puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami – domowy, porządny kawałek placka do popołudniowej kawy, z tych babcinych, o prawdziwie maślanym smaku, choć niezbyt skomplikowanych.
By wyszło jak trzeba, należy porządnie ubić pianę z białek dbając, by do miski nie przedostała się odrobina żółtka, kropla wody lub tłuszczu.
Kiedy już na pewno nie wypadnie z miski, nawet po odwróceniu jej do góry nogami, można już dodawać po łyżce, dwie cukru. Po każdej porcji ubijać dalej, by cukier stopniowo się rozpuszczał. I kiedy już wszystko będzie mega sztywne i lśniące, to będzie odpowiedni czas, by dodać resztę wcale nielekkich produktów.
6 jajek, trochę mąki, cukru i masło. To cztery składniki. Wziąwszy pod uwagę owoce – pięć.
A owoce mogą być jakie sobie Państwo życzą. A to nacięte połówki obranych jabłek. A to maliny. Brzoskwinie. Jagody. Jeżyny. Gruszki albo banany. Chyba tylko arbuz się nie nada. Znacie jakieś ciasto z dodatkiem arbuza?:) Może jak składnik galaretki – uszedłby. Ale w cieście – to dopiero byłby zakalec:)

Puszyste ciasto ze śliwkami – składniki (na formę ok. 23x35cm lub tortownicę 23 cm):

  • 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
  • szklanka cukru lub ksylitolu/erytrolu (220g)
  • 300g mąki pszennej (lub w wersji dla nietolerujących glutenu – bezglutenowej mieszanki “do ciasta”)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g stopionego na małym ogniu, niegorącego masła (ostatecznie – oleju)
  • 500g śliwek

na kruszonkę: dwie łyżki masła, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru

ew. cytrynowy lukier – 1/2 szklanki cukru pudru i sok z cytryny – ok. 1-2 łyżki

Puszyste ciasto ze śliwkami – przepis:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st z funkcją góra – dół.
Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka wybić do dużej, suchej, idealnie czystej miski.
Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce, dwie cukru, aż do zużycia całej porcji. Cukier powinien się rozpuścić, a piana powinna stać się lśniąca.
Ustawić mikser na najniższe obroty i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przez sito, stopniowo, w porcjach, przy pomocy łyżki wmieszać ją w jajeczną masę.
Mieszając, strużką wlewać stopione masło i wanilię. Wymieszać delikatnie łyżką.

Masę wlać do formy, na wierzchu układać skórką do dołu połówki śliwek bez pestek. Nie należy przesadzić z ilością, duża ilość owoców może spowodować powstanie zakalca.
Składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć palcami aż do powstania okruchów.
Rozsypać je na wierzchu ciasta.
Formę wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ciasto 40 -45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.
Formę z ciastem wyjąć z pieca i ustawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
W wersji lux można dodatkowo utrzeć łyżką lukier – z cukru pudru i łyżki – dwóch lub nieco więcej soku z cytryny. Należy dodawać sok stopniowo, do uzyskania gęstej emulsji spływającej z łyżeczki. Powstałym lukrem strużkami polać ciasto.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

puszyste ciasto ze śliwkami

puszyste ciasto ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Katarzyna
    20 października, 2021, 10:06 am

    Proszę o podpowiedź, czy można użyć śliwek mrożonych i jeśli tak, to czy powinnam je wcześniej rozmrozić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Beata Królikiewicz
      21 października, 2021, 6:54 am

      Moźna, dać bez rozmrażania.

      1. Katarzyna
        24 października, 2021, 12:40 pm

        Dziękuję. Upiekłam. Na wszelki wypadek posypałam śliwki tartą bułką. Wyszło znakomite.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie