kaszotto z kurczakiem

Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową

Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową, prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Podobnie jak risotta to posiłek jednogarnkowy, właściwie z jednej patelni, kaszy nie gotuje się oddzielnie. Nasiąka sobie podczas smażenia i gotowania sokami z pozostałych składników potrawy, dzięki czemu jej smak jest pełny a całe danie soczyste. Jak w większości moich obiadów na początek idzie tu podsmażona cebula, najczęściej z czosnkiem, choć wyjątkowo go tutaj brak.  Pomysł na obiady tego rodzaju powstają zwykle w w sklepie lub warzywniaku, jakiś produkt wydaje mi się szczególnie kuszący albo dawno w mojej kuchni nie występował.  Składniki można dowolnie pomijać, zamieniać, użyć mielonego mięsa. Do kaszotto nada się wiele warzyw, papryka, cukinia, zielony groszek, marchewka czy suszone grzyby. Ostatnio kupuję kilogramami koktajlowe pomidorki, zatem występują w prawie każdej potrawie, dodają soczystości i słodkawego posmaku, który bardzo lubię.
Kaszotto z kurczakiem, poleca się na łatwy i pyszny obiad. Sos sojowy lub którąś z przypraw można pominąć, należy sprawdzić tylko czy ilość soli jest odpowiednia i dosolić pod koniec duszenia potrawy.

Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową – składniki (na 3 osoby) :

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (90 g)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia lub łyżka klarowanego masła
  • duża cebula lub dwie małe
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250-300 g)
  • 200 g pieczarek
  • ok. 200 g fasolki szparagowej
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 400 ml rosołu, bulionu lub ostatecznie – lekko osolonej wody
  •  2 łyżki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki soli, oregano, słodkiej papryki, szczypta chili, szczypta cynamonu, 1/4 łyżeczki majeranku
  • dwie łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki

Kaszotto z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową – przepis

Cebulę pokroić w drobną kostkę, kurczaka na kawałki ok. 1cm, pieczarki w plasterki, fasolkę na 2-3 części, pomidorki na połówki.
Kurczaka oprószyć solą i słodką papryką, skropić sosem sojowym.
Na większej patelni rozgrzać połowę tłuszczu, wrzucić cebulę i wsypać kaszę. Smażyć mieszając ok. 5 minut. Przesunąć na bok patelni, w puste miejsce dodać pozostały tłuszcz, kawałki kurczaka i pieczarki. Smażyć ok. 5 minut, dodać fasolkę, zalać wszystko rosołem, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, w trakcie dwukrotnie przemieszać. W razie potrzeby, gdyby płyn szybko parował – podlać nieco rosołem lub wodą. Dodać pomidorki koktajlowe, ponownie przykryć danie pokrywką i dusić wszystko razem jeszcze 6 minut.  Posypać wszystko siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

kaszotto z kurczakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie