Zapiekanka z batatów i bakłażana

Zapiekanka z batatów i bakłażana – proste danie na obiad lub kolację, w bardzo aromatycznym, gęstym, pomidorowym sosie.
Latem i wczesną jesienią, kiedy trwa pomidorowy sezon, można uzyskać taki sos przez przesmażenie na łyżeczce masła pokrojonych, obranych pomidorów. Zimą i wiosną wystarczy domowy przecier lub butelka dobrej passaty pomidorowej.
Bataty, inaczej – słodkie ziemniaki, przewyższają zwykłe pyrki pod względem wartości odżywczych. Zawierają luteinę, tę od kondycji wzroku, witaminę B6, C, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez, siarkę i wiele innych witamin i minerałów. Wiele badań potwierdza też ich działanie przeciwnowotworowe. Mają niższy indeks glikemiczny od ziemniaków, co jest istotne dla osób dbających o linię i cukrzyków.
Można zrobić z nich frytki pieczone w piekarniku, ugotować gęstą zupę krem, czy usmażyć placki.

Zapiekanka z batatów może zawierać mięso, wystarczy w pierwszej kolejności podsmażyć na patelni oprószone solą, słodką i ostrą papryką czy innymi, ulubionymi przyprawami polędwiczki z kurczaka czy pokrojoną na kawałeczki, kurczakową pierś. Nada się też dobra kiełbasa, chorizo czy szynka.
Potrzebne jest naczynie do zapiekania z pokrywką.

zobacz też – zapiekanka z makaronu w sosie serowo- szpinakowym

Zapiekanka z batatów i bakłażana – składniki (na 4 osoby):

  • 2 cebule szalotki lub jedna duża, cukrowa cebula
  • ew. 200 g polędwiczek z kurczaka lub dobrej kiełbasy/chorizo/szynki
  • 1 litr passaty pomidorowej, domowego przecieru pomidorowego lub dwie puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • duży bakłażan lub dwa małe
  • 2 duże bataty
  • ew. gałązka rozmarynu
  • kulka sera mozarella
  • trzy łyżki parmezanu lub innego, twardego długodojrzewającego sera
  • puszka czerwonej fasoli lub zielonego groszku
  • siekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
  • olej roślinny lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, ostra, mielona papryka

Zapiekanka z batatów i bakłażana – przepis

Bakłażana pokroić w centymetrowej grubości plastry, bataty obrać ze skórki, pokroić na cienkie krążki, cebulę w półkrążki.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju/oliwy i podsmażyć pokrojoną wędlinę/mięso kurczaka oprószone przyprawami oraz cebulę.
Smażyć 3 – 4 minuty mieszając, by cebula straciła jędrność.
Dodać posiekany drobno czosnek, położyć gałązkę rozmarynu i po 30 sekundach wlać pomidory.
Osolić wszystko łyżeczką soli, oprószyć 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Kto lubi ostrzejsze smaki daje ostrą paprykę w dowolnej ilości. Dusić wszystko pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, ok. 5-6 minut. Wyjąć rozmaryn.

Na patelni grillowej lub pod grzałką grillową (180 st, na najwyższej półce)) piekarnika podsmażyć krótko plastry bakłażana.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Na dno żaroodpornego naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu z pomidorów.
Układać naprzemiennie plastry bakłażana, batata i porozrywanej na kawałki mozzarelli.
Fasolkę przepłukać na sicie. Rozrzucić na rozłożonych w naczyniu produktach.
Wszystko zalać resztą pomidorowego sosu.
Posypać starym parmezanem. Przykryć naczynie pokrywką.
Zapiekać ok. 20 minut. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę by ser nabrał chrupkości.

Zapiekanka z batatów i bakłażana
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. beti
    13 października, 2020, 3:44 pm

    Bardzo apetyczna zapiekanka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)