kaszotto z boczniakami i bakłażanem

Kaszotto z boczniakami i bakłażanem

Kaszotto z boczniakami i bakłażanem, pyszny, zdrowy, prosty w przygotowaniu obiad lub kolacja.
W przepisie, który podaję mięsa brak. Ale łatwo jest przerobić go na wersję dla mięsolubów. Wystarczy zakupić kurczakową pierś lub kawałek dobrego, wędzonego bekonu czy dobrej kiełbasy. Kroisz w kostkę, wrzucasz na początku razem z cebulką i sprawa załatwiona.
Jeśli rodzina podzielona jest na dwie opcje, z których jedna to wege, mięso smażysz na osobnej patelni i podajesz bez mieszania.
Nie ma kłopotu, wszyscy są zadowoleni, ufff. Jakże się trzeba nieraz nawymyślać i nalawirować. Tu – nie jest to zbyt trudne.
Kaszotto z boczniakami i bakłażanem można zabrać w pudełku do pracy, podać na kolacji z przyjaciółmi.

Jeśli nie dostaniecie boczniaków, zamieńcie je na pieczarki albo grzyby leśne, zimą można je w większych sklepach na dziale mrożonek.
W zależności od rodzaju kaszy czy gatunku dodanego sera danie całkowicie zmienia charakter, za każdym razem można osiągnąć inny efekt.
Sprawdzajcie, bawcie się i dajcie znak jak poszło:)

zobacz też przepis na kaszotto z kurczakiem i fasolką

Kaszotto z boczniakami i bakłażanem – składniki (na 4 porcje):

  • 1 i 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub gryczanej palonej lub niepalonej (200g)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, ok. łyżeczka soli, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, ostra, mielona papryka – w ilości wg uznania
  • 120 ml białego wina*
  • 1 łyżeczka masła (w wersji dla wege można zastąpić olejem kokosowym)
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych lub w sezonie letnim – dwa duże, mięsiste pomidory
  • bakłażan
  • półtorej łyżki soku z cytryny
  • 125 g sera mozzarella, koziego, z niebieską pleśnią lub innego ulubionego
  • łyżka siekanej pietruszki lub koperku do posypania
  • ok. 1/2 litra bulionu lub ostatecznie – wody

*Wino nie jest niezbędne, jednak dobrze wpływa na smak potrawy. Bez obawy o nieletnie dzieci, alkohol podczas gotowania całkowicie wyparuje.

Kaszotto z boczniakami i bakłażanem – przepis:

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Smażyć mieszając do lekkiego zeszklenia, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dorzucić startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz pokrojone w cienkie paski lub kostkę boczniaki. Grubsze ich części trzeba pokroić drobniej.
Wsypać kaszę. Dodać przyprawy i smażyć wszystko chwilę mieszając.
Wlać wino, zagotować, odparować na dużym ogniu przez minutę, dwie.
Dodać bulion lub wodę, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć wszystko pokrywką. Gotować 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, dorzucić posiekanego w małą kosteczkę bakłażana i masło.
Przykryć pokrywką, zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 7 minut.
Wrzucić przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodać sok z cytryny, gotować pod przykryciem 3 minuty.
Ser porwać/pokroić na kawałeczki i rozrzucić na wierzchu. Ponownie przykryć wszystko pokrywką na minutę, by ser się rozpuścił.
Posypać na talerzach siekaną zieleniną.

kaszotto z boczniakami i bakłażanem
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)