Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem
Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem mają miękkie wnętrze i są lekko chrupiące z wierzchu. Idealne do zabrania w torebce śniadaniowej do pracy, szkoły czy na uczelnię. Super po treningu. Można posypać ich wierzch wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzeszkami, sezamem albo słonecznikiem. Ciasteczka – przekąska z dobrym składem, dodająca energii. Kto nie może jeść jajek ani mąki pszennej – znalazł właściwy dla siebie przepis. Kto może – sprawdzi, czy taka rozmaitość mu pasuje.
Nie spodziewajcie się tu chrupkości, którą można uzyskać w kruchym ciastku z mąki pszennej. To zupełnie inny rodzaj wypieku. Piszę tak, bo zdarzają się pod postami ciekawe wpisy – komentarze. Sugerują, że ich autor miał koncepcję dotyczącą struktury. Sernika na przykład. I okazuje się, że jego mama robiła inny i był pyszniejszy. To po co ja tu daję taki, który odbiega od wzorca? A tu serników na stronie z pięćdziesiąt. I akurat nie trafił się ten mamusiny. Także wiecie. Te ciastka są inne niż kruche, maślane herbatniki:)
Po zmieszaniu składników powstaje lepkie, klejące ciasto. By nabrało struktury, która umożliwi uformowanie ciastek trzeba je włożyć na godzinę do lodówki. Lekko stężeje, i wtedy naoliwioną lub zwilżoną wodą dłonią łatwiej będzie uformować kulki.
Zobacz też przepis na szybkie ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem – składniki (na ok. 20 szt):
- szklanka zmielonych/zblendowanych płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- mały, mocno dojrzały banan, nada się też ten z poczerniałą skórką
- 150 g twarożku ziarnistego lub białego sera
- czubata łyżka cukru lub ksylitolu (dla niektórych słodki smak banana może być wystarczający i słodzidła nie trzeba dodawać)
- wiórki kokosowe lub siekane orzeszki/migdały do posypania ciastek
Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem – przepis
Płatki i siemię lniane zmielić w malakserze lub młynkiem do kawy. Jeśli używamy gotowej mąki owsianej, siemię zmielić solo.
Jeśli używamy malaksera, do sypkich składników dorzucić banana, cukier i twarożek, zblendować wszystko razem do powstania kleistej masy.
Jeśli używamy blendera – zblendować banana z twarożkiem i cukrem, dodać do zmielonej mieszanki owsianej z siemieniem.
Wymieszać.
Powstałą masę chłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dłonie zwilżyć wodą lub olejem roślinnym i formować z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha.
Opanierować w wiórkach kokosowych i układać w odstępach na blaszce. Spłaszczyć dłonią.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)