dobry chleb bez mąki

Dobry chleb bez mąki – niskowęglowodanowy

Dobry chleb bez mąki – niskowęglowodanowy (czytaj – również fit:) jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Banalnie łatwy w przygotowaniu, nie ma możliwości, by ktoś sobie nie poradził z jego upieczeniem. Składniki miesza się w jednej misce i tyle.
Jest wybawieniem dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez kanapki, z powodu konieczności wprowadzenia diety muszą odstawić w kąt mąkę, a co za tym idzie – pieczywo. Zatem odchudzający się, insulinooporni, hipo i hiperglikemicy, cukrzycy – to jest naprawdę dobry dla Was chleb!:)

Podstawowym składnikiem przepisu są tu otręby, co powoduje, że chlebek dostarczy nam sporo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. Jest nawet szansa na zmniejszenie ilości złego cholesterolu, mamy tu dużo cennego, nienasyconego kwasu tłuszczowego.

Jeśli ktoś nie chce w chlebie glutenu – zamienia otręby na płatki owsiane bezglutenowe. Można je zmielić. Sprawdzą się też otręby jaglane, gryczane i ryżowe. 

Chleb po upieczeni i wystygnięciu można zawinąć w grubą ściereczkę lub folię i przechowywać w lodówce albo pokroić w kromki i zamrozić. Ta ostatnia metoda jest praktyczna, acz specjaliści medycyny chińskiej nie polecają jej z uwagi na utratę korzystnej dla ciała energii qi.
Wierzę w skuteczność medycyny chińskiej, która ma ponad 2500 lat i bazuje na terapii jedzeniem, różnych formach medycyny ziołowej czy akupunktury. Wiele razy odczułam na sobie i bliskich jej skuteczność. Kto nie musi – niech nie mrozi:)

I jeszcze jedna uwaga – wszelkie pestki, orzechy i ziarna zawsze dobrze jest namoczyć przed spożyciem. Przy niewielkiej ilości nie ma to większego znaczenia. Ale zawarty w nasionach kwas fitynowy utrudnia wchłanianie żelaza, magnezu, cynku czy wapnia. Moczenie przez 12 godzin neutralizuje działanie kwasu i – gra muzyka! Wiedzieliście? Przy częstym robieniu tego chleba lub w innych przypadkach wykorzystywania pestek – warto!

zobacz też przepis na chleb zmieniający życie

Dobry chleb bez mąki – składniki (na formę keksową 30cm):

wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, zatem ser i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki

  • 250g otrębów owsianych (dla bezglutenowców – można zamienić na zmielone płatki bezglutenowe lub mieszanki płatków jaglanych, ryżowych czy gryczanych)
  • 50g otrębów pszennych – j.w
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 50g siemienia lnianego
  • łyżeczka mąki kukurydzianej ew. skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 5 średnich lub dużych jajek
  • 500g zmielonego twarogu (można też zblendować zwykły biały ser lub kupić gotowy, zmielony, kanapkowy/”wiaderkowy”)
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dobry chleb bez mąki – przepis:

Słonecznik i pestki dyni dobrze jest namoczyć na noc w wodzie w przeddzień pieczenia. Jeśli tego nie zrobiliście, a chleb chcesz piec dziś – następnym razem:)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. By łatwiej się układał zwijam go w kulkę i wkładam na moment pod kran z wodą.

Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i porządnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 60 minut.
Po upieczeniu od razy wyjąć chleb z formy, ustawić na metalowej kratce i ściągnąć papier. Kroić po wystudzeniu.
Przechowywać zawinięty w gęstą ściereczkę lub w lodówce, w folii.

dobry chleb bez mąki

dobry chleb bez mąki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)