Szybkie ciasteczka owsiane
Szybkie ciasteczka owsiane, to jedne z najłatwiejszych i zarazem najlepszych ciasteczek owsianych, zdrowych (a przynajmniej zdrowszych niż większość sklepowych) i jednocześnie bardzo smacznych. Wystarczy zmieszać składniki łyżką. Można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, za każdym razem ich smak może być inny. Można też eksperymentować z rodzajami mąki, jeśli chce się mieć mega zdrową przekąskę do kawy, wystarczy zmielić w blenderze lub młynku do kawy płatki owsiane i użyć zamiast mąki pszennej lub kupić gotową mąkę jaglaną czy z amarantusa. Początkowo dawałam sody i proszku jako spulchniacza, ostatecznie zostawiam pół łyżeczki proszku, choć i z niego można zrezygnować, różnica w chrupkości jest niewielka.
Szybkie ciasteczka owsiane – składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )
– 100 g roztopionego masła
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
– ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek
Szybkie ciasteczka owsiane – przepis
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 15 minut, do lekkiego zezłocenia się ciastek.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
Więcej informacji :
http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/
Yummy! Przepadam za takimi chrupiącymi ciasteczkami na szybko!
cudeńka i do tego jakie pyszne:) pozdrawiam: http://www.martawkuchni.blog.pl
pozdrawiam:)
W ilu stopniach pięć te ciasteczka?
160, pisze tam. "Piekarnik rozgrzać do 160 stopni."
Jest napisane
Moze Adzzi miala na mysli, ze autorka pisze. Tego nie wiesz.
A skoro autorka pisze, ze niebo na talerzu to i my pieczemy.
Autorka tego nie pisze w tej chwili, ona to już napisała, więc 'jest napisane' i 'autorka napisała'
O tak,owsiane ciasteczka-to jest plan na najbliższą przyszłość:)
🙂
fanka ciaaastek-zgłaszam się! <3 poproszę choć kilka do mleka!
zapraszam, przybywaj:)
Ja już cukru nie dodaję – bo bakalie dają mnóstwo słodyczy. A jak dam mało bakalii, to dodaję łyżkę miodu albo dżemu. I wychodzą przepyszne. Robię takie minimum raz w tygodniu. Jestem od nich uzależniona
Pozdrawiam,
Monika
dobry pomysł. Wszystko to zależy od upodobań słodyczowych,jak się da same orzechy, to słodyczy nie ma, Walczę z ochotą na cukier, ale słabo mi idzie:)
Całkowicie się zgadzam – przepis jest okej, wszystko wychodzi super 🙂 ale cukru zdecydowanie za dużo jak dla mnie – wszystkim bardzo smakowały ale dla mnie można było dać o połowę cukru mniej i byłoby idealnie! 😀 jeśli chodzi o miód to mam pytanie – o ile to się sprawdzi jeśli ciasteczka są jedzone od razu po ostygnięciu to czy po 3-4h ciastka zbyt nie twardnieją? dodałem trochę syropu klonowego do moich i czuć było że są bardzo chrupkie (tak naprawdę zwyczajnie twarde z wierzchu co odrobinę przeszkadzało, mimo że środek miały miękki)
Trochę stwardnieją. Osobiście – lubię.
A ja robiłam je już dwa razy i nigdy nie były za słodkie. Ale może problem leży w ilości słodkich bakalii takich jak rodzynki czy żurawina. U mnie zawsze było więcej pestek i orzechów 😉
Ciasteczka wyszły cudownie! Robiłam je dziś z moją małą podopieczną, jestem au pair, przepis jest prosty więc Orane mogła wszystko praktycznie zrobić sama z moim nadzorem! Polecam jako pomysł na rozrywkę z dziećmi, one po wykonanej pracy dostaną wspaniałą nagrodę w postaci własnoręcznie wykonanych ciasteczek! P.s. Tez dodam mniej cukru następnym razem 🙂
Dziękuję za przepis! ?♥
My nie mozemy cukru ze wzgledu na IO wiec dodajemy maltitol lub erytrol oststecznie ksylitol 🙂 wychodza pyszne 🙂
Zapraszam na fb http://m.facebook.com/dobra.strona.IO
A pamiętasz może ile tych ciasteczek z tej porcji Ci wyszło? Muszę zrobic coś na babskie spotkanie:-) A i jeszcze jedno, tych bakalii to razem ma być 200 g?;-)
Sorki, nie zauważyłam pytania, gapa ze mnie. Bakalii razem 200 g, a ciasteczek wyszło ze dwie blaszki, w sztukach nie pamiętam, ale ponad dwadzieścia:)
Wspaniałe.. porywam kilka ;)!
właśnie zrobiłam, wyszły mi dwie blachy. wyglądają bardzo apetycznie, smakują też niczego sobie, choć zakładam, że będą jeszcze lepsze jak wystygną. zaniosę dziś babci 🙂
Jak Czerwony Kapturek….. ☺
Uważaj na wilka!!
Na pewno wypróbuję ten przepis, w końcu szukając go tutaj trafiłam, ale teraz muszę zapytać – skąd masz taką przepiękną puszkę? 😀
Puszka ma owijkę ze skarpetki, jestem z niej bardzo dumna:)
Super przepis! Bardzo smaczne! Ja nie dodałam cukru na koniec, bo wydawały się wystarczająco słodkie. Ciasto wyszło bardzo "rozlazłe" i obawiałam się, że będą się kruszyć po upieczeniu (miałam trudności z jednolitym formowaniem), ale wyszły super! Dziękuję za przepis, będę piec częściej, inne też!
Cieszę się i pozdrawiam:)
Dzięki za super przepis! Wyszły idealne 😀
Lubię jak się komuś coś udaje:)
Proszę o szybką odpowiedź – Czy mogą być płatki żytnie czy nie bardzo ? Nigdy nie robiłam takich ciasteczek i nie wiem …
Ja robilam na orkiszowych, pycha, i dodaje tylko proszek do.pieczenia,uwazam ze soda jest zbedna . Rodzynki, orsechy nerkowca, migdaly i miod bez cukru
Wydaje mi się, że z żytnimi wyjdzie bardziej wytrawnie, ale nie próbowałam, zatem to tylko moje podejrzenie:)
Zobaczyłem przed chwilą ten przepis, i… już wcinam jeszcze ciepłe ciacha popijając mlekiem. Bardzo fajny przepis, szybki, prosty. Ciacha wyglądają po wyjęciu z piekarnika bosko – idealne złoto. Dzięki 🙂
Cieszę się bardzo:)
Pyyyychotka! Uwielbiam owsiane ciasteczka! Przepis jest super – szybki, prosty, tylko jedna mała modyfikacja -zmniejszyłam ilość cukru (1/3 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka miodu). Polecam 🙂
Jestem słodyczolubna, na razie rozsądek śpi:)
praktycznie od dwóch miesięcy robię sobie te ciasteczka – jestem mamą karmiącą i jak mam ochotę na coś słodkiego bez chemii i na dodatek szybkiego robię te ciateczka;) dziękuję za przepis:)) a dziś spróbuję bez mąki!
Napisz jak się udało 🙂
Ciacha cudne i przepyszne 🙂 lekko zmodyfikowalam przepis, zamiast cukru na wierzchu do masy dodalam miodu, podzielilam na dwie czesci, do jednej dodalam wiorki kokosowe, do drugiej posiekalam rodzynki, daktyle, zurawine oraz kilka sliwek kalifornijskich, ciasto zrobilam geste i powycinalam ksiezyce 😉 mniam…
Ulala, piękne i smaczne być musiały:)
właśnie zrobiłam ciasteczka….. przepyszne… dzięki za przepis..
pozdrawiam:)
Bardzo dobre ciasteczka, przed chwilą zrobiłam, ale wydaje mi się że na te ilości ciut za dużo proszku i sody, przy jedzeniu czuć… Sodę 🙂 Ale tak to super!
Ale w tym przepisie nie ma sody?? o co ti chodzi.. robiłście z innego przepisu??
Pierwotnie dawałam sodę. Potem uznałam, że niewiele zmienia i nie ma sensu. I sodę usunęłam.
Żeby soda działała jak trzeba musi być kwaśne środowisko np ciasto zarabianie na śmietanie czy kwaśnym mleku lub choćby niewielki dodatek np łyżeczka octu lub soku z cytryny.
Następnym razem dodaj mniej i napisz jak było:) My też zrobimy:)
Witam serdecznie, spróbowałem zrobić ciacha. Do masy nie dodałem bakalii i proszku do pieczenia. Zamiast masła użyłem oleju kokosowego, reszta proporcji bez zmian. W konsekwencji ciastka wyszły bardzo gorzkie i piekące, myślę, że to przez ilość sody, ale stosunkowo nie było jej dużo. Zastanawiam się czy zamiana masła na olej kokosowy tego nie spowodowała. Kiedyś robiłem chleb sodowy i zapomniałem dodać maślanki/jogurtu i stało się to samo, był niejadalny. Gdzieś przeczytałem, że sodę trzeba zrównoważyć czymś kwaśnym. Czy masło ma odczyn kwaśny?
Nie wiem. Może można spróbować również zrobić ciasteczka bez sody?
Robiłam je juz 3 razy i za kazdym razem za bardzo wzrastały i nie byly chrupiące. W smaku super.
Zwiększałam temp.do 170 a potem 180 stopni a i tak musiałam piec ponad 20 min.
Czy powinnam jeszcze podnieść temp?
proszku dałam tylko 1/3 łyżeczki.
Może spróbować zmniejszyć również ilość sody. Różnice między piekarnikami bywają znaczne. Można spróbować podnieść temperaturę i uważnie obserwować. Piec do zezłocenia i już.
Od ostatniego wpisu robiłam ciasteczka wiele razy. Wychodza przepyszne. Daje pół łyżeczki sody I 1/3 prosxku. Do tego 190st. Ok.20min. Widocznie piekarnik mam słabszy.
Ciastka uwielbiam I wszystkim polecam!!! Dziękuję:)
Z Twoim piekarnikiem i innymi wszystko OK, to raczej autorka przepisu ma coś z piekarnikiem lub z termometrem / termostatem… Nie jest możliwe, żeby aż tyle osób skarżyło się na blade ciastka i miało popsute czy źle działające piekarniki ☺
Bibi, zobacz, że wiele komentarzy mówi o tym, że u nich wyszły dobrze. Ustawiłam szersze widełki temperatury by każdy wybrał sobie taki czas pieczenia jaki jest potrzebny.
wychodzą i smakują – ciesze się bardzo:)
Za namową – zmniejszyłam nieco ilość sody w przepisie:)
Właśnie je robię po raz pierwszy – PYCHA! Na pewno nie ostatni 🙂
potwierdzam, ze szybkie ciasteczka 🙂 a do tego latwe! robilam je z dwojgiem maluchow w kuchni (1 i 2,5 lat), zapomnielismy dodac cukru i zabraklo nam masla wiec dodalismy olej rzepakowy…i wyszly przepyszne! i ciut zdrowsze 🙂 doslodzimy sobie polewa czekoladowa 🙂 DZIEKUJE za przepis, zadomowil sie juz u nas 🙂
Cieszę się i pozdrawiam:)
Właśnie piekę te ciastka ponad dwadzieścia minut. Termoobieg przez 12 min. 160 st., a kolejne 12 min. na 190 st. i nadal nie są gotowe. Piekarnik w miarę nowy, więc nie wiem w czym tkwi błąd.
A skąd wiesz, że nie gotowe? Po 20 minutach to już są. Po wyjęciu z piekarnika stwardnieją.
Piekłam dłużej, około 20 minut, bo były blade.
Ale są świetne ! Szybkie, pyszne i chyba zdrowe. Dzięki
Trochę się boję, że wszystkie zjem 🙂
Ja wole wyjąć takie ciasteczka jak jeszcze nie są "kamieniem" i sprawiają wrażenie wręcz trochę surowych, one różniej mi jeszcze zawsze "twardnieją"
musze wyprobiwac ten przepis, bo wyglada super, a uwielbiam ciasteczka owsiane.
ostatnio zrobilam takie http://sliwkawegierka.pl/owsiane-ciasteczka-jonniego/
Są kruche czy raczej miękkie? 🙂
raczej kruche, choć zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardziej miękkie, potem stają się bardziej kruche.
A jak dlugo mozna je przechowywac? 🙂
Nie sprawdzałam. Myślę, że długo.
moje dziecko, mój mąż, teściowa i ja uwielbiamy te ciasteczka :)))))
Wielkie dzięki za tak banalny a jakże pyszny przepis :)))
bardzo się cieszę:)
Pyszne są, dodałam jabłek oraz orzechów. NIEBO NA TALERZU 🙂
Fajny pomysł, pozdrowionka:)
Wspaniałe ciasteczka, upiekłem bez termoobiegu na 160 stopniach (grzanie od góry i dołu), 10 minut wystarczy. Będę polecał!
Cieszę się:)
Dopijam późną kawe i chrupię 🙂 Za oknem deszczowo a w domu pachnie obłędnie. Liczyłam, że coś na jutro zostanie ale pomocnicy z mlekiem zajadają aż miło. Dziękuję za przepis. Będę zaglądać 🙂
zapraszam:)
rewelacja 🙂
Bardzo fajny i szybki przepis. Ja musiałam dać mleko bo miałam za suchą masę i nie dałam sody w ogóle. Pycha…:)
super prosty przepis i ciasteczka jak marzenie!!!!
Hej. Czy te ciastka wyszły Ci twarde, kruche? Bo ja zrobiłam, wyszły pyszne, ale zupełnie miękkie, a miałam nadzieję, że będę kruchutkie. Co zrobiłam źle? Może coś powinnam dodać, czegoś nie dodawać? 🙂
Stwardniały? 🙂
Właśnie znalazłam ten przepis, który wygląda smakowicie i zaraz zabieram się za robienie tych pyszności 🙂 Dla mnie, mamy karmiącej będą super 🙂
Szukałam czegoś na szybko i udało się:-) co prawda bakalie dziwnym trafem zniknęły mi z szafki więc nie było czego wrzucić i zamiast bakalii dałam kakao i trochę wiórków kokosowych (musiałam tylko trochę dłużej trzymać w piekarniku bo było mniej "treści"). super na niedzielne popołudnie i nie tylko. pozdrawiamy! K&U
Odkąd je pierwszy raz zrobilam, goszcza w naszym domu regularnie. Poki co glownie ja palam do nich miloscia, dlatego musze je robic z polowy skladnikow. 😉 Nie poddaje sie jednak i mam nadzieje, ze wkrotce rodzina tez je polubi. Nie lubie pitrasic, stad ten prosty przepis jest dla mnie idealny. Pozdrawiam!
Uwielbiam je! Wychodzą przepyszne za każdym razem.
Przypadkowo trafiłam na bloga.
Ciasta upiekłam, wyszły przepyszne. Przepis bardzo prosty, ale idealny!
Super przepis, wypróbuje więcej!
Zapraszamy:)
czy płatki owsiane trzeba zmielić?
Nie.
Jako mama karmiąca piersią i niestety nie mogąca jeść nabiału, zastąpiłam masło olejem ryżowym. Wyszły super, cieszę się, że będąc "na diecie" mogę zjeść pyszne i jakże zdrowe ciasteczka. Dzięki 🙂
Na zdrowie Twoje i malucha:)
Jakie zdrowe? Cukier, soda, proszek do pieczenia. Wystarczy ze cos ma w nazwie "owsiane" i nazywa się zdrowe. Co za hipokryzja.
Wystarczy pominąć i masz załatwione:)
Cukier zastąp ksylitolem, mąkę pszenną mąką ryżową i masz 100% zdrowe 🙂
Świetne ciastka dołączyłem do mojej diety kulturystycznej z lekkimi modyfikacjami: zamiast cukru stevia a zwykła mąka zastapiona orkiszowa
Ciaska super 5 minut roboty doslownie:-) ja robilam z maka kukurydzina i tez super polecam
Ja dałam 350 gramowe opakowanie musli z piotraipawła z owocami, orzechami, migdałami i dynią ; połowę cukru i połowę proszku z przepisu. Wyszły pyszne choć musiałam je dłużej piec bez termo.
Witam, czy ktoś sie orientuje ile pierwotnie było sody w przepisie? Potrzebuje szybkiej odpowiedzi 😉
Pozdrawiam
za późno? chyba łyżeczka:) Zrobiłam bez i były dobre, zdecydowałam się usunąć.
Ciasteczka wyszły przepyszne 😀 na pewno wypróbuje inne przepisy z Twojego bloga, pozdrawiam 😉
Wyszły rewelacyjnie… szybko, smacznie – ja zastąpiłam białą mąkę mąką żytnią pełnoziarnistą i zamiast masła użyłam Kasię, z bakalii rodzynki, migdały (siekane), słonecznik, pestki dyni. Dzieci są zachwycone 🙂
Właśnie je upiekłam 🙂 są przepyszne, polecam!
są naprawdę bardzo dobre polecam na 100%:)
Zrobiłam ciastka z mąki żytniej i płatków żytnich, zamiast masła dałam olej rzepakowy. Zredukowałam też ilość cukru do 1/3 szklanki i dodałam szczyptę soli morskiej . Wyszły przez to wytrawne, ale o to mi chodziło. Polecam!
Witam 🙂 dziś robiłam i naprawdę polecam sa rewelacyjne 😉 tylko zamiast masła dodałam margarynę i tak jak pisze niebo na talerzu kruche delikatne chrupiące pyszne!!!
Właśnie planuję upiec i szukam najlepszego przepisu. Chyba wykorzystam ten.
Z pozdrowieniami
Ciastka są świetne, to będzie mój przepis i nigdy go nie zmienię :)))) Dodałam sporo wody, bo moje ciastka mają w sobie wiórki kokosowe i nie zrezygnowałam z proszku do pieczenia – to może zrobię przy kolejnym wypieku. Dzięki, dzięki, dzięki 🙂
Upiekłam je wyszły boskie naprawdę bardzo smaczne 😀
Od teraz będę tylko robi te owsiane ciasteczka. 🙂
Smacznie i zdrowo 😀
Pozdrowionka:)
czy trzeba dodać aż 200 g bakalii czy można to ominąć w przepisie?
Jeśli nie lubisz, daj w to miejsce więcej płatków.
Narobilam sobie ochoty…
cudne! 🙂
Ciasteczka wychodzą przepyszne. Zastanawiam się czy można dodać kakao.. Ktoś próbował? Ile go potrzeba? Czy trzeba wtedy coś jeszcze zmodyfikować w przepisie?
Nie trzeba nic modyfikować w przepisie. Dodaj dwie łyżki kakao.
Bardzo dobre i szybkie, jednak jak dla mnie wyszły troszkę zbyt słodkie (a nei posypywałam dodatkowow cukrem). Dodałam za to troszkę bakalii, które zalegały w szafce:) Ogólnie fajny przepis na szybkie małe conieco 🙂
Następnym razem zmniejsz ilość cukru i po kłopocie:) Pozdrowionka:)
The best cookie ever!!!?
Będzie pasować jeśli dosypie kakao?
Tak.
Świetny przepis, wcale nie są za słodkie, ale może dlatego, że dałam brązowy cukier a posypałam trzcinowym, jedna blacha stygnie, a druga się piecze 🙂 Pychotka
przepis super, ale chyba ze ze mnie cukiernik marny 😉
Kolejny raz robię ciastka i za każdym razem są miękkie, może ktoś ma pomysł dlaczego…?
możesz następnym razem podprażyć płatki na suchej patelni. Albo też spróbować zmienić markę. I po wymieszaniu masy, niech piekarnik będzie już rozgrzany, żeby masa nie czekała na pieczenie, wtedy płatki nasiąkają płynami. A jak to nie pomoże, to już musi tak zostać jak jest:)
Zobaczymy, właśnie się pieką. Dodałam tylko mniej cukru, bo troszkę mniej niż połowa szklanki, reszta bakalie, ciekawa jestem ogromnie co wyjdzie 🙂 jak będą za słodkie, to następnym razem będzie bez cukru.
Te ciasteczka są PRZEPYSZNE! Właśnie upiekłam i nie mogę się od nich oderwać, sięgam po jedno ,kolejne i kolejne:)) Lekko zmodyfikowałam tj dodałam mniej cukru,bo 1/3 oraz gorzką czekoladę zamiast bakalii.Szczerze polecam! Idealne ciasteczka na przekąski między posiłkami . Już dodałam ten blog do ulubionych 🙂
Już od dawna zbierałam się aby zrobić ciasteczka owsiane. Szukałam w necie przepisu i trafiłam na Twój 🙂
Dzisiaj postanowiłam je zrobić. Dodałam rodzynki i orzechy włoskie. Ciasto mi się rozsypywało więc dolałam 3 łyżki wody. Ciacha wyszły….. BOOOOOSKIEEEE !!! 🙂
Piekłam 12 minut w temp. 170stopni (piekarnik staruszek;)
Dziękuję za przepis! :* Zabieram się za lekturę kolejnych 😀
Pozdrowionka:)
A ja ostatnio do kawy podałam Monte Snack mleczną kanapkę (wyjęłam na talerzyk z opakowania) i każdy pytał o przepis 🙂 gdy się dowiedzieli co zjedli byli w pozytywnym szoku, bo dla dorosłych ten produkt kojarzył się tylko z dziećmi. Można? Można!
U mnie w domu te ciacha goszczą średnio raz w tygodniu,za każdym razem inne dodatki,zawsze zamiast cukru miód i soda zamiast proszku.Te ciastka nie mogą sie nie udać.Bardzo dziekuję za przepis i polecam inne przepisy z tego bloga są rewelacyjne np.sałatka z rucoli z suszonymi pomidorami
Witam.Upiekłam przed chwilą z żurawiną suszoną i wyszły pyszne! Dzieciaki sie zajadały 🙂
Super przepis zaraz robię a potem kawka. Uwiekbiam owsiane ciasteczka.
Cukiernik ze mnie żaden,ale mam wyrzuty sumienia ze karmie dzieci byle słodyczami ze sklepu i dziś postanowiłam inaczej…znalazłam ten przepis i mam ciasteczka.Bakalie zgodnie z przepisem dodałam do ciasta a wierzch posypałam orzechami i migdałami…..przepis tak szybki i prosty ze zrobiły się właściwie same:) …dopisuję do mojego domowego menu i polecam wszystkim którzy twierdzą ze nie potrafią piec:)
Przepyszne mega proste i szybkie najlepsze dla nie zapowiedzianych gości , a do tego jakie zdrowe. Ja dalam miód i mąkę przenną połnoziarnistą 🙂 rewelacja pozdrawiam
Pozdrawiam również:)
Fantastyczne ciasteczka, u mnie nawet nie zdążą stwardnieć, bo tak szybko znikają z blachy. Ja zamiast cukru dodaję 2 czubate łyżki miodu. Wychodzą wtedy lekko słodkawe i jeszcze zdrowsze. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Zrobiłam dzisiaj, pyszne i szybkie , bez wyciągania miksera itp. O to mi chodziło, nic się nie kruszy ,
baaardzo dobre. Pozdrawiam.
Właśnie wyciągnięte z pieca, pyszne :):)
Właśnie piekę tylko nie dodałam mąki chcialam zrobic z samych bakali ….zobaczymy czy beda tez rownie pyszne 😀
Faktycznie pyszne, ale masz dużo fanów! Chciałabym mieć tyle na swoim blogu..pozdrawiam mikołajkowo
Ciastka są przepyszne nawet nie po upieczeniu ^^ Ja zamiast masła dodałam margarynę, a jajka zastąpiłam większą jej ilością, zostały wpałaszone przez moją rodzinę w kilka minut :')
Są pyszne 🙂 ale gdy dodaje biały cukier to są za slodkie. Takze przy uzyciu bialego cukru trzeba go dodac mniej! W kazdym razie lepiej uzyc brazowego cukru. Sa przegszne i polecam kazdemu!:) swietne rozwiazanie na przekaske, a do tego tanie! Świetne:)
Wyszły super, dzięki! 🙂
Rewelacyjny przepis! W mojej wersji dałam mąkę owsianą, miód, olej kokosowy zamiast masła oraz orzechy, daktyle i odrobinę wiórek kokosowych… i nie mogłam się najeść tymi ciasteczkami! Niestety mój chłopak nie lubi kokosu, więc dzisiaj piekę na maśle bez wiórek, ale sądzę, że też będą pyszne 😉 pozdrawiam 🙂
A ja dziś z moimi córeczkami zrobiłyśmy swoje ciasteczka wg. Twojego przepisu. Cukier trzcinowy 1/2 szkanki, mąka żytnia, orkiszowa i trochę pszennej, rodzynki, żurawina i słonecznik i łyżka miodu. Pycha! A najlepsze te cieniutkie i mocno brązowe. Z mottem zamiany chemii na jedzenie chwalimy Twój przepis.
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
Super przepis! Użyłam mąki jaglanej a jako bakalie dałam sezam, orzechy włoskie i rodzynki. Jednak dla mnie za słodkie z taką ilością cukru. Następnym razem (o tak! Ten przepis wejdzie na stałe do naszej kuchni) dodam 1/3 szklanki cukru. Acha! Dopiero gdy zwiększyłam temperaturę do 180 stopni ciasteczka się dopiekły 🙂 Pozdrawiam!
Właśnie zrobiłam w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki owsiane, po pół szklanki mąki ryżowej, gryczanej i kukurydzianej oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Z bakalii żurawina, słonecznik, migdały, wiórki kokosowe i siemię lniane. Pycha…
Ja dodałam trochę miodu i suszone owoce bo orzechów nie mialam ale też wyszły pysznie! Dzięki pozdrawiam!
Pozdrawiam również:)
Chyba jutro je zrobię, bo mam ochotę 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
Można zrobić z kawałkami gorzkiej czekolady? Próbował ktoś? Roztopi się, czy zostanie w kawałkach? 🙂
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/szybkie-ciasteczka-owsiane-z-czekolada.html, tu są. Czekolada jak na zdjęciach 🙂
super przepis, ciasteczka zawsze wychodza, znikaja blyskawicznie ?
Robię takie ciasteczka z płatków owsianych i preparowanego prosa ,a zamiast cukru dodaję daktyle irańskie,oraz wszelkie bakalie i nasiona sezamu. Wszystko zalezy co w danym dniu mam pod ręką . Ciastka są bajeczne i zdrowe. Pozdrawiam,Aurora
Pozdrawiam również:) A daktyle irańskie są słodsze od innych? Nie znam się na nich i trochę przeszkadza mi ich szorstkość. Ale myślę , że w takie ilości składników może być nieodczuwalna.
właśnie robię z Twojego przepisu! coś czuję , że wyjdą przepyszne!
sweetlittlebunny.wordpress.com zapraszam do siebie również!
Ciasteczka bardzo dobre, osobiście zrobiłam wersję bezglutenową z mąką owsianą, odrobiną ryżowej i jaglanej z ksylitolem zamiast cukru. Wyszły jak trzeba. Jednak jak jeszcze mogłam jeść normalne owsiane, to robiłam z większą ilością masła. Te wychodzą bardziej suche więc dodałam tego masła więcej, żeby robiły się z nich takie dość lepkie kuleczki 🙂 Bardzo fajny blog, dodaję do ulubionych 🙂
Cieszę się i zapraszam serdecznie:)
Jakie płatki najlepiej dodać do ciasteczek?owsiane górskie czy zwykłe:)?
Nie ma to większego znaczenia.
Pyyycha 😀 są tak boskie że piekę je do szkoły 🙂
Mi prawdę mówiąc średnio smakują, ale synek zajada aż mu się uszy trzęsą:) I o to chodziło:)
Całkiem niczego sobie wyszły 🙂 Dzięki za przepis!
A jaki macie sposób na przyspieszenie formowania ciastek? Moje ciasto wyszło bardzo lepkie i gęste. Łyżką kłaść się nie dało, o przyklepywaniu i nadawaniu kształtu już w ogóle nie było mowy. Może przydałoby się zdjęcie, jak wygląda taka wymieszana masa- do jakiej gęstości mamy dążyć?
Aha, jeszcze dodam, że moje ciasteczka piekłam z obu stron, bo jednak pod spodem mąka wydawała się surowa po tych 10-12 minutach.
Mąka tylko wydaje się surowa, im dłużej pieczesz, tym ciasteczka stają się twardsze. Jeśli chcesz luźniejszego ciasta, dodaj jedno jajko więcej lub nieco więcej roztopionego tłuszczu. Gęstość ma być taka, by ciasto się nie rozlewało a dało nabrać łyżeczką i spłaszczyc w okrągły kształt.
Miałam tylko jedno jajko, więc dodałam trochę więcej masła (ok. 50 g) + trochę ciepłego mleka – ostatecznie lekko przesadziłam, bo były ciut zbyt lepkie, no i musiałam piec dłużej i z obu stron.
Mimo wszystko – pyszne i zdrowe. Pozdrawiam!
Najpyszniejsze ciasteczka na świecie! Poznałam je dzięki koleżance, bo zabrała je ze sobą na pielgrzymkę do Włoch. Od tego czasu ciastka robię sama i sprawdzają się na każdą okazję. Zabrałam je do nowej pracy, by sprawić przyjemność współpracownikom. Brały udział nawet w Szlachetnej Paczce w zbiórce pieniędzy na tę akcję. Mam z nimi tyle dobrych wspomnień. Nie dosyć, że smaczne, to jeszcze sentymentalne!
Dziękuję, że dzięki temu przepisowi miałam okazję je posmakować. 🙂
Uściski i pozdrowionka!
Idealne na niespodziewaną wizytę gości lub nagłą i nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś na słodko do kawy! Właśnie zrobiłam. Świetny przepis, a ciasteczka pyszne.
Regularnie piekę te ciasteczka mężowi w trasę,i dopuki je ma to czuje się jak w domu.Polecam w 100% ,przepis super.
MMMMMM niebo w gębie! takie ciasteczka stają się bardzo popularnie i idealne na drugie śniadanko 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam i zajadam. Przepyszne! Zdecydowanie niebo w gebie! Przyznam, że się nie spodziewałam, że takie pyszne wyjdą. Polecam!
Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika 🙂 Zamiast cukru dałam miód a masło dałam zimne, dodałam też wiórki kokosowe, suszoną żurawinę i odrobinę cynamonu. Wyszło SUPER 🙂
:):) 🙂
Dzisiaj zrobiłem półkruche ciasteczka z kakao i owsem metodą 'na oko'. są pycha!!! mój przepis pokrywa się z ogólną konwencją tego 😉 użyłem oleju (uczulenie na białka mleczne i laktozę) i nie dawałem spulchniaczy (na 5 ciastek do jednej kawusi się nie opłaca w to bawić). ciasto miało konsystencję lodów, samo się 'spłaszczyło' w piekarniku, a ciasteczka są przepyszne. pomysł z mąką owsianą jest genialny!!! nie mogę się doczekać jutrzejszej porannej kawy, by go wypróbować :D!!! nie myślałem, że zdrowe żarcie może być aż tak pasjonujące!!!
Przepyszne!!!! Mąż wciągnął pierwszą partię i już zaklepał kolejną do pracy 🙂 a dzieci co chwilę przybiegają po następne ! Super przepis
Ale fajnie! 🙂
Chyba najlepszy przepis na ciasteczka owsiane w necie 🙂 Pozdrawiam!
Czy lepsze sa platki owsiane blyskawiczne czy gorskie do tych ciasteczek?
Zrobiłam pierwszy raz. Bardzo dobre w smaku tylko mało chrupkie. Choć i tak wszyscy się zajadają. Nie wiem o co chodzi z sodą bo w ogóle jej nie dodawałam ;). Zrobiłam z pestki dyni i żurawiną.
Super przepis i super ciasteczka. 🙂 Robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami (z czekoladą, bananem, suszoną żurawiną i jagodami, z cynamonem) i zawsze wychodzą idealnie. 🙂
właśnie zrobiłam ciastka po raz pierwszy z połowy porcji zgodnie z przepisem i wydaje mi się że w środku wyszedł trochę zakalec. co na to poradzić nastepnym razem?:)
Następnym razem , bez specjalnego powodu się uda:) Z zakalcem nie wiadomo. Masę od razu na papier siup i do pieczenia, nie powinna leżeć i czekać na pieczenie. To może być jedna z przyczyn.
Bardzo fajny przepis. Ciasteczka są bardzo smaczne.
Zrobiłam! Wyszły przepyszne 🙂 Będą gościły u mnie na stałe. Piekłam dłużej ok. 25 min i wyszły pyszne, kruche.
Polecam! Mój ulubiony przepis! Zawsze mam składniki w pogotowiu! Robię regularnie od 2 lat. Wszyscy się zachwycają. Ostatnio robiły furorę na festynie córki. Dzięki! ��
Na zdrowie:)
Przy takich proporcjach "suchych" i "mokrych" składników wychodzi sucha masa, nawet nie masa. Musiałam dodać więcej niż kilka łyżek wody oraz oleju rzepakowego bo nie miałam czasu na rozpuszczanie reszty masła. Piekło się na 190 st. na pieczeniu góra-dół 45 min. Wyszły smaczne.
O matko!!!! Obłędne! Zrobiłam z 1 szklanki płatków błyskawicznych i 1/2 szkl. mąki, cukru nie dałam w ogóle, zastąpiłam dwiema łyżkami miodu, który stopiłam z olejem kokosowym (zamiennik masła). Sody nie dałam w ogóle, proszku do pieczenia dosłownie na końcu łyżeczki. Wrzuciłam, co było w szafce: odrobinę rodzynek, żurawiny, słonecznika, płatków migdałowych, dosypałam cynamonu – bo lubię 🙂 W domu pachnie wspaniale!!! Piekłam w 180 stopniach (góra/dół, na środku) bez termoobiegu przez 10 minut. Wyszły idealnie!
Cały proces powstania tych ciastek (od wyjęcia produktów z szafki do wyjęcia upieczonych ciastek z piekarnika) trwał 17 minut! Rewelacyjny przepis na szybkie, przepyszne, zdrowe ciasteczka 🙂 Bardzo dziękuję! Zapisuję na stałe 😀
3 łyżki mąki wymieniłem na kakao I dodałam trochę mleka bo wyszło za suche. Pyszne ciasteczka.
Witam, jeżeli używam mąki ryżowej do tych ciasteczek to proporcje zachować te same ?
Pozdrawiam
Tak.
Pyszne sa
pamiętam jak zrobiłam je rok temu i były przepyszne, dzisiaj znowu mam na nie ochotę i zabieram się do pracy 🙂
Przepyszne te ciasteczka. Owsiane z żurawiną najlepsze:-)
Robil ktos z maka kokosowa? Nie moge pszennej…
Myślę, że można spokojnie jej użyć.
Wczoraj – Szklanka mąki ryżowej z ryżu kleistego i pół szklanki mąki lnianej – wyszły genialnie. Jestem zachwycona. Podlewane mlekiem kozim (II blacha) wyszły jeszcze lepsze. Mąkę z ryżu kleistego kupuję niestety w hurtowni dla restauratorów kuchni azjatyckiej (Poznań), ale myślę, że ta ze zwykłego ryżu nada się tak samo. I z żurawiną – totalny hit. Dzięki!!!!
Bardzo fajne ciasteczka. Przyklepywałam wilgotną dłonią na papierze i posmarowałam wierzch miodem. Miód dałam też zamiast cukru i wyszły rewelacyjne. Polecam ☺
Co z tą sodą? Przecież w przepisie nie mam jej podanej??
Teraz już nie ma, ale był. Uznałam, że sensu nie ma. Nie robi dużej różnicy.
zamiast płatków owsianych dałem szklankę płatków jaglanych i mąkę kokosową
KOZACKI SMAK !NA KONIEC PO OSTUDZENIU MIODEM NA MAXA !
Super robilam je juz kilka razy rozne warianty orzechy slonecznik rodzynji sezam dodaje tez nasion chia nie widze juz sensu kupna gotowych ciastek te mi odpowiadaja najbardziej. POLECAM
Smak ciasteczek fenomenalny:)
Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych?
A czy rodzynki i żurawina pod wpływem wysokiej temperatury nie przypalają się? Bo piekłam kiedyś ciasteczka owsiane z tymi składnikami i po wyjęciu z piekarnika rodzynki były czarne i niesmaczne 🙁
Nie, nie przypalają się. Czasem , pojedyncze sztuki.
Jack robilam wczoraj I dzisiaj musialam upiec druga porcje tak zasmakowaly mojej rodzinie 🙂 Zamiast zwyklej maki daje surmise razowa I sa pyszne
Cześć! Czy masło mogę zastąpić margaryną? Naszła ochota na ciastka a do sklepu nie chce się wychodzić : ) Proszę o szybką odpowiedź!
Pewnie za późno:) Można zastąpić margaryną, choć nie jest zdrowa i tak dobra jak masło. Następnym razem- masło albo olej kokosowy:)
Wlasnie je zrobilam sa mega! Nie dodalam cukru jedynie wa iloowego paczka mniejsza czesc i brak cukru na wierzch i co..?! Moj chlopak zajada! Jestem zadowolona to moje poeresze i nie ostatnie dziekuje
Robilam dzisiaj..to moje pierwsze i na pewno nie ostatnie! Wyszly MEGA! Chlopak zajada i nie moze sie najesc :)! Ja nie dodalam cukru jedynie teoche waniliowwgo jestem na diecie i brak cukri na gore ale poza tym mega !
Właśnie wstawilam do piekarnika ?
jaka jest kaloryczność 1 ciasteczka? są one tak pyszne że z chęcią bym zjadła wszystkie.
Ja polecam dolać ze 4 łyżeczki mleczka kokosowego
czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą?
Tak.
Ciasteczka z tego przepisu są przepyszne ! Właśnie zrobiłam i na pewno będę je robić regularnie.Zamiast cukru dodałam 2 łyżki miodu. Palce lizać ! Szybko się robi a smakuje bajecznie, nie umywają się do sklepowych ciastek owsianych. Serdecznie polecam.
Ciasteczka robię już od x czasu…. Jeszcze nikomu nie znudziły się. Szybki przepis na każdą kieszeń.Pozdrawiam:-)
Ciastka super, polecam przepis. 🙂
Wyszły:)
Super!
Super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam, z podanych skladnikow ciasto wyszlo tak geste ze nawet nie chcialo sie kleic. Uwazam ze za mala ilosc tluszczu jest w przepisie. Dodalam wiecej masla i pieke juz 25 minut w 180 i nadal sa blade co jest nie tak?
Ciasto wychodzi gęste, nie trzeba go kleić, tylko wykładać łyżką. Zamiast tłuszczu można dać trochę więcej płynu, nawet wody czy mleka. Ale jak poczytasz komentarze wyjdzie Ci, że nie ma potrzeby. Piec długo nie ma potrzeby, twardnieją wtedy mocno. Może włóż następnym razem na półkę wyżej.
Wyszły miekkie,nic chrupiące…wszysko wg przepisu.
Następnym razem zwiększ odrobinę temperaturę. Różnice w piekarnikach są znaczne. Czasem wystarczy inny rodzaj płatków albo większa ilość czasu w którym ciasto stało zmieszane przed pieczeniem.
Od lat je robię, zawsze wychodzą i zawsze smakują ?
Dołączam się do “ochów” i “achów” – ten przepis jest rewelacyjny! Niezależnie od rodzaju mąki (pszenna, żytnia, kukurydziana…), proporcji i rodzaju bakalii (dodaję nawet siemię lniane) czy użytego słodziwa (miód, syrop z agawy, syrop klonowy, ksylitol) zawsze wychodzą przepyszne. Mistrzostwo świata:)
witam dziekuje za przepis .Mimo ze pozwolilam sobie na modyfikacje sa pyszne.
4szt. platkow, 3szk. maki owsianej, 2 jajka , 4 zoltka 1 szk.cukru, 300g margaryny 1 szkl. musu jablkowego , 1 lyzeczka proszku do pieczenia 200g orzechow i kokosu. Najpierw robilam kuleczki wielkosci orzecha wloskiego a potem z tego formowalam ciasteczka.
Musze przyznac ze na poczatku po wymieszaniu mimo posypki lepily mi sie do reki.nawet pomyslalam ze najpierw byly za suche a po tem za mokre. Jednak miedzy czasie robilam obiad i nie moglam sie zajmowac ciasteczkami . Po 2-ch godzinach od zarobienia mialy fajna nie lepiaca sie konsystecje. Trudno mi powiedziec ile je pieke bo mam gazowy piekarnik. ale napewno dluzej niz 10 min.
Masło zamiast margaryny bardzo polecam, duuuużo zdrowsze i smaczniejsze. Pozdrowionka:)
Witam wiem ze maslo lepsze od margaryny .Ale moj syn szuka przyczyn bolu glowy . Zmienil diete na bezglutaminowa oraz bez laktozy zobaczymy co z tego wyjdzie . Pozdrawiam
Rozumiem, co poradzić. A olej kokosowy nie lepszy?
Widzę, że podobnie jak ja dodajesz wszystkie możliwe bakalie hehe 😉 Ale ja też takie ciasteczka uwielbiam, najczęściej robię konkretne zapasy w sklepie Krukam bo mam wszystko w jednym miejscu i wszystko przychodzi za jednym razem. Widzę, że słodzisz zwykłym cukrem, ja natomiast używam stewii ale z nią trzeba uważać bo jest bardzo słodka 😉
Ciastka wyszly blade nawet po 25 minutach w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Masa podczas wyrabiania bardzo sucha i sypiaca sie, ciezko bylo polaczyc skladniki. Po dodaniu wody do ciasta stalo sie ono gliniaste i ciastka mozna bylo wtedy formowac rekoma jak plasteline. Chyba jednak cos nie tak poszlo skoro po tak dlugim czasie nie chcialy sie zarumienic. Ciasteczka wyszly blade i zasuszone a nie upieczone. ?
Przeczytaj komentarze. Podnieś może nieco temperaturę w piekarniku, każdy jest inny. Może masz niższą.
Mam dokładnie t samo…. Nie pomogło podniesienie temperatury. Samo ciasto było za suche. Ja dodawałam oleju, ale też jakoś nie pomogło. Teraz nadają się na pokruszenie do jogurtu jedynie. Zawiedziona 🙁
Wszystkie proporcje wg przepisu, temperatura pieczenia zachowana – niestety ciasteczka wyszły jak beton, wcale nie są kruche (dałam więcej proszku do pieczenia i nic to nie pomogło!) – wcale się nie rumieniły, nawet po podniesieniu temp do 180℃ i w rezultacie piekły się dłużej, niż w przepisie (nie znoszę bladych ciastek, które wyglądają po wyjęciu z piekarnika, jakby dopiero miały zostać upieczone!).
Dałam pół szklanki cukru pudru, którego w tej samej objętości mieści się więcej, niż kryształu. Niestety ciastka wcale nie są słodkie! Dałam same suszone morele i mocno słodką żurawinę kandyzowaną – niestety nie pomogło. Więc jak ktoś pisze, że ciastka wychodzą przesłodzone, to plecie jakieś farmazony! I od razu dodam, że nie jestem przyzwyczajona do dużej ilości cukru w diecie, bo zaraz znajdą się tacy moralizatorzy, którzy będą sugerować, że dla innych są zbyt słodkie ☺
Dziewczęta, smak to taka indywidualna sprawa, następnym razem zwiększysz ilość cukru albo ktoś zmniejszy. Dla wszystkich znajdzie się rozwiązanie. Na wolną chwilę podrzucam – https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga
Czy ciastka należy spłaszczyć czy zostawić je tak jak się je kładzie w formie kulek?
Tak można albo nieco rozpłaszczyć jeśli same się nie rozleją.
Wpadlam na ten przepis przez przypadek. No a ze maz chory, mi sie nudzi a do pracy wracamy dopiero za kilka dni to postanowilam ze zrobie te ciasteczka. Ale zeby nie bylo za prosto to sie okazalo ze nia mam platkow owsianych. I troche pozmienialam.
Zamiast owsianych dalam platki orkiszowe i gryczane, a zamiast bialego cukru- brazowy. Z bakalii mialam tylko suszone sliwki i jablka. aaa i co najwazniejsze, ani grama proszku do pieczenia! Wyszly super, mieciutkie, niezaslodkie no i smaczne.
Dlaczego moje ciastka nie rozlały sie na blaszce tylko pozostały takie, jak je ułożyłam na blaszce przed pieczeniem? I przez to są dość twarde….
Moje też się nie rozlewają, naciskam je łyżką by były bardziej płaskie. Kształt zależy od wyboru.
Cieszę się,że trafiłam na te fantastyczne przepisy.Interesowały mnie szczególnie ciastka z płatków owsianych,których nigdy dotąd nie piekłam. Z radością myślę,że zrobię miłą niespodziankę dla mego syna łasucha na drobne słodycze.. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! Zapraszam:)
Ciastka super, szkoda tylko że potrzeba do nich piekarnik. Pozdrawiam https://przepisykrokpokroku.pl/