ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem

Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem

Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem mają miękkie wnętrze i są lekko chrupiące z wierzchu. Idealne do zabrania w torebce śniadaniowej do pracy, szkoły czy na uczelnię. Super po treningu. Można posypać ich wierzch wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzeszkami, sezamem albo słonecznikiem. Ciasteczka – przekąska z dobrym składem, dodająca energii. Kto nie może jeść jajek ani mąki pszennej – znalazł właściwy dla siebie przepis. Kto może – sprawdzi, czy taka rozmaitość mu pasuje.

Nie spodziewajcie się  tu chrupkości, którą można uzyskać w kruchym ciastku z mąki pszennej. To zupełnie inny rodzaj wypieku. Piszę tak, bo zdarzają się pod postami ciekawe wpisy – komentarze. Sugerują, że ich autor miał koncepcję dotyczącą struktury. Sernika na przykład. I okazuje się, że jego mama robiła inny i był pyszniejszy. To po co ja tu daję taki, który odbiega od wzorca? A tu serników na stronie z pięćdziesiąt. I akurat nie trafił się ten mamusiny. Także wiecie. Te ciastka są inne niż kruche, maślane herbatniki:)

Po zmieszaniu składników powstaje lepkie, klejące ciasto. By nabrało struktury, która umożliwi uformowanie ciastek trzeba je włożyć na godzinę do lodówki. Lekko stężeje, i wtedy naoliwioną lub zwilżoną wodą dłonią łatwiej będzie uformować kulki.

Zobacz też przepis na szybkie ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem – składniki (na ok. 20 szt):

  • szklanka zmielonych/zblendowanych płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • mały, mocno dojrzały banan, nada się też ten z poczerniałą skórką
  • 150 g twarożku ziarnistego lub białego sera
  • czubata łyżka cukru lub ksylitolu (dla niektórych słodki smak banana może być wystarczający i słodzidła nie trzeba dodawać)
  • wiórki kokosowe lub siekane orzeszki/migdały do posypania ciastek

Ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem – przepis

Płatki i siemię lniane zmielić w malakserze lub młynkiem do kawy. Jeśli używamy gotowej mąki owsianej, siemię zmielić solo.
Jeśli używamy malaksera, do sypkich składników dorzucić banana, cukier i twarożek, zblendować wszystko razem do powstania kleistej masy.
Jeśli używamy blendera – zblendować banana z twarożkiem i cukrem, dodać do zmielonej mieszanki owsianej z siemieniem.
Wymieszać.

Powstałą masę chłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dłonie zwilżyć wodą lub olejem roślinnym i formować z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha.
Opanierować w wiórkach kokosowych i układać w odstępach na blaszce. Spłaszczyć dłonią.

Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek.

ciasteczka owsiane z bananem i twarożkiem

ciasteczka owsiane z twarożkiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)