Bardzo dobry kurczak w sosie z warzyw i pomidorów
Bardzo dobry kurczak w sosie z warzyw i pomidorów będzie Waszym popisowym daniem na obiadach z zaproszonymi gośćmi, zobaczycie!:) Danie jest przepyszne, mega aromatyczne, no obiadowe mistrzostwo.
Sposób na kurczęcą lub indyczą pierś wzięłam z przygotowania ulubionego ossobuco, które w oryginale powstaje z mięsa wołowego lub lepiej – cielęcego. Ponieważ jego przygotowanie z uwagi na rodzaj surowca jest dłuższe, kurczak czy indyk jest rozwiązaniem wygodnym i smacznym. Co więcej – tańszym i dietetycznym:) Rzecz jasna w wolnej chwili, np. w leniwą sobotę zachęcam do spróbowania oryginału, jest przepysznie! Słowo!
Do przygotowania tego dania na skróty nada się każda część kurczęcego mięsa. Na zdjęciu widać pocięte w kostkę polędwiczki ale sprawdzą się też udka, podudzia czy zwyczajnie – pierś krojona w paseczki.
Ważnym dodatkiem jest tu wino – białe lub lub czerwone, zachęcam do tego, by nie pomijać tego składnika. Alkohol podczas pieczenia całkowicie wyparuje i nie ma obawy o wsiadanie za kółko lub o zdrowie nieletnich dzieci.
Fajnie jest mieć tu patelnię z pokrywą lub rondel, który można wstawić do piekarnika. Jednak bez niego – też się uda!
Danie można przygotować też w przeddzień podania, następnego dnia jest jeszcze lepsze.
W przypadku użycia mięsa z piersi kurczęcej czy indyczej można by poprzestać na krótkim duszeniu mięsa, tak jest szybciej. Po upieczeniu jednak aromaty wzmacniają intensywność smaku. Są jednak momenty, gdzie czasu brak i wyjścia nie ma. Pozostawiam do wyboru.
Bardzo dobry kurczak w sosie z warzyw i pomidorów – składniki (dla 3-4 osób):
- 600g filetów z piersi kurczaka lub 3-4 nogi
- 2 łyżki mąki (można pominąć jeśli ktoś ma nietolerancję)
- 250 ml rosołu/bulionu lub wody
- 150 ml białego lub czerwonego wina
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 marchewki
- dwie – trzy łodygi selera naciowego (ostatecznie można pominąć)
- łyżka masła
- dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 ml pomidorów z puszki lub 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru ( jeśli ktoś lubi dużą ilość sosu może pomidorów dać podwójnie)
- sól, pieprz, liść laurowy, 1/4 łyżeczki tymianku
do posypania (gremolata):
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- łyżeczka skórki startej z eko cytryny (tylko żółta część)
- drobno posiekany ząbek czosnku
Bardzo dobry kurczak w sosie z warzyw i pomidorów:
Danie można przyrządzić też bez użycia piekarnika, dusząc wszystko pod przykryciem do miękkości. Pieczenie w piekarniku wzmacnia aromat i głębię smaku, pozostawiam do wyboru.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mięso piersi pociąć w kostkę lub paski, albo tylko ponacinać w kratkę i zostawić w jednym kawałku (do wyboru), nogi ponacinać na skos w kilku miejscach. Osolić łyżeczką soli, oprószyć pieprzem i mąką, wymieszać.
W dużej patelni czy rondlu rozgrzać masło i olej czy oliwę.
Mięso obsmażyć do lekkiego zrumienienia, przełożyć na talerz.
Marchewkę i selera pociąć w talarki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na tej samej patelni (bez mycia) krótko obsmażyć warzywa na ostatnie 30 sekund wrzucić czosnek, wymieszać.
W naczyniu lub brytfance ułożyć na dnie podsmażone warzywa, na nich mięso.
Na patelnię po smażeniu wlać pomidory, wino, bulion lub wodę, dać liść laurowy i tymianek, lekko osolić.
Zagotować i trzymać na ogniu kilka chwil bulgoczące. Powstałym sosem zalać mięso w brytfannie.
Jeśli używamy tej samej patelni czy rondla do pieczenia (musi być specjalna do piekarnika, bez plastikowych elementów) zalewam wszystko pomidorami, bulionem, dodaję przyprawy i wstawiam od razu do pieca. To droga na skróty. W tym przypadku pierwsze 15 minut piekę bez przykrycia, by alkohol mógł odparować.
Całość piec 45 minut w przypadku mięsa z piersi, 60 minut w przypadku udek.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)