Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem. Zwykle robię ciasta prostym sposobem. Zamieszać, ewentualnie przełożyć i nie napracować się zbytnio. Jednakowoż popatruję sobie czasem na zdjęcia warstwowych wygibów na różnych kulinarnych stronach i zachwycam się, i zazdraszczam sobie łakomie. Upiekłam biszkopt i przy pomocy dwóch sprawdzonych kremów – śmietanowego musu z czekoladą, maślanego z budyniem oraz wiśni ze słoika, przekładaniec wykonałam. Bardzo dobry wyszedł, choć idealnie pozować do zdjęcia nie chciał. Przy przekładanych ciastach najlepiej piec biszkopt czy ciasto stanowiące podstawę poprzedniego dnia. To nie doprowadzi nas do zbytniego przemęczenia i ewentualnego rozdrażnienia, bo przecież chodzi nam o relaks, odpoczynek, przyjemność wolnego tworzenia, no i ciasto łatwiej będzie przekroić na poziome blaty. Przekładaniec musi postać sobie w lodówce, by stężał i warstwy ładnie dały się wyeksponować przy porcjowaniu, najlepiej przy pomocy zanurzonego chwilę wcześniej we wrzątku noża. Biszkopt z kremem, przekładany dwoma rodzajami masy.

Biszkopt z kremem
Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem – składniki (na okrągłą czy kwadratową formę ok. 24 cm) : 
biszkopt: 

szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia :

dwie szklanki przegotowanej wody
– dwie łyżki cukru
– sok z połówki cytryny
– kieliszek lub dwa alkoholu ( wódka, spirytus, ulubiony likier)

mus czekoladowy:

– 0,5 l zimnej śmietanki 36%
– tabliczka gorzkiej czekolady ok. 70 % zawartości kakao
– 2 łyżki cukru

krem budyniowy: 

– 0,6 l mleka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżka mąki pszennej
– esencja waniliowa lub łyżka cukru waniliowego
– trzy łyżki cukru
– dwa żółtka
– pół kostki masła

3/4 słoika kwaśnego, ulubionego dżemu lub konfitury, u mnie wiśni

polewa: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/3 szklanki mleka
– łyżka cukru

Biszkopt z kremem – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do
białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszać ze sobą. W
większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Żółtka ubić osobno z cukrem. Dodać po łyżce ubitych żółtek do piany, wymieszać łyżką. Powoli, porcjami dodawać mąkę z proszkiem,przemieszać delikatnie. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu, patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy. Po ostudzeniu przekroić ciasto w poziomie na dwie części.

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, ostudzić. Dodać do niej łyżkę, dwie ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitego kremu, zmiksować razem do połączenia składników.

Połowę mleka zagotować z cukrem, połowę zimnego wymieszać z mąkami i żółtkami. Wlać rozmieszaną zawiesinę na gorące mleko, intensywnie mieszać aż masa zgęstnieje.Całkowicie ostudzić pod przykryciem z folią, by nie zrobił się kożuch. Masło rozetrzeć na puch płaską końcówka miksera, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie jednolita masa kremowa.

Biszkopt okroić nożem przed wyjęciem z formy, przekroić na pół, nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować dżemem lub konfiturą, wyłożyć mus czekoladowy.

Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej (nad parującą wodą w rondelku), zalać mlekiem, dodać cukier i mieszać do połączenia składników. Rozprowadzić delikatnie na cieście cienką warstwą. Schłodzić w lodówce okryty folią aluminiową lub w odpowiednim pojemniku, by nie przeszedł innymi zapachami.

Biszkopt z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    12 stycznia, 2014, 12:38 pm

    Nie taki zwykły biszkopt,to bardzo wytwornie prezentujące się ciasto:)pysznie wygląda:)

  2. megii013
    12 stycznia, 2014, 12:41 pm

    dostojnie wygląda))) porwałabym kawałeczek)))

  3. justka2712
    12 stycznia, 2014, 12:42 pm

    Mam takie same odczucia co do przekładanych ciast, ale czasami warto się pomęczyć, bo efekt (wizualny jaki i smakowy) jest tego wart. Pozdrawiam!

  4. Angie
    12 stycznia, 2014, 12:58 pm

    Jakie równiutkie warstwy- śliczne: )

  5. wedelka
    12 stycznia, 2014, 1:59 pm

    No pięknie wyszedł. Równiutki i elegancki 🙂

  6. RedHead
    12 stycznia, 2014, 6:02 pm

    Pięknie się prezentuje w przekroju ! 🙂

  7. ola in the kitchen
    12 stycznia, 2014, 10:55 pm

    Mniam, aż się oblizuje z zachwytu 😀

  8. Michał – Kulinarna Rewolucja
    14 stycznia, 2014, 12:58 am

    Świetny blog! Dużo ciekawych i oryginalnych przepisów! Powodzenia i wszystkiego dobrego 🙂

    Zapraszam do mnie 🙂
    http://kulinarna-rewolucja.blogspot.com/

  9. opalanka
    14 stycznia, 2014, 4:09 pm

    Dziękuję, zajrzę:)

  10. ugotujmyto.pl
    15 stycznia, 2014, 9:02 pm

    Ale mi ślinka cieknie…… Cudnie to wygląda :)!

  11. fitdevangel
    26 stycznia, 2014, 8:10 am

    Unosilabym sie nad ziemia po zjedzeniu tak wygladajacego biszkopta ! 🙂 szykuje sie do zawodów i niestety słodycze mam wykluczone z diety, ale dzięki twoim zdjęciom przetrwać ten okres do zawodów ! Wiecej deserow ! Wiecej ciast ! Polecam tez swojego bloga : http://fitdevangel.blogspot.com/

  12. opalanka
    26 stycznia, 2014, 8:34 pm

    Muszę wziąć udział w jakichś zawodach:) Pozdrowionka:)

  13. Ania Sneka
    13 kwietnia, 2014, 7:35 am

    ile cukru do musu czekoladowego?

  14. opalanka
    13 kwietnia, 2014, 10:28 am

    2 łyżki. Już dopisuję:)

  15. Anonimowy
    4 lutego, 2015, 7:56 pm

    jak rozsmarowac tą polewę na kremie? nie bedzie sie to mieszac? jak najlepiej to zrobic?

    1. opalanka
      4 lutego, 2015, 8:16 pm

      Nie ślizga się i nie musi być idealnie. Zrób to szerokim nożem albo łyżką. Jak umiesz.

  16. Zofia Teodorczyk
    23 marca, 2016, 7:10 am

    Zrobiłam wczoraj, wieczorem próbujemy 🙂 ale zamiast wiśni dałam maliny, nasączyłam sokiem malinowym, a zamiast polewy dałam wiórki z gorzkiej czekolady, wygląda jak chmurka czekoladowa 😉

    1. opalanka
      23 marca, 2016, 8:07 am

      No to czekam na relację:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)