Placuszki drożdżowe. Racuchy. Ruchanki babci Dagmary

Placuszki drożdżowe jedliśmy na wakacjach w agroturystyce na Kaszubach. W zapisanym przepisie, babcia Dagmary – naszej gospodyni, używa kostki masła na pół kilo mąki oraz gotowanych żółtek. Jednakowoż internety podają, że pochodzące z Kaszub ruchanki (od ruchać – wyrabiać, wyrastać, oraz od charakterystycznego plasku wyrabiania) obejdą się też tłuszczu połową, a żółtka można dać surowe, jak do zwykłego ciasta drożdżowego. Kaszubskie gospodynie, by sprawić frajdę dzieciom, ujmowały z dzieży nieco chlebowego ciasta drożdżowego, dodawały żółtek i masła, i na rozgrzanym piecu czy patelni z tłuszczem smażyły ruchanki. Prawdziwą frajdę dzieci widziałam naocznie. Placuszki drożdżowe – pychota.

Placuszki drożdżowe

 

Placuszki drożdżowe

Placuszki drożdżowe – składniki: 

– 0,5 kg mąki
– 2 szklanki mleka
– 5 dag świeżych drożdży
– łyżka cukru
– 1/2 kostki stopionego masła
– 3 żółtka
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– ew. kieliszek spirytusu, by ciasto nie nasiąkało mocno tłuszczem
– tłuszcz do smażenia
– cukier puder do posypania

Placuszki drożdżowe – przepis

W niedużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego (niegorącego) mleka i odstawić na kilka, kilkanaście minut by podrosły. Resztę mleka zagotować w większym garnku, dodać cukier waniliowy, sól, zestawić z ognia i dodawać po łyżce mąki, wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, potem żółtka, ew. spirytus i roztopione masło. Wymieszać łyżką lub wyrobić ręką, na końcu dając ciastu klapsy natłuszczoną olejem lub masłem ręką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte zbić ręką ponownie i na rozgrzany na patelni olej wykładać łyżką porcje ciasta. Smażyć po obu stronach. Wykładać na arkusze z ręcznika papierowego, by odsączyć nadmiar tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.

Placuszki drożdżowe

Na pożegnanie wakacji – buziaki Dagmara!

Mówię Wam- niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    3 sierpnia, 2014, 10:22 am

    Smak dzieciństwa 🙂

  2. Angie
    3 sierpnia, 2014, 12:37 pm

    Ale pulchne<3

  3. agnieszka
    4 sierpnia, 2014, 9:11 am

    Ahhh jak bardzo uwielbiam!!! ;))

  4. Marzena
    4 sierpnia, 2014, 6:06 pm

    Ależ prezentują się…zupełnie jak u mojej babci…:-)

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:27 pm

    Zjadłam 5 ruchanek.Czekam,aź przyjdzie mąź i zje. Może 6? A może 7? Ale będzie pyszna noc….;-)

  6. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:31 pm

    Zjadłam 5 ruchanek.Teraz czekam aź przyjdzie mąź. Może zje 6? A może 7? Ale będzie pyszna noc….

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 8:14 pm

      🙂 na zdrowie 🙂

  7. Ewa
    5 listopada, 2015, 9:47 pm

    pyszności 🙂

  8. ksenia56
    18 listopada, 2015, 10:36 am

    Ja wczoraj robiłam tez placuszki ale dziś tez robię bo mojej rodzince smakują ..

  9. Gabriela Szyduczynska
    21 stycznia, 2016, 6:38 pm

    I surowe w środku

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 6:40 pm

      Zmniejsz ogien i smaż dłużej.

  10. Unknown
    31 stycznia, 2016, 1:42 pm

    Do takiego goracego mleka z cukrem dodawac tą mąkę?

    1. opalanka
      31 stycznia, 2016, 2:51 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)