Placuszki drożdżowe. Racuchy. Ruchanki babci Dagmary

Placuszki drożdżowe jedliśmy na wakacjach w agroturystyce na Kaszubach. W zapisanym przepisie, babcia Dagmary – naszej gospodyni, używa kostki masła na pół kilo mąki oraz gotowanych żółtek. Jednakowoż internety podają, że pochodzące z Kaszub ruchanki (od ruchać – wyrabiać, wyrastać, oraz od charakterystycznego plasku wyrabiania) obejdą się też tłuszczu połową, a żółtka można dać surowe, jak do zwykłego ciasta drożdżowego. Kaszubskie gospodynie, by sprawić frajdę dzieciom, ujmowały z dzieży nieco chlebowego ciasta drożdżowego, dodawały żółtek i masła, i na rozgrzanym piecu czy patelni z tłuszczem smażyły ruchanki. Prawdziwą frajdę dzieci widziałam naocznie. Placuszki drożdżowe – pychota.

Placuszki drożdżowe

 

Placuszki drożdżowe

Placuszki drożdżowe – składniki: 

– 0,5 kg mąki
– 2 szklanki mleka
– 5 dag świeżych drożdży
– łyżka cukru
– 1/2 kostki stopionego masła
– 3 żółtka
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– ew. kieliszek spirytusu, by ciasto nie nasiąkało mocno tłuszczem
– tłuszcz do smażenia
– cukier puder do posypania

Placuszki drożdżowe – przepis

W niedużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego (niegorącego) mleka i odstawić na kilka, kilkanaście minut by podrosły. Resztę mleka zagotować w większym garnku, dodać cukier waniliowy, sól, zestawić z ognia i dodawać po łyżce mąki, wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, potem żółtka, ew. spirytus i roztopione masło. Wymieszać łyżką lub wyrobić ręką, na końcu dając ciastu klapsy natłuszczoną olejem lub masłem ręką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte zbić ręką ponownie i na rozgrzany na patelni olej wykładać łyżką porcje ciasta. Smażyć po obu stronach. Wykładać na arkusze z ręcznika papierowego, by odsączyć nadmiar tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.

Placuszki drożdżowe

Na pożegnanie wakacji – buziaki Dagmara!

Mówię Wam- niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    3 sierpnia, 2014, 10:22 am

    Smak dzieciństwa 🙂

  2. Angie
    3 sierpnia, 2014, 12:37 pm

    Ale pulchne<3

  3. agnieszka
    4 sierpnia, 2014, 9:11 am

    Ahhh jak bardzo uwielbiam!!! ;))

  4. Marzena
    4 sierpnia, 2014, 6:06 pm

    Ależ prezentują się…zupełnie jak u mojej babci…:-)

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:27 pm

    Zjadłam 5 ruchanek.Czekam,aź przyjdzie mąź i zje. Może 6? A może 7? Ale będzie pyszna noc….;-)

  6. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:31 pm

    Zjadłam 5 ruchanek.Teraz czekam aź przyjdzie mąź. Może zje 6? A może 7? Ale będzie pyszna noc….

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 8:14 pm

      🙂 na zdrowie 🙂

  7. Ewa
    5 listopada, 2015, 9:47 pm

    pyszności 🙂

  8. ksenia56
    18 listopada, 2015, 10:36 am

    Ja wczoraj robiłam tez placuszki ale dziś tez robię bo mojej rodzince smakują ..

  9. Gabriela Szyduczynska
    21 stycznia, 2016, 6:38 pm

    I surowe w środku

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:40 pm

      Zmniejsz ogien i smaż dłużej.

  10. Unknown
    31 stycznia, 2016, 1:42 pm

    Do takiego goracego mleka z cukrem dodawac tą mąkę?

    1. opalanka
      31 stycznia, 2016, 2:51 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)