Gicz cielęca z warzywami. Ossobuco czyli mięso pieczone lub duszone w warzywach

Gicz cielęca z warzywami.

O zaletach giczki cielęcej pieczonej tym sposobem dowiedziałam się od Pani Iwonki z naszego sklepiku. Danie weszło przebojem do ich rodziny za sprawą prawdziwej włoskiej teściowej i nastawionego na wywarcie na niej wrażenia zięcia. Z ciekawością wielką sprawdziłam, zapisałam co i jak i uczyniłam. I z przyjemnością rozpowszechniam, bo przepis świetny i zupełnie łatwy.

Powiem Wam, że sposobem tym można przyrządzać nie tylko giczkę, która nie jest dostępna w każdym , zwykłym mięsnym, naszukać się trzeba. I najlepiej uprosić pana rzeźnika o pocięcie giczki na plastry. Domową metodą lepiej poradzą sobie właściciele elektrycznych noży.
Upieczony na tę samą modłę kurczak, pocięty udziec z indyka będzie palce lizać i wieprzowina nawet, jak sądzę.

Mięso obsmaża się na maśle lub oliwie i dusi lub piecze z winem i warzywami, a na końcu posypuje gremolatą, czyli niczym innym jak siekaną z czosnkiem i otartą skórką cytrynową natką  pietruszki. Niby nic takiego całkiem wymyślnego. Ale już sama nazwa wywiera na gościach piorunujące wrażenie, danie robi się samo, a smak jest, że ach! Kleisty, pyszny sos pozostał na następny dzień, do wykorzystania z makaronem, do innego mięsa, czy makaronu – przepyszność.
Trzeba wziąć pod uwagę, że na giczce nie znajduje się wiele mięsa, zatem waga głównie idzie w kość, niech Was nie zwiedzie jej duża objętość.
Można podawać np. z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.

gicz cielęca z warzywami

 

osobucco

składniki ( na 4 osoby) : 

– 1- 1,20 kg pociętej w plastry giczki cielęcej lub z młodej wołowiny – pręgi wołowej
– dwie łyżki mąki
– szklanka rosołu, najlepiej wołowego
– 150 ml białego lub czerwonego wina
– dwie cebule
– duża marchewka
– łodyga, dwie selera naciowego (niekoniecznie)
– łyżka masła
– dwie, trzy łyżki oliwy
– dwa ząbki czosnku
– 400 ml pomidorów z puszki lub domowego przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, liść laurowy, kilka listków bazylii i ew. gałązka tymianku

do posypania (gremolata) : 

– dwie czubate łyżki siekanej natki pietruszki
– pół łyżeczki skórki (żółta część) startej z cytryny
– rozgnieciony lub drobno posiekany ząbek czosnku

Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mięso osolić, posypać lekko pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni mocno rozgrzać łyżkę masła z oliwą, obsmażyć mięso na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler,  a na ostatnie 30 sekund dorzucić rozgniecione ząbki czosnku.
Warzywa ułożyć w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Patelni nie myć.
Na warzywach ułożyć mięso.
Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wlać pomidory, wino, rosół, dać liść laurowy, siekaną bazylię i tymianek. Gotować kilka minut mieszając. Powstałym sosem zalać mięso i wstawić je pod przykryciem do piekarnika na ok. 2 – 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

Posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny i czosnek wymieszać. Powstałą gremolatą posypać mięso.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Anonimowy
    21 czerwca, 2016, 8:02 am

    Polecam do tego przepisu udo indycze pociete w taki sam sposob jak giczka , jest duzo tansze i jest o wiele wiecej mieska �� robie przepis od lat polecam ��

    1. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:19 am

      Dopisuję w przepisie jako alternatywę:) Dzięki:)

    2. Bolesław Śmiały
      4 lipca, 2016, 7:12 pm

      A w jaki sposób pocięta jest giczka? 🙂

    3. opalanka
      4 lipca, 2016, 8:28 pm

      Sposobem topora pana rzeźnika. Na plastry ok. 2 – 3 cm.

  2. Lena
    21 czerwca, 2016, 8:32 am

    chętnie spróbuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)