babka z bananami

Babka z bananami

Babka z bananami to ciasto, które przygotowuje się 5 minut i nie musi zawierać dodatku cukru. Jest mokre, aromatyczne, ładnie się kroi i jest pyszne! Najlepiej sprawdzają się tu mocno dojrzałe banany, te z poczerniałą skórką. Dwie duże lub trzy mniejsze sztuki rozgniata się widelcem na puree. Nadaje wypiekowi słodyczy, zatem dodatkową osłodę można pominąć.
Kto zaś lubi mocniej słodki smak, może dorzucić tu dwie łyżki ksylitolu, erytrolu, cukru trzcinowego lub zwykłego białasa. Ubite z nim jajka nadadzą plackowi większej ilości powietrza.
Po upieczeniu spodziewajcie się wypieku o mokrej, dość zwartej, pachnącej owocami fakturze, które długo zachowuje świeżość. Przykryte kloszem może stać choćby i tydzień.
Do ciasta można też dorzucić dla urozmaicenia łyżkę wiórków kokosowych czy ulubione bakalie – orzechy, migdały, rodzynki czy słonecznik.
Na osłodę jesiennego weekendu, do popołudniowej kawy czy kubka mleka będzie idealne.
Jeśli chodzi o marchewkę – przyjemnie urozmaica i chrupie. Można by pominąć, ale mnie bardzo pasuje:)

Babka z bananami – składniki (na małą formę z kominkiem 24 cm lub keksówkę 11x28cm):

  • 2 duże, mocno dojrzałe banany lub 3 małe (najlepiej z poczerniałą skórką)
  • 2 nieduże, starte na dużych oczkach tarki marchewki
  • 3 duże jajka (4 małe)
  • ew. 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu – można go też pominąć
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 150 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (260g)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ew. dwie łyżki siekanych orzechów lub rodzynek lub dwie łyżki wiórków kokosowych – do wyboru.
  • łyżka cynamonu (kto nie lubi nie daje)
  • ew. cukier puder do posypania lub polewa do ciasta z tego wpisu

Babka z bananami – przepis:

Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół. Formę nasmarować olejem.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na puree.
W dużej misce ubić jajka z cukrem lub bez – do wyboru. Jeśli dajemy cukier – ubijamy, aż masa zjaśnieje, kilka minut.
Do jajek dodać rozgniecione banany, wlać mleko, olej i bakalie, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do masy jajecznej. Wymieszać krótko łyżką, od razu przelać do formy i wstawić do piekarnika.
Piec 45 minut na środkowej półce.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

babka bananowa

babka bananowa



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)