Placki z jabłkami na kefirze

Placki z jabłkami na kefirze, na podwieczorek, śniadanie albo nawet deser. Czy zwyczajnie, kiedy nachodzi  na ich smak ochota i już.
Można je zrobić na maślance, kefirze, zsiadłym mleku czy jogurcie, a w przypadku ich braku – na zwykłej wodzie. Te na mlecznych, ukwaszonych produktach lubię bardziej za lekko sernikowy smak. Znacie jakieś dziecko które nie lubi placków z jabłkami?:)
By były bardziej puszyste, ubijam pianę z białek i dodaję pod koniec do ciasta. Chyba, że pod kuchnią stoi jakaś niecierpliwa kolejka albo w pobliżu nie ma miksera. Bez ich ubijania też wyjdzie całkiem przyzwoicie, choć placki  będą bardziej zwarte. Jabłka  można zetrzeć na grubej tarce ale ja wolę duże, wyczuwalne kawałeczki twardszych i kwaśniejszych odmian. Placki zjadamy gorące a i  na zimno znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Łatwy przepis dla każdego.

placki z jabłkami na kefirze


placki z jabłkami – składniki: 

 – 4- 5 jabłek
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 400 ml kefiru
– łyżka cukru
– szczypta soli

– olej do smażenia
– cukier puder do posypania

placki z jabłkami – przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, pod koniec dodając cukier.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, kefir, sól i wymieszać ciasto łyżką lub przy pomocy miksera. Gdyby było bardzo gęste i trudno byłoby je mieszać, dodać więcej kefiru lub dolać odrobinę wody. Dodać jabłka, wymieszać by rozłożyły się możliwie równo w cieście. Na końcu dodać pianę z ubitych z cukrem białek.
Na patelni podgrzać 2- 3 łyżki oleju i na rozgrzany wykładać łyżką możliwie okrągłe porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Przy każdej porcji dobrze jest wymienić tłuszcz z patelni.  Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla odsączenia nadmiaru oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

placki z jabłkami na kefirze

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    20 września, 2016, 10:00 am

    ale mam ochotę na takie placki:)

  2. ladybaba
    20 września, 2016, 10:35 am

    Pyszne, zjadłam chyba z osiem, w taki chłodny, niby wiosenny, wieczór w Perth w Australii Zachodniej. Pozdrawiam

    1. opalanka
      20 września, 2016, 2:16 pm

      Pozdrawiam również:)

  3. Iwka
    20 września, 2016, 11:49 am

    Zainspirowałaś mnie…dziś będą na kolację

    1. Bett22
      20 września, 2016, 2:47 pm

      u mnie też!:)

  4. Ewa
    20 września, 2016, 4:26 pm

    Mniam, zgłodniałam patrząc na zdjęcia. Bardzo apetyczne 🙂

  5. Bett22
    20 września, 2016, 7:15 pm

    Wyszły pyszne! Uwielbiam Twoje przepisy, korzystam z nich od pewnego czasu. Dziękuje!:)

    1. opalanka
      20 września, 2016, 8:01 pm

      Bardzo się cieszę:) Pozdrowionka:)

  6. ada
    22 września, 2016, 8:14 am

    oj niebo niebo ;d

  7. Agnieszka
    28 lutego, 2018, 8:39 pm

    wyszły pycha dzięki 🙂

  8. Agnieszka
    30 marca, 2020, 7:17 pm

    Najlepsze jakie w życiu jadłam? dziękuję ?

  9. Karolina
    26 września, 2020, 8:06 am

    U mnie w zdrowszej wersji na mące pszennej pełnoziarnistej i z jabłkiem wraz ze skórką. Dorzuciłam też łyżeczkę cynamonu i garść rodzynek 🙂 Wyszły obłędne, dzięki!

    1. Beata Królikiewicz
      26 września, 2020, 8:11 am

      Super! Pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)