Błyskawiczna rolada z kremem film

Rolada z kremem -dobre ciasto, bo szybkie, smaczne i bardzo łatwe. Kiedy się chce zabrać coś na spotkanie z przyjaciółmi, nie iść z „pustą ręką” nada się idealnie. Spotkałam się z opiniami, że trudne, trzeba wiedzieć jak i takie tam. Sama nauczyłam się jej zwijania z filmików na YT. I dlatego mam filmik i ja. Przy pomocy świeżo otrzymanej do testowania małej kamerki Canon Legria Mini, nakręciliśmy instruktaż zwijania. No widać jak na dłoni, że jest łatwo jak nie wiem co. A kamerka przyda się pewnie jeszcze wiele razy, do pokazania czynności, które w rzeczywistości są proste, ale trudniej opisać je słowem i zdecydowanie lepiej je pokazać przy pomocy obrazka. Olcia natychmiast zaanektowała kamerkę do swoich podróżniczych celów, bo malutka, poręczna i szerokim kątem widzi wszystko co dzieje się dookoła. I Szymon, bo chce ją przymocować na motorowym kasku, żeby świat widział to co i on. Wracając do rolady – przygotowanie ciasta razem z pieczeniem to kwestia pół godziny. Wystarczy raz zobaczyć jak. Rolada z kremem.

rolada z kremem

 

Filmik nakręciliśmy malutką, bardzo poręczną kamerką

Kamera
jest mała i poręczna, można ją zabrać wszędzie. Ma odchylany ekran,
można ją obrócić w stronę obiektu lub do tyłu, aby obserwować na nim to,
co jest filmowane. Ma wbudowaną kartę Wi-Fi, co umożliwia połączenie
kamery ze smartfonem lub
tabletem i można sterować z urządzenia z
systemem Android lub IOS, włącznie z uruchamianiem i zatrzymywaniem
nagrywania oraz zmianą kąta widzenia, a także oglądać na nim podgląd
obrazu na żywo – See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/#sthash.shYWTn2L.dp


rolada z kremem – składniki:

na biszkopt

– 5 średniej wielkości jajek
– 5 łyżek cukru
– 5 łyżek mąki pszennej
– 2 łyżki kakao

na krem:

– 300 ml śmietanki  30 – 36 %
– 200 ml sera mascarpone
– trzy łyżki cukru

cukier puder do posypania ściereczki i rolady

rolada z kremem- przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać wolno po jednym żółtku, a następnie po niewielkiej porcji mąki przesianej przez sitko z kakao. Kiedy masa się połączy, rozsmarować ją na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rolada piecze się ok. 10 – 15 minut. Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem i przełożyć na nią gorące ciasto, papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier i pomagając sobie tkaniną zwinąć roladę. Pozostawić do wystygnięcia, ciasto zachowa pożądany kształt. Rozwinąć ściereczkę i posmarować biszkopt kremem. Ponownie przy pomocy materiału zwinąć ciasto w rulon. Posypać cukrem pudrem,   udekorować np. kleksami kremu i połówkami winogron. Jak się zwija roladę – zobacz.

rolada z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Karmel-itka.
    29 marca, 2014, 4:26 pm

    piękna pod każdym względem! idealnie wykonana :]

  2. millaneart
    29 marca, 2014, 7:31 pm

    mmmm.. wygląda pysznie, cieszę się że tu trafiłam:) pozdrawiam

    1. opalanka
      30 marca, 2014, 2:14 pm

      Zapraszam częściej:)

  3. Justyna Żak
    29 marca, 2014, 7:36 pm

    wygląda rewelacyjnie:) muszę się nauczyć robić rolad:)

  4. opalanka
    29 marca, 2014, 7:53 pm

    Dziękuję, pozdrawiam:)

  5. claudine
    30 marca, 2014, 8:49 am

    Wyższa szkoła jazdy 😉

  6. opalanka
    30 marca, 2014, 2:14 pm

    nieeee…:)

  7. ugotujmyto.pl
    31 marca, 2014, 5:32 pm

    Piękna :)!

  8. Anonimowy
    27 lutego, 2015, 4:17 pm

    Pyszna, prosta w wykonaniu, dołączyła do naszych ulubionych ciast, przepis podaję dalej i polecam bloga znajomym pozdrawiam!!!

    1. opalanka
      27 lutego, 2015, 5:08 pm

      Pozdrawiam również:)

  9. Izabela
    21 marca, 2018, 8:06 am

    Witam, nie mogę znaleźć tego filmu :/

    1. Beata Królikiewicz
      21 marca, 2018, 8:45 pm

      Umknął przy przenosinach bloga na nową domenę, nie zauważyłam. Już wstawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)