proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem

Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem

Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem – z cynamonową, maślaną skorupką na wierzchu, do wykonania w kilkanaście minut.
Prościutkie, w sam raz na weekendowe odpoczywania z kawą czy herbatą. Cynamon jest opcją, kto nie lubi – nie daje!
Zasada wykonania jak przy muffinkach – sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Zawartość dwóch misek łączymy na końcu w jedno i gotowe do wylania na blaszkę.

Jak uniknąć zakalca?

By się udało bez zakalca, należy wyjąć wcześniej z lodówki jajka i jogurt, niech postoją w temperaturze pokojowej.
Kiedy mi się śpieszy, wkładam je do miski z ciepłą wodą i rozgrzewają się szybciej. W tym czasie wykładam blaszkę papierem do pieczenia, przygotowuję pozostałe składniki. Logistyka jest ważna:) Kilka minut w cieple wystarczy.
Po wymieszaniu składników, niezbyt starannie, tylko do stracenia z oczu białego pyłu mąki, należy od razu wstawić ciasto do piekarnika. Znacie tę zasadę przy ciastach z jogurtem: kwaśny produkt wchodzi w reakcję z sodą i bąbelkuje, by napowietrzyć ciasto. Niech dzieje się to w piekarniku, nie na kuchennym blacie, bo zużyje energię bez sensu. Stąd pośpiech z wkładaniem formy do pieca:)

Jeśli do wykonania skorupki na wierzchu dodamy czubatą łyżkę mąki, powstanie cynamonowa kruszonka. Do wyboru, drodzy Państwo:)

podpatrzone na blogu KwestiaSmaku

Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem – składniki (na formę ok. 21×28 cm lub długą keksówkę):

  • 230 g mąki ( ok. półtorej szklanki 250ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160g cukru
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 150ml oleju lub stopionego masła
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 150 ml jogurtu naturalnego (nada się też maślanka, kefir i jogurt grecki)

na wierzch:

  • łyżka masła
  • 50g cukru
  • łyżeczka cynamonu

do posypania: cukier puder

Można też ukręcić w kubku lukier z połowy szklanki cukru-pudru i dwóch łyżek soku z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty – dać więcej soku, zbyt rzadki – więcej cukru.

Proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. By łatwiej się układał zgniatam go w kulę i wkładam na sekundę pod kran z wodą.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem.
Jabłka obrać i pokroić w centymetrowej wielkości kostkę. Razem z posiekanymi orzechami i rodzynkami wmieszać je w mąkę.

W osobnym naczyniu wymieszać olej lub stopione, niegorące masło, jogurt i jajka. Najlepiej roztrzepać wszystko na emulsję widelcem.
Mieszankę wlać do naczynia z mąką i jabłkami, wymieszać krótko łyżką. Od razu przelać do formy

Składniki “na wierzch” rozgnieść palcami w miseczce, by masło wchłonęło cynamon i cukier. Nie misi być specjalnie dokładnie. Pokruszyć/porozrywać na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić do piekarnika.

W niskiej, szerokiej formie piec ok. 30 – 35 minut. W keksówce – 40 minut, patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być nim oklejony.

Po ostudzenia ciasta można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem ukręconym z dwóch łyżek soku z cytryny i połowy szklanki cukru pudru.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem

 

proste ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anna
    7 października, 2021, 7:37 am

    To ciasto jest obłędne!!!!!!

    1. Beata Królikiewicz
      7 października, 2021, 11:49 am

      Cieszę się, że smakowało!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie