Ryba pieczona w porach i śmietanie

Jemy zdecydowanie za mało ryb. Podobno trzy razy mniej niż powinniśmy. Są zdrowe jak nie wiem co i powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na wapń ( najlepsze szprotki i sardynki), z uwagi na kwasy omega 3 – szczególnie tłuste makrele i łososie. Zdecydowanie odradzam kupowanie paluszków rybnych czy tzw. „kółeczek”. Lubią je dzieci, bo produkty mają chrupiącą panierkę, ale ich mięso jest niestety bardzo kiepskiej jakości. Odrobinkę więcej fantazji i mamy lepszy i zdrowszy obiad niż ten w postaci kotleta z fabryki. A dzieci przywykną, naprawdę. Ze względu na delikatne mięso, ryba piecze się dość krótko, zdrowy obiad mamy gotowy i pachnący na talerzu w ciągu godziny. Co dobrego ryba robi dla naszego ciała i umysłu można przeczytać np. tu. Na zdjęciach – mój ulubiony dorsz, koniecznie ze skórą. Ma nieco mniej omega 3, trzeba zjeść go nieco więcej niż łososia:) Tilapii i pangi nie jemy, ze względu na podawane w hodowli antybiotyki, hormony i toksyczne związki.

Ryba pieczona

 

Ryba pieczona

ryba pieczona składniki: 

– 80 dkg ulubionej ryby  ( np. dorsz, miruna, łosoś, mintaj)
– dwa pory (biała część i po centymetrze zielonej)
– duża cebula
– dwie, trzy łyżeczki masła
– sok z cytryny
– nieco białego pieprzu
– szczypta pieprzu cytrynowego
– szczypta pieprzu czarnego
– nieco czerwonej, słodkiej papryki
– sól
– 250 ml kwaśnej śmietany 18 % lub jeśli wolimy delikatniejsze  smaki – słodkiej śmietanki 30-36%

Piekarnik ustawić na 180 st. Pora i cebulę pokroić w cienkie półtalarki, podsmażyć krótko na łyżeczce masła na patelni.
Rybę pokroić na kawałki, jeśli filety są niewielkie, zostawić w całości, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na dno żaroodopornego naczynia wyłożyć kawałeczki masła, na nie cebulę i por, rybę ułożyć na wierzchu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Śmietanę rozmieszać i zalać rybę, piec całość jeszcze ok. 10 minut.

 

Ryba pieczona

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    29 sierpnia, 2014, 7:17 am

    Bardzo lubię pieczone ryby,narobiłaś mi smaku na taką od samego ranka:)

  2. Marzena
    29 sierpnia, 2014, 11:27 pm

    Pyszności:-) Rybkę to ja mogę zawsze:-)

  3. Gosia
    30 sierpnia, 2014, 7:54 am

    Pyszne danie!

  4. Thei Anastassopoulou
    13 września, 2014, 3:57 pm

    A można zrobić z sola

    1. opalanka
      13 września, 2014, 5:58 pm

      Pewnie.

  5. Anonimowy
    27 lutego, 2015, 3:10 pm

    Po pierwszym takim obiedzie moja rodzina chce tylko tak przyrządzoną rybę. PYCHA!!!!

  6. Anonimowy
    14 kwietnia, 2015, 11:38 am

    a może tak dodać do tego jakiś sosik? np tzatziki? jeśli chcecie pozostać w temacie 'szybkiego dania' proponuję zakupić gotowy sos od develey, skład naprawdę jest super;)

  7. Anonimowy
    9 stycznia, 2016, 10:39 am

    Przepraszam, że spytam dyletancko: czy pieczemy pod przykryciem, czy bez osłonek? 🙂

    1. opalanka
      9 stycznia, 2016, 11:03 am

      bez.

    2. Anonimowy
      9 stycznia, 2016, 11:39 am

      Dzięki, zabieram się do roboty 🙂 Już sobie wyobrażam te owacje, w okolicach 15. godziny. Pozdrowienia z Suwalszczyzny!

    3. opalanka
      9 stycznia, 2016, 4:01 pm

      były?:)

    4. Anonimowy
      23 stycznia, 2016, 11:26 am

      tak, tak! na stojąco! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)