pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami – pyszne i miękkie, z sosem idealnym do polania ziemniaków, kaszy czy ulubionych kopytek lub klusek  śląskich.
W zależności od rodzaju mięsa i sposobu wykończenia, staną się lekkim, dietetycznym daniem lub solidnym, porządnie sycącym obiadem.
Jeśli mięsne kulki po utoczeniu wrzucimy na wrzątek z warzywami, wegański lub mięsny bulion, a same pulpety wykonane zostaną z mięsa drobiowego – otrzymamy lekkie danie fit. Mogą je z powodzeniem zajadać osoby oszczędzające żołądek i ilość kalorii.
Kiedy pulpety obsmażymy na niewielkiej ilości tłuszczu danie zyska na smaku, jednak stanie się nieco bardziej kaloryczne i cięższe w trawieniu. Zwłaszcza przy zastosowaniu mięsa wieprzowego. Zdrowy żołądek radzi sobie dobrze z taką pychotą, pozostawiam do wyboru.
Co do sosu zaś – i tu jest kilka metod uzyskania różnych smaków, konsystencji i stopnia kaloryczności.

Najbardziej dietetycznie jest pokroić w kostkę dużą ilość warzyw i udusić je w wodzie lub bulionie. Potem blenduje się wszystko na gładko i powstaje naturalnie zagęszczony sos. Niektórzy lubią podprawić go łyżką koncentratu pomidorowego lub wrzucić tam całą puszkę krojonych pomidorów czy domowy przecier.
Szybkim sposobem, który nie jest zbyt lubiany przez zawodowych mistrzów kuchni to śmietanka zaprawiona mąką lub zasmażka z podrumienionej na złoto na tłuszczu mąki. Używam czasem, jednak częściej idę w sposób warzywny, dla zdrowia i mniejszej ilości kalorii.

Wspomniani zawodowcy opierają swoje sosy na sposobie semi glace, który jest prosty, acz czasochłonny. Wymaga pieczenia dużej ilości kości i warzyw, potem dłuuuuugiego ich gotowania i ostatecznie redukcji przez odparowanie. Aż do uzyskania zagęszczonej konsystencji.
Dodatek wina pod koniec bulgotów jest bardzo pożądany i ważny dla smaku.
Kilka kilogramów kości i warzyw oraz 15 litrów wody, butelka wina i 24 godziny gotowania daje ostatecznie 0,5l sosu. Jakby ktoś pytał skąd się biorą ceny w restauracjach:)

Pozostawiam jak zwykle do wyboru, sama idąc na skróty:)

Pulpety z warzywami – składniki (na 4-5 porcji):

na sos:

  • 4 duże marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  •  mały seler
  • ew. kilka namoczonych wcześniej przez pół godziny w ciepłej wodzie grzybów suszonych
  • cebula (można pominąć jeśli ktoś ma problemy z trawieniem)
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • ewentualnie trzy łyżki śmietany 18% lub śmietanki 30 % wymieszanej z łyżeczką mąki
  • mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowych mąk (ew.bułka tarta) do panierowania pulpetów

na pulpety:

  • 600g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy mieszanego z drobiowym)
  • mała cebula
  • łodyga selera naciowego
  • mała marchewka starta na grubych oczkach tarki
  • ew. kilka pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mała, najlepiej sucha kajzerka
  • jajko (można zastąpić 2 płaskimi łyżkami mąki/skrobi ziemniaczanej)
  • ew. łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
  • łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, szczypta ostrej papryki,  łyżeczka oregano i 1/4 łyżeczki tymianku

Pulpety z warzywami – przepis:

Sos.

W dużym rondlu, większym garnku lub na dużej patelni z rantem zagotować 1,5l wody ze starymi na grubych oczkach tarki lub pokrojonymi w małą kostkę warzywami oraz liściem laurowy i zielem angielskim.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Dodać przyprawy, sosy sojowe, sprawdzić czy sos jest wystarczająco słony.

Pulpety.

Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż stanie się całkiem miękka.
Cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Łodygę selera i pieczarki drobno posiekać.
Czosnek rozgnieść w wyciskarce.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać mocno odciśniętą kajzerkę, warzywa, czosnek i przyprawy, jajko lub mąkę  – wymieszać na jednolitą masę.
Formować kulki wielkości małej mandarynki. Panierować w mące.
Pulpety wrzucić do sosu, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 minut. Uzupełniać wyparowany płyn wodą z czajnika.
Można doprawić sos łyżką koncentratu pomidorowego lub zaprawić śmietaną roztrzepaną w kubeczku z łyżeczką mąki.

Wyjąć pulpety z sosu lub zlać sos do naczynia. Sos zblendować na gładko.
Ponownie włożyć do niego pulpety.
Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

pulpety z warzywami

pulpety z warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie