Rolada z ciasta marchewkowego
Rolada z ciasta marchewkowego to ciacho do wykonania w kilka chwil. Do całych jajek dodaje się cukier i ubija na jasny kogel mogel.
Do tego pozostałe składniki, mieszasz i jest.
Ciasto jest wilgotne, smaczne, nie za słodkie, intrygująco chrupiące, bo do mieszanki dodałam trzy łyżki maku. Jeśli ktoś go nie lubi lub nie ma na kuchennym stanie, może pominąć. Ale ten dodatek ciekawie urozmaica roladkę.
I wiecie co? Z tego ciasta można w ogóle nie robić rolady. Można wlać je po prostu do formy ok. 20x 28 lub do tortownicy 20 cm, piec 30 minut w 180 stopniach z funkcją góra-dół, na ostygnięte wyłożyć krem, i kiedy wszystko zastygnie pokroić w kostki.
Jeśli chodzi o krem, w tym przepisie ubiłam śmietanę z mascarpone. Ale jeśli na kuchennym stanie mamy np. zmielony twaróg lub serek philadelphia, tak z 300g, można go zmiksować z porządną łyżką miękkiego masła i 2 łyżkami cukru.
Rolada z ciasta marchewkowego robi się migiem i można ją zabrać idąc na wizytę u znajomych. Piszę to mając nadzieję, że biesiady, grille, majówki i inne społeczne wydarzenia to kwestia najbliższego czasu. Pracuję w domu, odpoczywam w domu i ściany mojego ukochanego mieszkania, ten sam widok wciąż i wciąż powoduje, że bardzo potrzebuję zmiany. Czy wakacje się odbędą? Bardzo nam tego życzę!
Rolada z ciasta marchewkowego – składniki (na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika):
- 4 duże jajka lub 5 średnich
- 1/2 szklanki cukru (110g) lub ksylitolu/erytrolu
- łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka pszennej mąki (lub mieszanki bezglutenowej “do wypieków” (150g)
- szklanka drobno startej marchewki (2 duże, ok. 280g)
Krem:
- 300 ml słodkiej śmietanki 36%
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu/erytrolu
Do kremu można dodać 4 pokrojone w drobną kostkę krążki ananasa z puszki lub np. siekane, suszone morele
Do posmarowania
– 4 duże łyżki kwaśnego dżemu, np. porzeczkowego. Ja dałam ananasowy.
Do oprószenia ściereczki – 2 łyżki cukru pudru.
Rolada z ciasta marchewkowego – przepis:
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać mikserem 5-7 minut aż masa stanie się jasnym, puszystym koglem moglem.
Pod kręcące się łopatki miksera cienką strużką wlać olej.
Odłożyć mikser.
Na powierzchni masy rozsypać mak, wmieszać go łopatką.
Mąkę, sodę i proszek zmieszać w osobnym naczyniu.
Mieszankę dodawać w 4-5 porcjach do piany, po każdym dodaniu przemieszać delikatnie łopatką do połączenia.
Na końcu dodać w dwóch , trzech porcjach startą marchewkę, wymieszać po każdym dodaniu.
Masę wylać na blaszkę z papierem do pieczenia, lekko wyrównać powierzchnię.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 20 minut.
Na kuchennym blacie rozłożyć ściereczkę. Oprószyć ją przez sitko cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na ściereczce, papierem do góry.
Delikatnie zdjąć papier z wierzchu. Nieraz odklei się skórka, nie szkodzi.
Pomagając sobie ściereczką, gorące ciasto zwinąć w roladę i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę razem z cukrem i mascarpone ubić na sztywno. Dodać posiekane w małą kostkę dobrze odsączone papierowym ręcznikiem krążki ananasa.
Ostudzoną roladę rozwinąć na ściereczce i cienko posmarować dżemem. Najlepiej położyć go punktowo i przeciągnąć nożem. Nie musi być dokładnie.
Na cieście rozsmarować śmietanowy krem pozostawiając wolny margines ok. 3 cm dalszego, długiego brzegu.
Pomagając sobie ściereczką zwinąć ciasto w roladkę (w tym wpisie jest filmik, jakby co:)
Pozostawić zawiniętą w ściereczkę na godzinę, dwie w lodówce.
Po wyjęciu oprószyć przez sitko cukrem-pudrem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)