Ciasto orzechowe z kremem waniliowym
Ciasto orzechowe z kremem waniliowym – miękkie, puszyste, z warstwą waniliowej masy jest pyszne, w sam raz słodkie i ładnie się kroi.
Przepis podałam w wersji tradycyjnej z użyciem pszennej mąki oraz dla osób unikających glutenu, które mogą wykorzystać tu mąkę kokosową, migdałową albo gotową mieszankę mąk bezglutenowych “do ciasta”.
Upieczone w okrągłej tortownicy stanowić będzie efektowny tort. W prostokątnej – tortowe ciastko o składzie o niebo lepszym niż zazwyczaj spotyka się w cukierniach czy sklepach.
Na święta, jesienne i zimowe weekendy, na wiosnę i lato, do kawy i herbaty, z rodziną i przyjaciółmi – w sam raz:)
Krem można wykonać na dwa sposoby, ja zwykle idę na skróty, bo …znacie mnie. Gotuję kaszę z mlekiem i masłem, od razu wylewam na przekrojone po upieczeniu ciasto. Ale można ostudzić kaszę, masło rozetrzeć na puch i po łyżce dokładać ostudzony grysik.
zobacz też przepis na biszkopt z kremem
ciasto orzechowe z kremem waniliowym – składniki (na formę 25x30cm lub tortownicę 22-24cm):
- 120g orzechów włoskich lub migdałów
- łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej (nada się też budyń w proszku)
- łyżka bułki tartej (lub pokruszonych herbatników bezglutenowych, jeśli nie mamy – można pominąć)
- 3/4 mąki pszennej lub kokosowej ew. mieszanki mąk bezglutenowch “do ciasta”
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrolu
ew. 250 ml ulubionego, najlepiej kwaśnego dżemu, np. porzeczkowego lub drylowanych wiśni z zalewy
poncz do nasączenia– 250ml przegotowanej wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżeczkami cukru pudru
na krem:
- 8 łyżek kaszy manny
- 750ml mleka (nada się również roślinne)
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrolu
- 100g miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa:
- 100g czekolady gorzkiej lub po 50g gorzkiej i mlecznej
- 2-3 łyżki śmietanki lub mleka
Ciasto orzechowe z kremem waniliowym- przepis:
Piekarnik ustawić na 170 stopni, funkcja góra – dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Układa się lepiej, jeśli zgnieciemy go w kulę i lekko zwilżymy wodą pod kranem, a następnie rozprostujemy.
Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć kilka chwil mieszając. Zdjąć z patelni i bardzo drobno posiekać.
Przełożyć do naczynia, dodać skrobię ziemniaczaną, tartą bułkę oraz mąkę, wymieszać, odstawić.
Żółtka oddzielić starannie od białek.
Białka ubić w dużej misce ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie całkowicie sztywna dodawać po łyżce cukier i ubijać, aż stanie się lśniąca a cukier się rozpuści.
Odłożyć mikser i do piany dodawać po jednym żółtku. Po każdym przemieszać wolno i delikatnie pianę łyżką lub łopatką.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki z orzechami. Podobnie jak z żółtkami, każdą porcję wmieszać delikatnie i wolno i dopiero dodawać następną. Chodzi o to, by piana nie opadła.
Masę ostrożnie przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w prostokątnej formie, 35-40 w tortownicy.
Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Ciasto równomiernie, lekko opadnie.
Mleko wlać do garnka, dodać cukier, masło i zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę, intensywnie całość mieszając.
Trzymać na małym ogniu, mieszać ok. 4-5 minut, aż kasza zgęstnieje jak budyń.
Ostudzić.
Całkowicie wystudzony biszkopt pokroić na dwie lub trzy warstwy.
Ułożyć pierwszą warstwę w formie, lekko skropić ponczem, posmarować warstwą dżemu lub ułożyć na niej wiśnie.
Wyłożyć masę z kaszki, przykryć drugą warstwą ciasta. Skropić ponczem.
W tzw. kąpieli wodnej, czyli w rondelku ustawionym nad parującą wodą podgrzewać połamaną w kostki czekoladę z dodatkiem mleka.
Mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
Masę wylać na ciasto i możliwie równomiernie rozprowadzić.
Wierzch udekorować orzechami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)