Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren
Chleb zmieniający życie. Chleb z samych ziaren, bezglutenowy (edit – o ile użyjemy płatków owsianych bez glutenu).
Ileż on dostarcza dobra ciału – mówię Wam. Same najlepsze składniki, bez pszennej mąki, człowiek najada się jedną kromką (125 kcal) w najlepszym gatunku. Znany w sieci przepis, a chlebek na zdjęciu jest upieczony przez moją kochaną siostrę Marysię, która mówi, że naprawdę nie lubi gotować, ale zdarzają jej się napady aktywności. A wtedy od razu piecze trzy chleby i pięć pasztetów. No to mam od niej chleb i pasty do niego, na które przepisy podam lada moment:). Z upieczeniem tego niedużego, zwartego chlebka o małych kromkach nie będzie miał problemu nikt. Warunkiem sukcesu jest konieczne dodanie zmielonego siemienia lnianego i oleju kokosowego. Okruchy, jeśli pozostają przy krojeniu – można zbierać w miseczkę do pochrupywania, są pyszne. Chleb ze zdjęcia ma również dodatek żurawiny ale z nią ostrożnie, nie za dużo, chleb może się rozpadać.
Wszystkie składniki są do dostania w marketach i sklepach ze zdrową żywnością.
źródło – tutaj
Zobacz też inne przepisy na pieczywo – tutaj
składniki (na małą keksówkę ok. 10×20 cm) :
– 1 szklanka (250 ml) ziaren słonecznika
– 3/4 szklanki siemienia lnianego
– 1/2 szklanki migdałów
– 1 1/2 szklanki płatków owsianych/jaglanych/ryżowych
– 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (można zmielić samemu malakserem lub w młynku)
– 4 łyżki babki płesznik (niektórzy pomijają ale z nią jest mniejsze ryzyko rozpadania się chleba na okruszki)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
– 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła/smalcu
– 1 1/2 szklanki (325 ml) wody +trzy łyżki
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy lub miód i olej kokosowy.
Wlać płynne składniki do suchych. Odstawić na 1- 2 godziny (max. 24h) aż płyny się wchłoną.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, funkcja góra- dół.
Formę wysmarować cienko olejem kokosowym.
Przełożyć ciasto do keksówki.
Piec chleb 50 -60 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjąć z formy i postukać od spodu palcem. Jeśli wydaje pusty odgłos – jest gotowy. Jeśli go brak – dopiec chleb przez 5-10 minut już bez formy.
Wyjąć z pieca na metalową kratkę i studzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Nie wolno go kroić ciepłego, nawet kiedy jest letni nie trzyma formy i rozpada się.
Kroić przy pomocy cienkiego ostrego noża.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
piekłam raz, fajny wyszedł, muszę znów zrobić 😉
może być dobry, nie lubię zwykłego chleba na śniadanie, więc może to jakaś alternatywa 🙂
zmienia życie i to bardzo
Witam, przepis wygląda super. Mam jednak pytanie: czym mogłabym zastąpić babkę płesznika? Pozdrawiam 🙂
większa ilością siemienia lnianego.
wstawiłam do piekarnika………..czekam!!!!
Mam pytanie i jednocześnie prośbę- piec z termoobiegiem, czy góra-dół? Taka informacja byłaby bardzo pomocna:)
Czym można zamienić migdały? Alergia na wszelkie orzechy z wyjątkiem małej ilości laskowych.
Daj więcej słonecznika.
Upiekłam chlebek fajnie wyglada wszytko zrobiłam jak w przepisie ale chyba jakiś surowy w środku ??
Można dopiec, jeśli surowy. Ten chleb nie ma takiej faktury jak tradycyjny wypiek z mąki.
A czy do tego chlebka na zdjęciach dodała pani żurawinówkę albo rodzynki bo coś się tam tak ślicznie czerwieni? Właśnie idę do zielarskiego i poszukam babki ?
Tak, jest trochę żurawiny.
Witam, zbieram sie wlasnie do zrobienia tego chleba ale nie dostane u mnie babke plesznik wiec czym moge ja zastapic?
Pozdrawiam
Joanna Suska
Siemieniem lnianym.
Nie jest bezglutenowy. Płatki owsiane mają gluten
Racja, dopisałam, że w przypadku użycia płatków bezglutenowych, dzięki.
Olej kokosowy na indeksie jest ostatnio. Zastanawiałaś się, czy można go czymś zastąpić?
Można zwykłym olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Dzień dobry, może czymś zamienić płatki owsiane?
Dzień dobry, mogą być jaglane lub ryżowe.
Hej, migdały całe czy kroić trochę?
Kroić:)