Placuszki z sera – rosyjskie syrniczki
Placuszki z sera – rosyjskie syrniczki, delikatne, o bardzo wyraźnie wyczuwalnym smaku białego twarogu. Z dodawaniem innych składników jest tu jak w ziemniaczanych plackach – im mniej – tym lepiej. Dla spojenia faktury używa się mąki pszennej, ryżowej lub kaszy manny. Wybieram mannę, daje większe wrażenie soczystości i wilgoci, placuszki są jeszcze bardziej delikatne.
Syrniczki to bardzo popularne danie na śniadaniach i podwieczorkach w Rosji, Białorusi, Ukrainie i na naszym Podlasiu, bo przecież te kuchnie mieszają się jak w tyglu. Uwielbiam takie jedzeniowe klimaty, w poszukiwaniu przepisów nieustająco zwiedzam strony pisane cyrlicą, nie musząc nawet używać słownika. Rozumiem większość, jestem z tego rocznika, kiedy zdawało się maturę z rosyjskiego. Moja rodzina ze strony mamy pochodzi z obecnych terenów Białorusi, zatem ciągoty do wschodnich klimatów wydają mi się naturalne, znam je z domu rodzinnego.
Syrniczki, syrniki prezentuję, bo spodobają się wielbicielom różnego rodzaju placków.
Są szybkie w przygotowaniu, należy tylko z delikatnością podejść do tematu przewracania ich na drugą stronę. Zaopatrzenie się w szeroką łopatkę ułatwia sprawę. Placuszki w miarę stygnięcia stają się twardsze i bardziej zwarte ale nawet na zimno dobrze smakują.
Widziałam wiele przepisów z wariacjami w których do środka syrniczków daje się kostkę czekolady lub gruby plaster jabłka czy inne owoce.
Kto ma w rodzinie 4 chętne na placuszki osoby, powinien zrobić je z przynajmniej podwójnej porcji.
zobacz też przepis na placuszki drożdżowe
tu znajdziesz też przepisy na inne placki
Placuszki z sera – rosyjskie syrniczki – składniki (na 6 małych placków):
- 250 g białego sera (najlepiej tłustego lub półtłustego)
- jajko
- 3 łyżki kaszy manny lub pszennej/ryżowej mąki
- 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu/cukru
- łyżeczka esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
- olej lub klarowane masło do smażenia
Placuszki z sera – rosyjskie syrniczki – przepis
Twaróg przełożyć do miski i porządnie rozgnieść go widelcem lub zblendować.
Dodać jajko, słodzidło, kaszę lub mąkę, wymieszać.
Odstawić na 5-10 minut.
Na patelni rozgrzać olej lub masło (ok. 2-3 łyżki oleju lub łyżka masła).
Na gorący tłuszcz wykładać łyżką porcje ciasta i formować okrągłe placuszki 5-6 cm.
Smażyć na niedużym lub średnim ogniu do lekkiego zrumienienia (ok. 2-3 minuty) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Zrumienić i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć syrniczki z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać z owocami, dżemem lub jak w Rosji – ze śmietaną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Często robię różnego rodzaju naleśniki, placki itd. z racji, że mało co podchodzi mojej córce. A na placki zawsze się skusi. O serowych jeszcze nie słyszałam, zrobiłam na próbę i – o dziwo – wsuwała bez marudzenia. Sprytny sposób na przemycenie nabiału. Placki wyszły lekko chrupkie na zewnątrz, jak dla mnie fajna odmiana dla naleśników. Na pewno sycące. Często robię ser do naleśników, więc jak mi zostanie następnym razem to już będę wiedziała jak mogę spożytkować resztę.
super, uściski dla córeczki:)
Sernikowe niebo w gębie, przepyszne, rozpływające się w ustach! Co zrobiłam źle że zamiast placuszków ciasto się rozpłynęło w płaskie ogromne place, rozlatywaly się i przypalaly błyskawicznie? ☹️
Mniejszy ogień w takim razie trzeba, po rozgrzaniu zmniejszyć do małego całkiem. A dlaczego się rozlewały pojęcia nie mam. Albo więcej mąki trzeba przy tym samym rodzaju twarogu albo ser tłusty trzeba kupić może. A mąka była pszenna czy ryżowa? Masa nie powinna być kłopotliwa, to raczej zwarte placki. Trzeba znaleźć tę właściwą konsystencję.