śledzie gajowego

Śledzie gajowego

Śledzie gajowego – w sam raz na wigilię, sylwestra czy zwyczajnie – na smaczną kolację. Taka podpieczona na chrupko grzanka z masłem i śledzikiem prosto z lodówki, rarytas nad rarytasy. Przepisów na ten specjał jest wiele, ale składnikiem, który występuje w każdym z nich są suszone, gotowane grzyby. W tym roku mieliśmy urodzaj że ho, ho, kto zbiera, na pewno ma odłożony stosowny świąteczny zapasik, a kto nie ma – kupi w niezbyt wygórowanej cenie.
Większość receptur na śledzia gajowego zawiera dodatek koncentratu pomidorowego. Lepiej zamienić go na jakieś włoskie, dobrej jakości  pomidory z kartonu czy słoika. Jak rozpoznać dobre? Najczęściej są o kilka złotych droższe, ale wierzcie mi – warto dopłacić. Zróbcie sobie kiedyś z takimi zupę pomidorową, od razu wyczujecie różnicę. Długo myślałam, że domowy, polski przecier nie ma sobie równych. Jednak różnicę stanowi gatunek pomidorów rosnących w odpowiednim klimacie, słońce, no sprawdźcie. I napiszcie czy mam rację?

Można też do połowy porcji śledzia nie dodawać pomidorów wcale i zamienić je na 2 łyżki soku z cytryny. Niewielkim wysiłkiem uzyskamy dwa rodzaje potrawy o różnych smakach. Dla kogoś, kto liczy wigilijną ilość dań i dla tych, którzy lubią rozmaitość, może to mieć istotne znaczenie:)
Sama uznaję śledziowe wariacje za dobry sposób na urozmaicenie stołu, nie ma przy tym zbyt wiele pracy, a efekt jest oczywisty.
Proponuję przed podaniem zrobić do tych śledzi posypkę z orzechów i czerstwego, najlepiej razowego chleba. Nie jest to konieczne, ale daje wica:)

Śledzie gajowego – składniki:

  • 400 g filetowanego śledzia
  • 40 g suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • dwie łyżki oleju
  • 250 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego lub ostatecznie – 2,5 łyżeczki koncentratu albo zamiennie 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 3-4 kulki jałowca, 2-3 listki laurowe
  • ew. kromka pokruszonego, suchego chleba razowego lub żytniego
  • świeżo zmielony pieprz

Śledzie gajowego – przepis:

Śledzie zalać bardzo zimną wodą i moczyć je przynajmniej dwie godziny wymieniając w trakcie dwukrotnie wodę.
Po tym czasie trzeba sprawdzić smakowo, czy mięso jest wystarczająco odsolone, czy należy je moczyć dalej. Powinno być przyjemnie, niezbyt mocno słone.
Śledzie z beczki wymagają trzymania ich w zmienianej wodzie przez 8-12 godzin.
Grzyby zalać szklanką wody i moczyć je przynajmniej godzinę. Można też zostawić je w wodzie na całą noc.
Wyjąć z wody, pokroić w paski, wodę z moczenia zachować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę w piórka lub cienkie półkrążki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby, oprószyć wszystko 1/4 łyżeczki soli.
Smażyć mieszając ok. 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli.
Dodać wodę z moczenia grzybów oraz pomidory (lub pomidory pominąć i dodać w zamian 2 łyżki soku z cytryny).
Mieszać podgrzewając wszystko do odparowania mniej więcej połowy płynu.
Ostudzić. To ważne, ciepła marynata zniszczy strukturę śledzia.

Śledzie pokroić  na kawałki 1,5 cm.
Układać warstwami w słoiku – warstwa śledzia – warstwa marynaty, na przemian, każdą oprószyć lekko świeżo zmielonym pieprzem.
Ostatnią warstwą musi być marynata.
Można do słoika dołożyć 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki jałowca.
Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Posiekane orzechy i okruchy chleba wrzucić na suchą patelnię. Prażyć mieszając 2-3 minuty na średnim ogniu.
Przed podaniem śledzie wyłożyć na salaterkę i posypać podprażonymi orzechami z chlebem.

śledzie gajowego

śledzie gajowego
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. XYZ
    6 grudnia, 2020, 5:58 pm

    Krojenie cebuli w „piórka” to nie w półkrążki. W półkrążki kroimy przekrojoną cebulę wzdłuż a w piórka w poprzek połówki

    1. XYZha
      6 grudnia, 2020, 6:55 pm

      ha ha ha dokładnie odwrotnie!!!

    2. Beata Królikiewicz
      7 grudnia, 2020, 7:32 am

      racja.

  2. Mirek
    13 grudnia, 2020, 9:43 pm

    A może ktoś napisze coś o śledziach ???

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)