Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren

Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren, bezglutenowy (edit – o ile użyjemy płatków owsianych bez glutenu).
Ileż on dostarcza dobra ciału – mówię Wam. Same najlepsze składniki, bez pszennej mąki, człowiek najada się jedną kromką (125 kcal) w najlepszym gatunku. Znany w sieci przepis, a chlebek na zdjęciu jest upieczony przez moją kochaną siostrę Marysię, która mówi, że naprawdę nie lubi gotować, ale zdarzają jej się napady aktywności. A wtedy od razu piecze trzy chleby i pięć pasztetów. No to mam od niej chleb i pasty do niego, na które przepisy podam lada moment:). Z upieczeniem tego niedużego, zwartego chlebka o małych kromkach nie będzie miał problemu nikt. Warunkiem sukcesu jest konieczne dodanie zmielonego siemienia lnianego i oleju kokosowego. Okruchy, jeśli pozostają przy krojeniu – można zbierać w miseczkę do pochrupywania, są pyszne. Chleb ze zdjęcia ma również dodatek żurawiny ale z nią ostrożnie, nie za dużo, chleb może się rozpadać.
Wszystkie składniki są do dostania w marketach i sklepach ze zdrową żywnością.

źródło – tutaj

Zobacz też inne przepisy na pieczywo – tutaj

chleb z ziaren chleb bezglutenowy

składniki (na małą keksówkę ok. 10×20 cm) :  

– 1 szklanka (250 ml) ziaren słonecznika
– 3/4 szklanki siemienia lnianego
– 1/2 szklanki migdałów
– 1 1/2 szklanki płatków owsianych/jaglanych/ryżowych
– 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (można zmielić samemu malakserem lub w młynku)
– 4 łyżki babki płesznik (niektórzy pomijają ale z nią jest mniejsze ryzyko rozpadania się chleba na okruszki)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
– 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego roślinnego
– 1 1/2 szklanki (325 ml) wody +trzy łyżki

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy lub miód i olej kokosowy.
Wlać płynne składniki do suchych. Odstawić na 1- 2 godziny (max. 24h) aż płyny się wchłoną.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, funkcja góra- dół.
Formę wysmarować cienko olejem kokosowym.
Przełożyć ciasto do keksówki.
Piec chleb 50 -60 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjąć z formy i postukać od spodu palcem. Jeśli wydaje pusty odgłos – jest gotowy. Jeśli go brak – dopiec chleb przez 5-10 minut już bez formy.
Wyjąć z pieca na metalową kratkę i studzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Nie wolno go kroić ciepłego, nawet kiedy jest letni nie trzyma formy i rozpada się.
Kroić przy pomocy cienkiego ostrego noża.

chleb z ziaren bez mąki

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    10 sierpnia, 2017, 8:55 am

    piekłam raz, fajny wyszedł, muszę znów zrobić 😉

  2. Walentynka
    10 sierpnia, 2017, 12:06 pm

    może być dobry, nie lubię zwykłego chleba na śniadanie, więc może to jakaś alternatywa 🙂

  3. Żaneta
    11 sierpnia, 2017, 8:03 am

    zmienia życie i to bardzo

  4. Monika
    8 marca, 2018, 6:30 pm

    Witam, przepis wygląda super. Mam jednak pytanie: czym mogłabym zastąpić babkę płesznika? Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      8 marca, 2018, 9:50 pm

      większa ilością siemienia lnianego.

  5. Margo
    29 marca, 2018, 1:34 pm

    wstawiłam do piekarnika………..czekam!!!!
    Mam pytanie i jednocześnie prośbę- piec z termoobiegiem, czy góra-dół? Taka informacja byłaby bardzo pomocna:)

  6. Kasia
    13 września, 2019, 6:54 am

    Czym można zamienić migdały? Alergia na wszelkie orzechy z wyjątkiem małej ilości laskowych.

    1. Beata Królikiewicz
      17 września, 2019, 4:50 pm

      Daj więcej słonecznika.

  7. Elena
    30 września, 2019, 4:01 pm

    Upiekłam chlebek fajnie wyglada wszytko zrobiłam jak w przepisie ale chyba jakiś surowy w środku ??

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2019, 7:47 pm

      Można dopiec, jeśli surowy. Ten chleb nie ma takiej faktury jak tradycyjny wypiek z mąki.

  8. Marta Konieczna
    25 lutego, 2020, 10:09 am

    A czy do tego chlebka na zdjęciach dodała pani żurawinówkę albo rodzynki bo coś się tam tak ślicznie czerwieni? Właśnie idę do zielarskiego i poszukam babki ?

    1. Beata Królikiewicz
      25 lutego, 2020, 2:47 pm

      Tak, jest trochę żurawiny.

  9. Joanna Suska
    5 maja, 2020, 5:17 pm

    Witam, zbieram sie wlasnie do zrobienia tego chleba ale nie dostane u mnie babke plesznik wiec czym moge ja zastapic?

    Pozdrawiam

    Joanna Suska

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2020, 6:24 pm

      Siemieniem lnianym.

  10. Doris
    1 listopada, 2020, 7:01 pm

    Nie jest bezglutenowy. Płatki owsiane mają gluten

    1. Beata Królikiewicz
      2 listopada, 2020, 1:26 pm

      Racja, dopisałam, że w przypadku użycia płatków bezglutenowych, dzięki.

  11. Maciek
    7 listopada, 2020, 8:54 pm

    Olej kokosowy na indeksie jest ostatnio. Zastanawiałaś się, czy można go czymś zastąpić?

    1. Beata Królikiewicz
      8 listopada, 2020, 5:51 pm

      Można zwykłym olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

  12. Monika
    20 marca, 2021, 3:27 pm

    Dzień dobry, może czymś zamienić płatki owsiane?

    1. Beata Królikiewicz
      21 marca, 2021, 9:33 am

      Dzień dobry, mogą być jaglane lub ryżowe.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)