Ryba pieczona w porach i śmietanie
Jemy zdecydowanie za mało ryb. Podobno trzy razy mniej niż powinniśmy. Są zdrowe jak nie wiem co i powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na wapń ( najlepsze szprotki i sardynki), z uwagi na kwasy omega 3 – szczególnie tłuste makrele i łososie. Zdecydowanie odradzam kupowanie paluszków rybnych czy tzw. “kółeczek”. Lubią je dzieci, bo produkty mają chrupiącą panierkę, ale ich mięso jest niestety bardzo kiepskiej jakości. Odrobinkę więcej fantazji i mamy lepszy i zdrowszy obiad niż ten w postaci kotleta z fabryki. A dzieci przywykną, naprawdę. Ze względu na delikatne mięso, ryba piecze się dość krótko, zdrowy obiad mamy gotowy i pachnący na talerzu w ciągu godziny. Co dobrego ryba robi dla naszego ciała i umysłu można przeczytać np. tu. Na zdjęciach – mój ulubiony dorsz, koniecznie ze skórą. Ma nieco mniej omega 3, trzeba zjeść go nieco więcej niż łososia:) Tilapii i pangi nie jemy, ze względu na podawane w hodowli antybiotyki, hormony i toksyczne związki.
ryba pieczona składniki:
– 80 dkg ulubionej ryby ( np. dorsz, miruna, łosoś, mintaj)
– dwa pory (biała część i po centymetrze zielonej)
– duża cebula
– dwie, trzy łyżeczki masła
– sok z cytryny
– nieco białego pieprzu
– szczypta pieprzu cytrynowego
– szczypta pieprzu czarnego
– nieco czerwonej, słodkiej papryki
– sól
– 250 ml kwaśnej śmietany 18 % lub jeśli wolimy delikatniejsze smaki – słodkiej śmietanki 30-36%
Piekarnik ustawić na 180 st. Pora i cebulę pokroić w cienkie półtalarki, podsmażyć krótko na łyżeczce masła na patelni.
Rybę pokroić na kawałki, jeśli filety są niewielkie, zostawić w całości, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na dno żaroodopornego naczynia wyłożyć kawałeczki masła, na nie cebulę i por, rybę ułożyć na wierzchu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Śmietanę rozmieszać i zalać rybę, piec całość jeszcze ok. 10 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo lubię pieczone ryby,narobiłaś mi smaku na taką od samego ranka:)
Pyszności:-) Rybkę to ja mogę zawsze:-)
Pyszne danie!
A można zrobić z sola
Pewnie.
Po pierwszym takim obiedzie moja rodzina chce tylko tak przyrządzoną rybę. PYCHA!!!!
a może tak dodać do tego jakiś sosik? np tzatziki? jeśli chcecie pozostać w temacie 'szybkiego dania' proponuję zakupić gotowy sos od develey, skład naprawdę jest super;)
Przepraszam, że spytam dyletancko: czy pieczemy pod przykryciem, czy bez osłonek? 🙂
bez.
Dzięki, zabieram się do roboty 🙂 Już sobie wyobrażam te owacje, w okolicach 15. godziny. Pozdrowienia z Suwalszczyzny!
były?:)
tak, tak! na stojąco! 🙂
Dziewczyn z czym podawałyście rybę? Co będzie najlepsze? Właśnie wybieram się do sklepu na polowanie dobrej rybki 🙂