Zapiekanka z makaronu w sosie serowo- szpinakowym
Zapiekanka z makaronu w sosie serowo – szpinakowym – baaaardzo dobry obiad, który smakuje nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby ciągnącego, rozpuszczonego sera, znacie?:) Im więcej jego gatunków dorzucimy do zapiekanki, tym ciekawszy i pełniejszy będzie jej smak. Na pierwszy rzut do sosu idealnie nada się cheddar i porwana na strzępy mozarella – na wierzch. Szpinakowe wypełnienie przygotowuję na dwa sposoby: szpinak wraz z natką pietruszki wrzucam do blendera, wlewam trochę mleka i rozdrabniam wszystko na gładki sos. Po dodaniu makaronu i sera całe danie staje się jednolicie zielone. Jeśli nie mam zbyt dużo czasu, podsmażam szpinak w liściach ot, po prostu na patelni, bez blendowania, taka wersja jest widoczna na zdjęciach. Jeśli macie chwilę – blendujcie, uzyskany sos jest gładki, zieloniuśki i kremowy – pyszny.
Jeśli któreś z domowników żyć bez mięsa rady nie da – podsmażcie na patelni pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasą lub mięso z piersi z kurczaka. I posypcie tym wierzch zapiekanki.
P.S. Od tygodnia mamy w domu małe kocięta, dwie dziewczyny – Anielę i Maszę. Jesteśmy zakochani po uszy, to taka frajda patrzeć na nie, bawić się z nimi i je przytulać. Będę od czasu do czasu wstawiać ich zdjęcia, dobrze?:)
Zapiekanka z makaronu w sosie serowo – szpinakowym (na 4 osoby)
- ugotowany al dente makaron dowolnego kształtu (np. kokardki, rurki, kolanka itp.) – 250 g (waga przed ugotowaniem)
- pęczek natki pietruszki
- szpinak świeży (ok. 250g) lub mrożony (450g)
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka (325 ml)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mniej lub więcej wg. uznania)
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- starty ser cheddar (150g)
- mozzarella (125g)
- kilka pomidorków koktajlowych
Zapiekanka z makaronu w sosie serowo – szpinakowym – przepis
Piekarnik ustawić na 200 stopni, z funkcją góra- dół.
Natkę pietruszki, szpinak, grubo posiekaną w kostkę cebulę i czosnek zblendować wraz z połową szklanki mleka (125ml) na jednolity, gładki sos.
W szerokim rondlu, garnku lub na bardzo dużej, wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać łopatką podgrzewając aż powstanie gładka, beżowa zasmażka. Dolać pozostałe mleko i mieszać podgrzewając do połączenia składników. Dodać starty cheddar, podgrzewać mieszając ok. minutę. Dodać przyprawy.
Do powstałego sosu wlać zblendowany z mlekiem i pietruszką szpinak.
Wymieszać wszystko na gładki sos. Dodać makaron, ponownie wszystko wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć porwaną na małe kawałki mozzarellę i pokrojone na połówki koktajlowe pomidorki.
Zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia wierzchniej warstwy sera, ok. 10 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
“Brzmi” i wygląda obłędnie. Zrobię!
A kotełki są prześliczne i przekochane!
dziękulski:)
Przecudne futrzaczki 🙂 Która to Masza? A przepis koniecznie do wybróbowania.
Masza ma białą wstążeczkę, jest większa i niezłe z niej ziółko:)
Zrobiłam. Błyskawiczne. Bardzo dobre. Następnym razem dorzucę wraz z mozarellą jakiś pleśniowy ser ?.
Dobry pomysł:)