Ryba pieczona z pesto i warzywami
Ryba pieczona z pesto i warzywami – dobry pomysł na prosty obiad, do przygotowania w pół godzinki. Lubię piec ryby, bo zapach zamknięty w piekarniku jest jednak mniej intensywny, zwłaszcza jeśli decyduję się na przygotowanie jej w zamkniętym naczyniu:) W tym przypadku jednak naczynie pozostawiam odkryte, z uwagi na warzywa, które mają sporo wody i pod przykryciem puszczają dużo soku. Często piekę również wersję całkowicie bez warzyw, z samym pesto, robiąc do dania tonę surówek.
Dodatek pesto sprawia, że ryba zyskuje sporą dawkę umami, bo produkty, z których jest zrobione spowodują szerokie otwarcie kubków smakowych i więcej kulinarnych wrażeń. Ser, oliwa i orzechy zblendowane z jakąś zieleniną – natką pietruszki, bazylią, jarmużem, pokrzywą czy liśćmi rzodkiewki – zawsze podkręci smak makaronu, czy mięsa.
Wiele osób unika przygotowania ryby w domu z uwagi na wspomniany wcześniej zapach.
Jest na niego kilka sposobów, można próbować:). Po pierwsze – świeczka. No sprawdzałam już wiele razy w różnych okolicznościach. Zapalasz przy rozmaitych smrodkach i cud- jest o niebo lepiej.
Po smażeniu ryby do piekarnika wstawiam żaroodporne naczynko z kilkoma łyżeczkami sody, nastawiam temp. na 160 stopni i podgrzewam
10 minut. Zwykle działa, no chyba, że osobnik rybny był szczególnie natrętny.
Albo na patelnię wlewasz kilka łyżek octu, szklankę wody i 3 goździki. Podgrzewasz chwilę, niech się zagotuje.
A na dłonie? Kilka kropel soku z cytryny albo chlust wody utlenionej. Podobnie z deską do krojenia, jeśli rybi zapach zdołał pozostawić na niej ślad.
Macie jeszcze jakieś inne metody na neutralizowanie zapachów?
zobacz też przepis na rybę pieczoną z porem i śmietaną
Ryba pieczona z pesto i warzywami – składniki (na 4 osoby):
- 4 duże kawałki lub sztuki ryby świeżej lub mrożonej ( dorsz, morszczuk, makrela lub nieduże ryby słodkowodne. W przypadku dużych, niefiletowanych sztuk – dobrze je wstępnie oprószyć mąką i podsmażyć na patelni
- 8-10 pieczarek
- świeża papryka – żółta i czerwona, jeśli lubimy ostrzej – mała ostra
- pół kalafiora
- mała cukinia
- kilka- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa lub masło do posmarowania naczynia
- ew. -niekoniecznie – 2 łyżki tartej bułki (daję, bo daje nieco chrupkości i urozmaicenia faktury dania)
na pesto:
- duży pęczek listków bazylii lub natki pietruszki
- kilkanaście sztuk orzechów nerkowca lub dwie łyżki orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 50g startego parmezanu lub innego, długodojrzewającego, twardego sera np. pecorino
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Ryba pieczona z pesto i warzywami – przepis:
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Dno naczynia żaroodopornego polać oliwą lub grubo posmarować masłem.
Składniki pesto zblendować w blenderze kielichowym, zwykłym lub malakserem na pastę.
W dużym naczyniu ułożyć rybę, oprószyć ją solą. Na wierzchu ułożyć pesto.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, cukinię w półcentymetrowe krążki. Duże pieczarki przekroić na pół.
Warzywa (bez cukinii) ułożyć na rybie wianuszkiem, wokół brzegów naczynia, oprószyć lekko solą i ew. tartą bułką.
Naczynie bez przykrycia wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec 15 minut, dorzucić cukinię. Trzymać w piecu jeszcze 10 minut.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)