Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem
Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem – z cynamonową, maślaną skorupką na wierzchu, do wykonania w kilkanaście minut.
Prościutkie, w sam raz na weekendowe odpoczywania z kawą czy herbatą. Cynamon jest opcją, kto nie lubi – nie daje!
Zasada wykonania jak przy muffinkach – sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Zawartość dwóch misek łączymy na końcu w jedno i gotowe do wylania na blaszkę.
Jak uniknąć zakalca?
By się udało bez zakalca, należy wyjąć wcześniej z lodówki jajka i jogurt, niech postoją w temperaturze pokojowej.
Kiedy mi się śpieszy, wkładam je do miski z ciepłą wodą i rozgrzewają się szybciej. W tym czasie wykładam blaszkę papierem do pieczenia, przygotowuję pozostałe składniki. Logistyka jest ważna:) Kilka minut w cieple wystarczy.
Po wymieszaniu składników, niezbyt starannie, tylko do stracenia z oczu białego pyłu mąki, należy od razu wstawić ciasto do piekarnika. Znacie tę zasadę przy ciastach z jogurtem: kwaśny produkt wchodzi w reakcję z sodą i bąbelkuje, by napowietrzyć ciasto. Niech dzieje się to w piekarniku, nie na kuchennym blacie, bo zużyje energię bez sensu. Stąd pośpiech z wkładaniem formy do pieca:)
Jeśli do wykonania skorupki na wierzchu dodamy czubatą łyżkę mąki, powstanie cynamonowa kruszonka. Do wyboru, drodzy Państwo:)
podpatrzone na blogu KwestiaSmaku
Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem – składniki (na formę ok. 21×28 cm lub długą keksówkę):
- 230 g mąki ( ok. półtorej szklanki 250ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 160g cukru
- 4 jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 150ml oleju lub stopionego masła
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 150 ml jogurtu naturalnego (nada się też maślanka, kefir i jogurt grecki)
na wierzch:
- łyżka masła
- 50g cukru
- łyżeczka cynamonu
do posypania: cukier puder
Można też ukręcić w kubku lukier z połowy szklanki cukru-pudru i dwóch łyżek soku z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty – dać więcej soku, zbyt rzadki – więcej cukru.
Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. By łatwiej się układał zgniatam go w kulę i wkładam na sekundę pod kran z wodą.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem.
Jabłka obrać i pokroić w centymetrowej wielkości kostkę. Razem z posiekanymi orzechami i rodzynkami wmieszać je w mąkę.
W osobnym naczyniu wymieszać olej lub stopione, niegorące masło, jogurt i jajka. Najlepiej roztrzepać wszystko na emulsję widelcem.
Mieszankę wlać do naczynia z mąką i jabłkami, wymieszać krótko łyżką. Od razu przelać do formy
Składniki “na wierzch” rozgnieść palcami w miseczce, by masło wchłonęło cynamon i cukier. Nie misi być specjalnie dokładnie. Pokruszyć/porozrywać na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić do piekarnika.
W niskiej, szerokiej formie piec ok. 30 – 35 minut. W keksówce – 40 minut, patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być nim oklejony.
Po ostudzenia ciasta można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem ukręconym z dwóch łyżek soku z cytryny i połowy szklanki cukru pudru.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
To ciasto jest obłędne!!!!!!
Cieszę się, że smakowało!