać łyżeczkę masła i poruszać chwilę naczyniem, by roztopione miało możliwość rozpłynięcia się i nawilżenia specjału. Z masłem wszystko smakuje lepiej, taki ostatni szlif dużo zmienia. Rzecz jasna, czynność można pominąć, koniec i kropka. Są wskazania, przeciwwskazania, diety, rygory lub inne powody dla który masła dawać nie trzeba. Jeśli można – warto!
Do przygotowania placuszków można użyć również mąki pełnoziarnistej albo mieszani mąk bezglutenowych “do ciasta”.
zobacz tez przepis na placki z jabłkami na kefirze
Kup e-book – “Dobry obiad w 15 minut”. 50 pomysłów na proste ale przepyszne posiłki!
Racuchy z jabłkami na jogurcie – składniki (na ok. 12-14 placuszków):
- 250g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 jajka
- 1,5 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) lub ksylitolu/erytrolu
- 170g mąki pszennej jasnej lub pełnoziarnistej (lub gotowej mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka lub trzy mniejsze (po obraniu ok. 700- 800g)
- niewielka ilość oleju roślinnego do smażenia
- 2-3 łyżeczki masła
- ew. syrop klonowy do polania, mrożone owoce do dekoracji
Racuchy z jabłkami na jogurcie – przepis:
Jogurt, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do większej miski i wymieszać łopatką lub mikserem na wolnych obrotach.
Jabłka obrać lub pozostawić w skórce – wg uznania, pokroić w centymetrową kostkę i wsypać do masy, wymieszać, by ciasto pokryło owoce.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać z niewielką ilością oleju.
Przy pomocy łyżki formować na patelni niewielkie placuszki, pozostawiając między nimi centymetrowe odstępy.
Smażyć na niedużym ogniu ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Po przewróceniu na drugą stronę, pod koniec smażenia na patelnię włożyć łyżeczkę masła i poruszać naczyniem, by masło stopiło się i wpłynęło pod racuszki.
Wykładać na talerze i ewentualnie polać syropem klonowym.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam 0 niebo na talerzu!
Polecam. Dzisiaj zrobiłam. Pycha.Dziekuje