muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami

Muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami

Muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami – do szybkiego przygotowania, pięknie pachnące, mięciutkie, pyszne, idealne na mikołajki, święta i na zwykłe, codzienne co nieco do kawy.
Kiedy do ciasta dosypiemy łyżkę przyprawy do piernika uzyskamy jeszcze bardziej świąteczny aromat. Dajcie, jeśli lubicie.
Czekoladę daję gorzką lub mleczną, migdały podmieniają się na orzechy dowolnego rodzaju. By smakowały pyszniej i były zdrowsze, lepiej je wcześniej namoczyć. Nie jest to rzecz jasna warunek konieczny ale naprawdę lepiej smakują i nie blokują wchłaniania się witamin.
Kiedy pamiętam – namaczam. Pisałam już o tym w poprzednim poście z orze

Muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami – składniki (na 12 sztuk średniej wielkości):

  • 280g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cynamonu (plus ew. łyżka przyprawy do pierników)
  • 110g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 120g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 80g cukru trzcinowego lub ksylitolu/erytrolu
  • 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej do wyboru)
  • kilkanaście sztuk migdałów (grubo posiekanych)
  • ew. łyżka smażonej skórki pomarańczowej

lukier – 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 60-80g), łyżka soku z cytryny i KROPLA wody – zmieszać w jednym naczyniu.
Można użyć zmielonego w młynku erytrlolu/ksylitolu. Utrzeć łyżką na gładką emulsję.
Jeśli wyjdzie za gęsty – dodać odrobinę soku, za rzadki – dać więcej cukru.

Muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami – przepis:

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra dół.
Dołki na muffinki nasmarować olejem (w przypadku silikonowych) lub wyłożyć papilotkami.

Mąkę, proszek i cynamon wymieszać w jednym naczyniu.
Masło stopić w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, ostudzić.
Do ostudzonego masła dodać jajka, olej, jogurt, cukier – wymieszać.
Czekoladę posiekać w grube kostki i razem z siekanymi migdałami dodać do maślanej emulsji.
Wsypać teraz mieszankę z mąką, wymieszać i od razu przelewać do dołków na muffinki zapełniając je mniej więcej do poły lub nieco wyżej.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut na środkowej półce piekarnika z funkcją góra- dół.

Wyjąć z piekarnika, studzić na metalowej kratce.

Polać polewą. Można udekorować smażoną skórką pomarańczową. 

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami

 

muffiny cynamonowe z czekoladą i migdałami



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)