Kaszotto z boczniakami i bakłażanem
Kaszotto z boczniakami i bakłażanem, pyszny, zdrowy, prosty w przygotowaniu obiad lub kolacja.
W przepisie, który podaję mięsa brak. Ale łatwo jest przerobić go na wersję dla mięsolubów. Wystarczy zakupić kurczakową pierś lub kawałek dobrego, wędzonego bekonu czy dobrej kiełbasy. Kroisz w kostkę, wrzucasz na początku razem z cebulką i sprawa załatwiona.
Jeśli rodzina podzielona jest na dwie opcje, z których jedna to wege, mięso smażysz na osobnej patelni i podajesz bez mieszania.
Nie ma kłopotu, wszyscy są zadowoleni, ufff. Jakże się trzeba nieraz nawymyślać i nalawirować. Tu – nie jest to zbyt trudne.
Kaszotto z boczniakami i bakłażanem można zabrać w pudełku do pracy, podać na kolacji z przyjaciółmi.
Jeśli nie dostaniecie boczniaków, zamieńcie je na pieczarki albo grzyby leśne, zimą można je w większych sklepach na dziale mrożonek.
W zależności od rodzaju kaszy czy gatunku dodanego sera danie całkowicie zmienia charakter, za każdym razem można osiągnąć inny efekt.
Sprawdzajcie, bawcie się i dajcie znak jak poszło:)
zobacz też przepis na kaszotto z kurczakiem i fasolką
Kaszotto z boczniakami i bakłażanem – składniki (na 4 porcje):
- 1 i 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub gryczanej palonej lub niepalonej (200g)
- 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 250 g boczniaków
- 1/2 łyżeczki pieprzu, ok. łyżeczka soli, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, ostra, mielona papryka – w ilości wg uznania
- 120 ml białego wina*
- 1 łyżeczka masła (w wersji dla wege można zastąpić olejem kokosowym)
- kilkanaście pomidorków koktajlowych lub w sezonie letnim – dwa duże, mięsiste pomidory
- bakłażan
- półtorej łyżki soku z cytryny
- 125 g sera mozzarella, koziego, z niebieską pleśnią lub innego ulubionego
- łyżka siekanej pietruszki lub koperku do posypania
- ok. 1/2 litra bulionu lub ostatecznie – wody
*Wino nie jest niezbędne, jednak dobrze wpływa na smak potrawy. Bez obawy o nieletnie dzieci, alkohol podczas gotowania całkowicie wyparuje.
Kaszotto z boczniakami i bakłażanem – przepis:
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Smażyć mieszając do lekkiego zeszklenia, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dorzucić startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz pokrojone w cienkie paski lub kostkę boczniaki. Grubsze ich części trzeba pokroić drobniej.
Wsypać kaszę. Dodać przyprawy i smażyć wszystko chwilę mieszając.
Wlać wino, zagotować, odparować na dużym ogniu przez minutę, dwie.
Dodać bulion lub wodę, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć wszystko pokrywką. Gotować 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, dorzucić posiekanego w małą kosteczkę bakłażana i masło.
Przykryć pokrywką, zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 7 minut.
Wrzucić przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodać sok z cytryny, gotować pod przykryciem 3 minuty.
Ser porwać/pokroić na kawałeczki i rozrzucić na wierzchu. Ponownie przykryć wszystko pokrywką na minutę, by ser się rozpuścił.
Posypać na talerzach siekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)