Szybkie ciasteczka owsiane

Szybkie ciasteczka owsiane, to jedne z najłatwiejszych i zarazem najlepszych ciasteczek owsianych, zdrowych (a przynajmniej zdrowszych niż większość sklepowych) i jednocześnie bardzo smacznych. Wystarczy zmieszać składniki łyżką. Można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, za każdym razem ich smak może być inny. Można też eksperymentować z rodzajami mąki,  jeśli chce się mieć mega zdrową przekąskę do kawy, wystarczy zmielić w blenderze lub młynku do kawy płatki owsiane i użyć zamiast mąki pszennej lub kupić gotową mąkę jaglaną czy z amarantusa. Początkowo dawałam sody i proszku jako spulchniacza, ostatecznie zostawiam pół łyżeczki proszku, choć i z niego można zrezygnować, różnica w chrupkości jest niewielka.

Szybkie ciasteczka owsiane
Szybkie ciasteczka owsiane

Szybkie ciasteczka owsiane – składniki: 

– 2 szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )
– 100 g roztopionego masła
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
– ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Szybkie ciasteczka owsiane – przepis

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 15 minut, do lekkiego  zezłocenia się ciastek.

Szybkie ciasteczka owsiane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Jakub Racinowski
    7 stycznia, 2014, 10:33 am

    Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

  2. Carmi
    7 stycznia, 2014, 11:15 am

    Yummy! Przepadam za takimi chrupiącymi ciasteczkami na szybko!

  3. Marta Fijałkowska
    7 stycznia, 2014, 12:19 pm

    cudeńka i do tego jakie pyszne:) pozdrawiam: http://www.martawkuchni.blog.pl

    1. opalanka
      7 stycznia, 2014, 5:57 pm

      pozdrawiam:)

    2. Małgorzata Jarzembowska
      14 listopada, 2015, 12:22 pm

      W ilu stopniach pięć te ciasteczka?

    3. Adzzi
      1 października, 2016, 1:11 pm

      160, pisze tam. "Piekarnik rozgrzać do 160 stopni."

    4. Unknown
      12 października, 2016, 8:02 pm

      Jest napisane

    5. kot na zakręcie
      21 października, 2016, 1:56 pm

      Moze Adzzi miala na mysli, ze autorka pisze. Tego nie wiesz.

      A skoro autorka pisze, ze niebo na talerzu to i my pieczemy.

    6. Anonimowy
      1 marca, 2017, 8:14 am

      Autorka tego nie pisze w tej chwili, ona to już napisała, więc 'jest napisane' i 'autorka napisała'

  4. Aguś kulinarnie
    7 stycznia, 2014, 5:30 pm

    O tak,owsiane ciasteczka-to jest plan na najbliższą przyszłość:)

    1. opalanka
      7 stycznia, 2014, 5:57 pm

      🙂

  5. Salvador Dali
    7 stycznia, 2014, 5:53 pm

    fanka ciaaastek-zgłaszam się! <3 poproszę choć kilka do mleka!

    1. opalanka
      7 stycznia, 2014, 5:57 pm

      zapraszam, przybywaj:)

  6. mnemonique
    8 stycznia, 2014, 6:44 am

    Ja już cukru nie dodaję – bo bakalie dają mnóstwo słodyczy. A jak dam mało bakalii, to dodaję łyżkę miodu albo dżemu. I wychodzą przepyszne. Robię takie minimum raz w tygodniu. Jestem od nich uzależniona
    Pozdrawiam,
    Monika

    1. opalanka
      8 stycznia, 2014, 8:20 am

      dobry pomysł. Wszystko to zależy od upodobań słodyczowych,jak się da same orzechy, to słodyczy nie ma, Walczę z ochotą na cukier, ale słabo mi idzie:)

    2. Anonimowy
      22 marca, 2015, 11:25 pm

      Całkowicie się zgadzam – przepis jest okej, wszystko wychodzi super 🙂 ale cukru zdecydowanie za dużo jak dla mnie – wszystkim bardzo smakowały ale dla mnie można było dać o połowę cukru mniej i byłoby idealnie! 😀 jeśli chodzi o miód to mam pytanie – o ile to się sprawdzi jeśli ciasteczka są jedzone od razu po ostygnięciu to czy po 3-4h ciastka zbyt nie twardnieją? dodałem trochę syropu klonowego do moich i czuć było że są bardzo chrupkie (tak naprawdę zwyczajnie twarde z wierzchu co odrobinę przeszkadzało, mimo że środek miały miękki)

    3. opalanka
      23 marca, 2015, 8:08 am

      Trochę stwardnieją. Osobiście – lubię.

    4. Małgorzata Szczeszek
      6 lipca, 2015, 9:10 am

      A ja robiłam je już dwa razy i nigdy nie były za słodkie. Ale może problem leży w ilości słodkich bakalii takich jak rodzynki czy żurawina. U mnie zawsze było więcej pestek i orzechów 😉

    5. Justyna Jachniewicz
      27 stycznia, 2016, 6:38 pm

      Ciasteczka wyszły cudownie! Robiłam je dziś z moją małą podopieczną, jestem au pair, przepis jest prosty więc Orane mogła wszystko praktycznie zrobić sama z moim nadzorem! Polecam jako pomysł na rozrywkę z dziećmi, one po wykonanej pracy dostaną wspaniałą nagrodę w postaci własnoręcznie wykonanych ciasteczek! P.s. Tez dodam mniej cukru następnym razem 🙂
      Dziękuję za przepis! ?♥

    6. mama czwórki – cyrk na kółkach
      4 lutego, 2017, 11:32 am

      My nie mozemy cukru ze wzgledu na IO wiec dodajemy maltitol lub erytrol oststecznie ksylitol 🙂 wychodza pyszne 🙂
      Zapraszam na fb http://m.facebook.com/dobra.strona.IO

  7. Marzena
    8 stycznia, 2014, 10:36 am

    A pamiętasz może ile tych ciasteczek z tej porcji Ci wyszło? Muszę zrobic coś na babskie spotkanie:-) A i jeszcze jedno, tych bakalii to razem ma być 200 g?;-)

    1. opalanka
      29 stycznia, 2014, 12:20 pm

      Sorki, nie zauważyłam pytania, gapa ze mnie. Bakalii razem 200 g, a ciasteczek wyszło ze dwie blaszki, w sztukach nie pamiętam, ale ponad dwadzieścia:)

  8. ugotujmyto.pl
    9 stycznia, 2014, 9:28 pm

    Wspaniałe.. porywam kilka ;)!

  9. a
    21 stycznia, 2014, 2:16 pm

    właśnie zrobiłam, wyszły mi dwie blachy. wyglądają bardzo apetycznie, smakują też niczego sobie, choć zakładam, że będą jeszcze lepsze jak wystygną. zaniosę dziś babci 🙂

    1. Anonimowy
      28 grudnia, 2015, 6:09 pm

      Jak Czerwony Kapturek….. ☺

    2. Anonimowy
      28 grudnia, 2015, 6:12 pm

      Uważaj na wilka!!

  10. Bober
    28 stycznia, 2014, 6:07 pm

    Na pewno wypróbuję ten przepis, w końcu szukając go tutaj trafiłam, ale teraz muszę zapytać – skąd masz taką przepiękną puszkę? 😀

  11. opalanka
    29 stycznia, 2014, 12:21 pm

    Puszka ma owijkę ze skarpetki, jestem z niej bardzo dumna:)

  12. Loocy
    10 lutego, 2014, 8:49 am

    Super przepis! Bardzo smaczne! Ja nie dodałam cukru na koniec, bo wydawały się wystarczająco słodkie. Ciasto wyszło bardzo "rozlazłe" i obawiałam się, że będą się kruszyć po upieczeniu (miałam trudności z jednolitym formowaniem), ale wyszły super! Dziękuję za przepis, będę piec częściej, inne też!

    1. opalanka
      14 lutego, 2014, 1:29 pm

      Cieszę się i pozdrawiam:)

  13. livesnapblog
    12 lutego, 2014, 5:06 pm

    Dzięki za super przepis! Wyszły idealne 😀

    1. opalanka
      14 lutego, 2014, 1:29 pm

      Lubię jak się komuś coś udaje:)

  14. dummy
    14 lutego, 2014, 10:23 am

    Proszę o szybką odpowiedź – Czy mogą być płatki żytnie czy nie bardzo ? Nigdy nie robiłam takich ciasteczek i nie wiem …

    1. Anonimowy
      6 listopada, 2014, 2:07 pm

      Ja robilam na orkiszowych, pycha, i dodaje tylko proszek do.pieczenia,uwazam ze soda jest zbedna . Rodzynki, orsechy nerkowca, migdaly i miod bez cukru

  15. opalanka
    14 lutego, 2014, 1:27 pm

    Wydaje mi się, że z żytnimi wyjdzie bardziej wytrawnie, ale nie próbowałam, zatem to tylko moje podejrzenie:)

  16. Hyginus Ars
    22 lutego, 2014, 5:48 pm

    Zobaczyłem przed chwilą ten przepis, i… już wcinam jeszcze ciepłe ciacha popijając mlekiem. Bardzo fajny przepis, szybki, prosty. Ciacha wyglądają po wyjęciu z piekarnika bosko – idealne złoto. Dzięki 🙂

    1. opalanka
      13 marca, 2014, 7:37 am

      Cieszę się bardzo:)

  17. krengliczka
    5 marca, 2014, 10:18 am

    Pyyyychotka! Uwielbiam owsiane ciasteczka! Przepis jest super – szybki, prosty, tylko jedna mała modyfikacja -zmniejszyłam ilość cukru (1/3 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka miodu). Polecam 🙂

    1. opalanka
      13 marca, 2014, 7:38 am

      Jestem słodyczolubna, na razie rozsądek śpi:)

  18. Katarzyna Mróz
    12 marca, 2014, 7:44 pm

    praktycznie od dwóch miesięcy robię sobie te ciasteczka – jestem mamą karmiącą i jak mam ochotę na coś słodkiego bez chemii i na dodatek szybkiego robię te ciateczka;) dziękuję za przepis:)) a dziś spróbuję bez mąki!

  19. opalanka
    13 marca, 2014, 7:37 am

    Napisz jak się udało 🙂

  20. kmsuwala
    25 marca, 2014, 10:52 am

    Ciacha cudne i przepyszne 🙂 lekko zmodyfikowalam przepis, zamiast cukru na wierzchu do masy dodalam miodu, podzielilam na dwie czesci, do jednej dodalam wiorki kokosowe, do drugiej posiekalam rodzynki, daktyle, zurawine oraz kilka sliwek kalifornijskich, ciasto zrobilam geste i powycinalam ksiezyce 😉 mniam…

  21. opalanka
    25 marca, 2014, 12:02 pm

    Ulala, piękne i smaczne być musiały:)

  22. Magdalena Marusik
    7 kwietnia, 2014, 3:13 pm

    właśnie zrobiłam ciasteczka….. przepyszne… dzięki za przepis..

  23. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 11:33 am

    pozdrawiam:)

  24. Małgorzata Matjaszczuk
    14 kwietnia, 2014, 6:04 pm

    Bardzo dobre ciasteczka, przed chwilą zrobiłam, ale wydaje mi się że na te ilości ciut za dużo proszku i sody, przy jedzeniu czuć… Sodę 🙂 Ale tak to super!

    1. MałaMe
      23 listopada, 2017, 4:58 pm

      Ale w tym przepisie nie ma sody?? o co ti chodzi.. robiłście z innego przepisu??

      1. Beata Królikiewicz
        23 listopada, 2017, 5:41 pm

        Pierwotnie dawałam sodę. Potem uznałam, że niewiele zmienia i nie ma sensu. I sodę usunęłam.

        1. Bibi
          15 stycznia, 2019, 7:51 am

          Żeby soda działała jak trzeba musi być kwaśne środowisko np ciasto zarabianie na śmietanie czy kwaśnym mleku lub choćby niewielki dodatek np łyżeczka octu lub soku z cytryny.

  25. opalanka
    20 kwietnia, 2014, 1:42 pm

    Następnym razem dodaj mniej i napisz jak było:) My też zrobimy:)

  26. Patryk Szpyrka
    28 kwietnia, 2014, 5:38 pm

    Witam serdecznie, spróbowałem zrobić ciacha. Do masy nie dodałem bakalii i proszku do pieczenia. Zamiast masła użyłem oleju kokosowego, reszta proporcji bez zmian. W konsekwencji ciastka wyszły bardzo gorzkie i piekące, myślę, że to przez ilość sody, ale stosunkowo nie było jej dużo. Zastanawiam się czy zamiana masła na olej kokosowy tego nie spowodowała. Kiedyś robiłem chleb sodowy i zapomniałem dodać maślanki/jogurtu i stało się to samo, był niejadalny. Gdzieś przeczytałem, że sodę trzeba zrównoważyć czymś kwaśnym. Czy masło ma odczyn kwaśny?

  27. opalanka
    28 kwietnia, 2014, 9:24 pm

    Nie wiem. Może można spróbować również zrobić ciasteczka bez sody?

  28. Kasia P
    29 kwietnia, 2014, 9:04 pm

    Robiłam je juz 3 razy i za kazdym razem za bardzo wzrastały i nie byly chrupiące. W smaku super.
    Zwiększałam temp.do 170 a potem 180 stopni a i tak musiałam piec ponad 20 min.
    Czy powinnam jeszcze podnieść temp?
    proszku dałam tylko 1/3 łyżeczki.

  29. opalanka
    18 maja, 2014, 8:45 pm

    Może spróbować zmniejszyć również ilość sody. Różnice między piekarnikami bywają znaczne. Można spróbować podnieść temperaturę i uważnie obserwować. Piec do zezłocenia i już.

    1. Kasia P
      25 sierpnia, 2014, 7:11 pm

      Od ostatniego wpisu robiłam ciasteczka wiele razy. Wychodza przepyszne. Daje pół łyżeczki sody I 1/3 prosxku. Do tego 190st. Ok.20min. Widocznie piekarnik mam słabszy.
      Ciastka uwielbiam I wszystkim polecam!!! Dziękuję:)

      1. Bibi
        15 stycznia, 2019, 8:37 am

        Z Twoim piekarnikiem i innymi wszystko OK, to raczej autorka przepisu ma coś z piekarnikiem lub z termometrem / termostatem… Nie jest możliwe, żeby aż tyle osób skarżyło się na blade ciastka i miało popsute czy źle działające piekarniki ☺

        1. Beata Królikiewicz
          16 stycznia, 2019, 6:45 pm

          Bibi, zobacz, że wiele komentarzy mówi o tym, że u nich wyszły dobrze. Ustawiłam szersze widełki temperatury by każdy wybrał sobie taki czas pieczenia jaki jest potrzebny.

    2. opalanka
      26 sierpnia, 2014, 6:55 am

      wychodzą i smakują – ciesze się bardzo:)

    3. opalanka
      26 sierpnia, 2014, 7:08 am

      Za namową – zmniejszyłam nieco ilość sody w przepisie:)

  30. Adrianna Julia
    20 maja, 2014, 2:00 pm

    Właśnie je robię po raz pierwszy – PYCHA! Na pewno nie ostatni 🙂

  31. Ermobiz M.Z.
    22 maja, 2014, 10:39 am

    potwierdzam, ze szybkie ciasteczka 🙂 a do tego latwe! robilam je z dwojgiem maluchow w kuchni (1 i 2,5 lat), zapomnielismy dodac cukru i zabraklo nam masla wiec dodalismy olej rzepakowy…i wyszly przepyszne! i ciut zdrowsze 🙂 doslodzimy sobie polewa czekoladowa 🙂 DZIEKUJE za przepis, zadomowil sie juz u nas 🙂

    1. opalanka
      1 czerwca, 2014, 3:47 pm

      Cieszę się i pozdrawiam:)

  32. Bubix
    8 czerwca, 2014, 12:17 pm

    Właśnie piekę te ciastka ponad dwadzieścia minut. Termoobieg przez 12 min. 160 st., a kolejne 12 min. na 190 st. i nadal nie są gotowe. Piekarnik w miarę nowy, więc nie wiem w czym tkwi błąd.

  33. opalanka
    8 czerwca, 2014, 4:10 pm

    A skąd wiesz, że nie gotowe? Po 20 minutach to już są. Po wyjęciu z piekarnika stwardnieją.

  34. Joja
    13 czerwca, 2014, 6:56 pm

    Piekłam dłużej, około 20 minut, bo były blade.
    Ale są świetne ! Szybkie, pyszne i chyba zdrowe. Dzięki
    Trochę się boję, że wszystkie zjem 🙂

  35. kmma
    21 czerwca, 2014, 10:05 am

    Ja wole wyjąć takie ciasteczka jak jeszcze nie są "kamieniem" i sprawiają wrażenie wręcz trochę surowych, one różniej mi jeszcze zawsze "twardnieją"

  36. sliwka wegierka
    1 lipca, 2014, 7:20 pm

    musze wyprobiwac ten przepis, bo wyglada super, a uwielbiam ciasteczka owsiane.
    ostatnio zrobilam takie http://sliwkawegierka.pl/owsiane-ciasteczka-jonniego/

  37. PONY
    8 lipca, 2014, 8:28 am

    Są kruche czy raczej miękkie? 🙂

  38. opalanka
    8 lipca, 2014, 7:56 pm

    raczej kruche, choć zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardziej miękkie, potem stają się bardziej kruche.

    1. PONY
      8 lipca, 2014, 8:10 pm

      A jak dlugo mozna je przechowywac? 🙂

    2. opalanka
      8 lipca, 2014, 9:28 pm

      Nie sprawdzałam. Myślę, że długo.

  39. iwa skoczek
    17 lipca, 2014, 1:32 pm

    moje dziecko, mój mąż, teściowa i ja uwielbiamy te ciasteczka :)))))
    Wielkie dzięki za tak banalny a jakże pyszny przepis :)))

    1. opalanka
      17 lipca, 2014, 2:57 pm

      bardzo się cieszę:)

  40. Ada B
    21 lipca, 2014, 4:01 pm

    Pyszne są, dodałam jabłek oraz orzechów. NIEBO NA TALERZU 🙂

    1. opalanka
      21 lipca, 2014, 7:14 pm

      Fajny pomysł, pozdrowionka:)

  41. Mariusz Listewnik
    20 sierpnia, 2014, 11:44 am

    Wspaniałe ciasteczka, upiekłem bez termoobiegu na 160 stopniach (grzanie od góry i dołu), 10 minut wystarczy. Będę polecał!

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2014, 1:34 pm

      Cieszę się:)

  42. Małgorzata Pastuszka
    31 sierpnia, 2014, 4:37 pm

    Dopijam późną kawe i chrupię 🙂 Za oknem deszczowo a w domu pachnie obłędnie. Liczyłam, że coś na jutro zostanie ale pomocnicy z mlekiem zajadają aż miło. Dziękuję za przepis. Będę zaglądać 🙂

    1. opalanka
      31 sierpnia, 2014, 6:13 pm

      zapraszam:)

  43. Cztery Pory Roku i Ja
    20 września, 2014, 11:44 am

    rewelacja 🙂

  44. Anonimowy
    21 września, 2014, 6:14 pm

    Bardzo fajny i szybki przepis. Ja musiałam dać mleko bo miałam za suchą masę i nie dałam sody w ogóle. Pycha…:)

  45. Anonimowy
    28 września, 2014, 8:25 am

    super prosty przepis i ciasteczka jak marzenie!!!!

  46. kingowy
    28 września, 2014, 3:46 pm

    Hej. Czy te ciastka wyszły Ci twarde, kruche? Bo ja zrobiłam, wyszły pyszne, ale zupełnie miękkie, a miałam nadzieję, że będę kruchutkie. Co zrobiłam źle? Może coś powinnam dodać, czegoś nie dodawać? 🙂

    1. opalanka
      28 września, 2014, 7:21 pm

      Stwardniały? 🙂

  47. Ania
    4 października, 2014, 2:30 pm

    Właśnie znalazłam ten przepis, który wygląda smakowicie i zaraz zabieram się za robienie tych pyszności 🙂 Dla mnie, mamy karmiącej będą super 🙂

  48. Ulissima
    5 października, 2014, 3:03 pm

    Szukałam czegoś na szybko i udało się:-) co prawda bakalie dziwnym trafem zniknęły mi z szafki więc nie było czego wrzucić i zamiast bakalii dałam kakao i trochę wiórków kokosowych (musiałam tylko trochę dłużej trzymać w piekarniku bo było mniej "treści"). super na niedzielne popołudnie i nie tylko. pozdrawiamy! K&U

  49. Aga
    8 października, 2014, 12:07 pm

    Odkąd je pierwszy raz zrobilam, goszcza w naszym domu regularnie. Poki co glownie ja palam do nich miloscia, dlatego musze je robic z polowy skladnikow. 😉 Nie poddaje sie jednak i mam nadzieje, ze wkrotce rodzina tez je polubi. Nie lubie pitrasic, stad ten prosty przepis jest dla mnie idealny. Pozdrawiam!

  50. Anonimowy
    18 października, 2014, 8:40 pm

    Uwielbiam je! Wychodzą przepyszne za każdym razem.

  51. Anonimowy
    20 października, 2014, 8:26 am

    Przypadkowo trafiłam na bloga.
    Ciasta upiekłam, wyszły przepyszne. Przepis bardzo prosty, ale idealny!
    Super przepis, wypróbuje więcej!

    1. opalanka
      20 października, 2014, 10:40 am

      Zapraszamy:)

  52. Anonimowy
    29 października, 2014, 7:51 pm

    czy płatki owsiane trzeba zmielić?

    1. opalanka
      29 października, 2014, 8:26 pm

      Nie.

  53. Anonimowy
    29 października, 2014, 8:01 pm

    Jako mama karmiąca piersią i niestety nie mogąca jeść nabiału, zastąpiłam masło olejem ryżowym. Wyszły super, cieszę się, że będąc "na diecie" mogę zjeść pyszne i jakże zdrowe ciasteczka. Dzięki 🙂

    1. opalanka
      29 października, 2014, 8:27 pm

      Na zdrowie Twoje i malucha:)

  54. Anonimowy
    31 października, 2014, 8:10 am

    Jakie zdrowe? Cukier, soda, proszek do pieczenia. Wystarczy ze cos ma w nazwie "owsiane" i nazywa się zdrowe. Co za hipokryzja.

    1. opalanka
      31 października, 2014, 8:27 am

      Wystarczy pominąć i masz załatwione:)

    2. Anonimowy
      20 kwietnia, 2015, 10:17 am

      Cukier zastąp ksylitolem, mąkę pszenną mąką ryżową i masz 100% zdrowe 🙂

  55. Anonimowy
    30 listopada, 2014, 3:08 pm

    Świetne ciastka dołączyłem do mojej diety kulturystycznej z lekkimi modyfikacjami: zamiast cukru stevia a zwykła mąka zastapiona orkiszowa

  56. Anonimowy
    1 grudnia, 2014, 2:13 pm

    Ciaska super 5 minut roboty doslownie:-) ja robilam z maka kukurydzina i tez super polecam

  57. Anonimowy
    2 grudnia, 2014, 6:56 pm

    Ja dałam 350 gramowe opakowanie musli z piotraipawła z owocami, orzechami, migdałami i dynią ; połowę cukru i połowę proszku z przepisu. Wyszły pyszne choć musiałam je dłużej piec bez termo.

  58. Anonimowy
    8 grudnia, 2014, 4:02 pm

    Witam, czy ktoś sie orientuje ile pierwotnie było sody w przepisie? Potrzebuje szybkiej odpowiedzi 😉
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      8 grudnia, 2014, 7:42 pm

      za późno? chyba łyżeczka:) Zrobiłam bez i były dobre, zdecydowałam się usunąć.

  59. Anonimowy
    10 grudnia, 2014, 4:24 pm

    Ciasteczka wyszły przepyszne 😀 na pewno wypróbuje inne przepisy z Twojego bloga, pozdrawiam 😉

  60. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 7:22 pm

    Wyszły rewelacyjnie… szybko, smacznie – ja zastąpiłam białą mąkę mąką żytnią pełnoziarnistą i zamiast masła użyłam Kasię, z bakalii rodzynki, migdały (siekane), słonecznik, pestki dyni. Dzieci są zachwycone 🙂

  61. Anonimowy
    8 stycznia, 2015, 7:46 pm

    Właśnie je upiekłam 🙂 są przepyszne, polecam!

  62. Ja Hunter
    10 stycznia, 2015, 2:18 pm

    są naprawdę bardzo dobre polecam na 100%:)

  63. Anonimowy
    18 stycznia, 2015, 8:28 am

    Zrobiłam ciastka z mąki żytniej i płatków żytnich, zamiast masła dałam olej rzepakowy. Zredukowałam też ilość cukru do 1/3 szklanki i dodałam szczyptę soli morskiej . Wyszły przez to wytrawne, ale o to mi chodziło. Polecam!

  64. Anonimowy
    25 stycznia, 2015, 3:53 pm

    Witam 🙂 dziś robiłam i naprawdę polecam sa rewelacyjne 😉 tylko zamiast masła dodałam margarynę i tak jak pisze niebo na talerzu kruche delikatne chrupiące pyszne!!!

  65. Ellie A.
    29 stycznia, 2015, 11:32 am

    Właśnie planuję upiec i szukam najlepszego przepisu. Chyba wykorzystam ten.
    Z pozdrowieniami

  66. Anonimowy
    7 lutego, 2015, 7:53 pm

    Ciastka są świetne, to będzie mój przepis i nigdy go nie zmienię :)))) Dodałam sporo wody, bo moje ciastka mają w sobie wiórki kokosowe i nie zrezygnowałam z proszku do pieczenia – to może zrobię przy kolejnym wypieku. Dzięki, dzięki, dzięki 🙂

  67. Anonimowy
    8 lutego, 2015, 12:11 pm

    Upiekłam je wyszły boskie naprawdę bardzo smaczne 😀
    Od teraz będę tylko robi te owsiane ciasteczka. 🙂
    Smacznie i zdrowo 😀

    1. opalanka
      8 lutego, 2015, 4:43 pm

      Pozdrowionka:)

  68. Aleksandra A
    8 lutego, 2015, 12:27 pm

    czy trzeba dodać aż 200 g bakalii czy można to ominąć w przepisie?

    1. opalanka
      8 lutego, 2015, 4:43 pm

      Jeśli nie lubisz, daj w to miejsce więcej płatków.

  69. TheDeliratio
    23 lutego, 2015, 11:09 am

    Narobilam sobie ochoty…

  70. UPICHCONA
    6 marca, 2015, 10:41 am

    cudne! 🙂

  71. Anonimowy
    25 marca, 2015, 9:51 am

    Ciasteczka wychodzą przepyszne. Zastanawiam się czy można dodać kakao.. Ktoś próbował? Ile go potrzeba? Czy trzeba wtedy coś jeszcze zmodyfikować w przepisie?

    1. opalanka
      25 marca, 2015, 1:34 pm

      Nie trzeba nic modyfikować w przepisie. Dodaj dwie łyżki kakao.

  72. Anonimowy
    31 marca, 2015, 7:37 pm

    Bardzo dobre i szybkie, jednak jak dla mnie wyszły troszkę zbyt słodkie (a nei posypywałam dodatkowow cukrem). Dodałam za to troszkę bakalii, które zalegały w szafce:) Ogólnie fajny przepis na szybkie małe conieco 🙂

    1. opalanka
      31 marca, 2015, 7:42 pm

      Następnym razem zmniejsz ilość cukru i po kłopocie:) Pozdrowionka:)

  73. Katarzyna Chlebiej
    3 kwietnia, 2015, 12:10 pm

    The best cookie ever!!!?

  74. Sabina
    16 kwietnia, 2015, 1:10 pm

    Będzie pasować jeśli dosypie kakao?

  75. opalanka
    19 kwietnia, 2015, 8:34 pm

    Tak.

  76. Anonimowy
    11 maja, 2015, 11:18 am

    Świetny przepis, wcale nie są za słodkie, ale może dlatego, że dałam brązowy cukier a posypałam trzcinowym, jedna blacha stygnie, a druga się piecze 🙂 Pychotka

  77. Anonimowy
    2 czerwca, 2015, 3:07 pm

    przepis super, ale chyba ze ze mnie cukiernik marny 😉
    Kolejny raz robię ciastka i za każdym razem są miękkie, może ktoś ma pomysł dlaczego…?

    1. opalanka
      2 czerwca, 2015, 8:39 pm

      możesz następnym razem podprażyć płatki na suchej patelni. Albo też spróbować zmienić markę. I po wymieszaniu masy, niech piekarnik będzie już rozgrzany, żeby masa nie czekała na pieczenie, wtedy płatki nasiąkają płynami. A jak to nie pomoże, to już musi tak zostać jak jest:)

  78. niteczkowyczar
    6 czerwca, 2015, 2:04 pm

    Zobaczymy, właśnie się pieką. Dodałam tylko mniej cukru, bo troszkę mniej niż połowa szklanki, reszta bakalie, ciekawa jestem ogromnie co wyjdzie 🙂 jak będą za słodkie, to następnym razem będzie bez cukru.

  79. Anonimowy
    26 czerwca, 2015, 8:16 pm

    Te ciasteczka są PRZEPYSZNE! Właśnie upiekłam i nie mogę się od nich oderwać, sięgam po jedno ,kolejne i kolejne:)) Lekko zmodyfikowałam tj dodałam mniej cukru,bo 1/3 oraz gorzką czekoladę zamiast bakalii.Szczerze polecam! Idealne ciasteczka na przekąski między posiłkami . Już dodałam ten blog do ulubionych 🙂

  80. Magda
    2 września, 2015, 6:31 pm

    Już od dawna zbierałam się aby zrobić ciasteczka owsiane. Szukałam w necie przepisu i trafiłam na Twój 🙂
    Dzisiaj postanowiłam je zrobić. Dodałam rodzynki i orzechy włoskie. Ciasto mi się rozsypywało więc dolałam 3 łyżki wody. Ciacha wyszły….. BOOOOOSKIEEEE !!! 🙂
    Piekłam 12 minut w temp. 170stopni (piekarnik staruszek;)
    Dziękuję za przepis! :* Zabieram się za lekturę kolejnych 😀

    1. opalanka
      2 września, 2015, 8:40 pm

      Pozdrowionka:)

  81. Anonimowy
    4 października, 2015, 8:28 am

    A ja ostatnio do kawy podałam Monte Snack mleczną kanapkę (wyjęłam na talerzyk z opakowania) i każdy pytał o przepis 🙂 gdy się dowiedzieli co zjedli byli w pozytywnym szoku, bo dla dorosłych ten produkt kojarzył się tylko z dziećmi. Można? Można!

  82. Unknown
    11 października, 2015, 3:21 pm

    U mnie w domu te ciacha goszczą średnio raz w tygodniu,za każdym razem inne dodatki,zawsze zamiast cukru miód i soda zamiast proszku.Te ciastka nie mogą sie nie udać.Bardzo dziekuję za przepis i polecam inne przepisy z tego bloga są rewelacyjne np.sałatka z rucoli z suszonymi pomidorami

  83. milinia11
    28 października, 2015, 4:58 pm

    Witam.Upiekłam przed chwilą z żurawiną suszoną i wyszły pyszne! Dzieciaki sie zajadały 🙂

  84. Lady-Comp Polska
    1 listopada, 2015, 7:56 am

    Super przepis zaraz robię a potem kawka. Uwiekbiam owsiane ciasteczka.

  85. Anonimowy
    3 listopada, 2015, 8:09 pm

    Cukiernik ze mnie żaden,ale mam wyrzuty sumienia ze karmie dzieci byle słodyczami ze sklepu i dziś postanowiłam inaczej…znalazłam ten przepis i mam ciasteczka.Bakalie zgodnie z przepisem dodałam do ciasta a wierzch posypałam orzechami i migdałami…..przepis tak szybki i prosty ze zrobiły się właściwie same:) …dopisuję do mojego domowego menu i polecam wszystkim którzy twierdzą ze nie potrafią piec:)

  86. agnieszka orzelska
    7 listopada, 2015, 9:50 am

    Przepyszne mega proste i szybkie najlepsze dla nie zapowiedzianych gości , a do tego jakie zdrowe. Ja dalam miód i mąkę przenną połnoziarnistą 🙂 rewelacja pozdrawiam

    1. opalanka
      7 listopada, 2015, 9:59 am

      Pozdrawiam również:)

  87. Anonimowy
    8 listopada, 2015, 6:33 pm

    Fantastyczne ciasteczka, u mnie nawet nie zdążą stwardnieć, bo tak szybko znikają z blachy. Ja zamiast cukru dodaję 2 czubate łyżki miodu. Wychodzą wtedy lekko słodkawe i jeszcze zdrowsze. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  88. Anonimowy
    22 listopada, 2015, 7:48 pm

    Zrobiłam dzisiaj, pyszne i szybkie , bez wyciągania miksera itp. O to mi chodziło, nic się nie kruszy ,
    baaardzo dobre. Pozdrawiam.

  89. Anonimowy
    26 listopada, 2015, 2:54 pm

    Właśnie wyciągnięte z pieca, pyszne :):)

  90. Anonimowy
    26 listopada, 2015, 4:21 pm

    Właśnie piekę tylko nie dodałam mąki chcialam zrobic z samych bakali ….zobaczymy czy beda tez rownie pyszne 😀

  91. Katarzyna
    5 grudnia, 2015, 7:50 pm

    Faktycznie pyszne, ale masz dużo fanów! Chciałabym mieć tyle na swoim blogu..pozdrawiam mikołajkowo

  92. Anonimowy
    31 grudnia, 2015, 3:56 pm

    Ciastka są przepyszne nawet nie po upieczeniu ^^ Ja zamiast masła dodałam margarynę, a jajka zastąpiłam większą jej ilością, zostały wpałaszone przez moją rodzinę w kilka minut :')

  93. Unknown
    5 stycznia, 2016, 1:35 pm

    Są pyszne 🙂 ale gdy dodaje biały cukier to są za slodkie. Takze przy uzyciu bialego cukru trzeba go dodac mniej! W kazdym razie lepiej uzyc brazowego cukru. Sa przegszne i polecam kazdemu!:) swietne rozwiazanie na przekaske, a do tego tanie! Świetne:)

  94. Rose line
    9 stycznia, 2016, 8:50 pm

    Wyszły super, dzięki! 🙂

  95. Anna
    13 stycznia, 2016, 2:36 pm

    Rewelacyjny przepis! W mojej wersji dałam mąkę owsianą, miód, olej kokosowy zamiast masła oraz orzechy, daktyle i odrobinę wiórek kokosowych… i nie mogłam się najeść tymi ciasteczkami! Niestety mój chłopak nie lubi kokosu, więc dzisiaj piekę na maśle bez wiórek, ale sądzę, że też będą pyszne 😉 pozdrawiam 🙂

  96. AsGrass
    13 stycznia, 2016, 4:42 pm

    A ja dziś z moimi córeczkami zrobiłyśmy swoje ciasteczka wg. Twojego przepisu. Cukier trzcinowy 1/2 szkanki, mąka żytnia, orkiszowa i trochę pszennej, rodzynki, żurawina i słonecznik i łyżka miodu. Pycha! A najlepsze te cieniutkie i mocno brązowe. Z mottem zamiany chemii na jedzenie chwalimy Twój przepis.

    1. opalanka
      13 stycznia, 2016, 6:23 pm

      Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      28 stycznia, 2016, 9:17 pm

      Super przepis! Użyłam mąki jaglanej a jako bakalie dałam sezam, orzechy włoskie i rodzynki. Jednak dla mnie za słodkie z taką ilością cukru. Następnym razem (o tak! Ten przepis wejdzie na stałe do naszej kuchni) dodam 1/3 szklanki cukru. Acha! Dopiero gdy zwiększyłam temperaturę do 180 stopni ciasteczka się dopiekły 🙂 Pozdrawiam!

  97. Anonimowy
    29 stycznia, 2016, 12:58 pm

    Właśnie zrobiłam w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki owsiane, po pół szklanki mąki ryżowej, gryczanej i kukurydzianej oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Z bakalii żurawina, słonecznik, migdały, wiórki kokosowe i siemię lniane. Pycha…

  98. Ewelina GA
    8 lutego, 2016, 4:58 pm

    Ja dodałam trochę miodu i suszone owoce bo orzechów nie mialam ale też wyszły pysznie! Dzięki pozdrawiam!

    1. opalanka
      8 lutego, 2016, 10:07 pm

      Pozdrawiam również:)

  99. Leneska
    24 lutego, 2016, 7:31 pm

    Chyba jutro je zrobię, bo mam ochotę 🙂
    Zapraszam do siebie 🙂

  100. ailataN
    2 marca, 2016, 12:31 pm

    Można zrobić z kawałkami gorzkiej czekolady? Próbował ktoś? Roztopi się, czy zostanie w kawałkach? 🙂

    1. opalanka
      2 marca, 2016, 3:09 pm
  101. Unknown
    1 kwietnia, 2016, 7:59 pm

    super przepis, ciasteczka zawsze wychodza, znikaja blyskawicznie ?

  102. Anonimowy
    2 kwietnia, 2016, 12:14 pm

    Robię takie ciasteczka z płatków owsianych i preparowanego prosa ,a zamiast cukru dodaję daktyle irańskie,oraz wszelkie bakalie i nasiona sezamu. Wszystko zalezy co w danym dniu mam pod ręką . Ciastka są bajeczne i zdrowe. Pozdrawiam,Aurora

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2016, 2:56 pm

      Pozdrawiam również:) A daktyle irańskie są słodsze od innych? Nie znam się na nich i trochę przeszkadza mi ich szorstkość. Ale myślę , że w takie ilości składników może być nieodczuwalna.

  103. Beata Władyka
    7 kwietnia, 2016, 7:59 pm

    właśnie robię z Twojego przepisu! coś czuję , że wyjdą przepyszne!

    sweetlittlebunny.wordpress.com zapraszam do siebie również!

  104. Anna Moskwa
    9 kwietnia, 2016, 8:42 am

    Ciasteczka bardzo dobre, osobiście zrobiłam wersję bezglutenową z mąką owsianą, odrobiną ryżowej i jaglanej z ksylitolem zamiast cukru. Wyszły jak trzeba. Jednak jak jeszcze mogłam jeść normalne owsiane, to robiłam z większą ilością masła. Te wychodzą bardziej suche więc dodałam tego masła więcej, żeby robiły się z nich takie dość lepkie kuleczki 🙂 Bardzo fajny blog, dodaję do ulubionych 🙂

    1. opalanka
      9 kwietnia, 2016, 9:16 am

      Cieszę się i zapraszam serdecznie:)

  105. Marika
    12 maja, 2016, 12:20 pm

    Jakie płatki najlepiej dodać do ciasteczek?owsiane górskie czy zwykłe:)?

    1. opalanka
      12 maja, 2016, 1:56 pm

      Nie ma to większego znaczenia.

  106. Paulina Yuno Morawska
    12 maja, 2016, 3:25 pm

    Pyyycha 😀 są tak boskie że piekę je do szkoły 🙂

  107. Mięta w kapeluszu
    12 maja, 2016, 10:11 pm

    Mi prawdę mówiąc średnio smakują, ale synek zajada aż mu się uszy trzęsą:) I o to chodziło:)

  108. Zofijówka
    13 maja, 2016, 12:49 pm

    Całkiem niczego sobie wyszły 🙂 Dzięki za przepis!
    A jaki macie sposób na przyspieszenie formowania ciastek? Moje ciasto wyszło bardzo lepkie i gęste. Łyżką kłaść się nie dało, o przyklepywaniu i nadawaniu kształtu już w ogóle nie było mowy. Może przydałoby się zdjęcie, jak wygląda taka wymieszana masa- do jakiej gęstości mamy dążyć?
    Aha, jeszcze dodam, że moje ciasteczka piekłam z obu stron, bo jednak pod spodem mąka wydawała się surowa po tych 10-12 minutach.

    1. opalanka
      15 maja, 2016, 5:49 pm

      Mąka tylko wydaje się surowa, im dłużej pieczesz, tym ciasteczka stają się twardsze. Jeśli chcesz luźniejszego ciasta, dodaj jedno jajko więcej lub nieco więcej roztopionego tłuszczu. Gęstość ma być taka, by ciasto się nie rozlewało a dało nabrać łyżeczką i spłaszczyc w okrągły kształt.

  109. Justyna Niesobska
    14 maja, 2016, 4:39 pm

    Miałam tylko jedno jajko, więc dodałam trochę więcej masła (ok. 50 g) + trochę ciepłego mleka – ostatecznie lekko przesadziłam, bo były ciut zbyt lepkie, no i musiałam piec dłużej i z obu stron.
    Mimo wszystko – pyszne i zdrowe. Pozdrawiam!

  110. Marta Konopińska
    19 maja, 2016, 7:34 pm

    Najpyszniejsze ciasteczka na świecie! Poznałam je dzięki koleżance, bo zabrała je ze sobą na pielgrzymkę do Włoch. Od tego czasu ciastka robię sama i sprawdzają się na każdą okazję. Zabrałam je do nowej pracy, by sprawić przyjemność współpracownikom. Brały udział nawet w Szlachetnej Paczce w zbiórce pieniędzy na tę akcję. Mam z nimi tyle dobrych wspomnień. Nie dosyć, że smaczne, to jeszcze sentymentalne!
    Dziękuję, że dzięki temu przepisowi miałam okazję je posmakować. 🙂

    1. opalanka
      19 maja, 2016, 8:40 pm

      Uściski i pozdrowionka!

  111. Ania
    21 maja, 2016, 2:59 pm

    Idealne na niespodziewaną wizytę gości lub nagłą i nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś na słodko do kawy! Właśnie zrobiłam. Świetny przepis, a ciasteczka pyszne.

  112. MigiPL
    2 czerwca, 2016, 9:56 am

    Regularnie piekę te ciasteczka mężowi w trasę,i dopuki je ma to czuje się jak w domu.Polecam w 100% ,przepis super.

  113. Kawa Wrocław
    2 czerwca, 2016, 11:57 am

    MMMMMM niebo w gębie! takie ciasteczka stają się bardzo popularnie i idealne na drugie śniadanko 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  114. gosiaa30
    5 lipca, 2016, 8:55 pm

    Zrobiłam i zajadam. Przepyszne! Zdecydowanie niebo w gebie! Przyznam, że się nie spodziewałam, że takie pyszne wyjdą. Polecam!

  115. sarenkadk
    27 lipca, 2016, 1:25 pm

    Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika 🙂 Zamiast cukru dałam miód a masło dałam zimne, dodałam też wiórki kokosowe, suszoną żurawinę i odrobinę cynamonu. Wyszło SUPER 🙂

    1. opalanka
      27 lipca, 2016, 5:28 pm

      :):) 🙂

  116. Kin. Amen.
    29 lipca, 2016, 10:52 am

    Dzisiaj zrobiłem półkruche ciasteczka z kakao i owsem metodą 'na oko'. są pycha!!! mój przepis pokrywa się z ogólną konwencją tego 😉 użyłem oleju (uczulenie na białka mleczne i laktozę) i nie dawałem spulchniaczy (na 5 ciastek do jednej kawusi się nie opłaca w to bawić). ciasto miało konsystencję lodów, samo się 'spłaszczyło' w piekarniku, a ciasteczka są przepyszne. pomysł z mąką owsianą jest genialny!!! nie mogę się doczekać jutrzejszej porannej kawy, by go wypróbować :D!!! nie myślałem, że zdrowe żarcie może być aż tak pasjonujące!!!

  117. Kasiulka O.
    29 lipca, 2016, 1:13 pm

    Przepyszne!!!! Mąż wciągnął pierwszą partię i już zaklepał kolejną do pracy 🙂 a dzieci co chwilę przybiegają po następne ! Super przepis

    1. opalanka
      29 lipca, 2016, 3:59 pm

      Ale fajnie! 🙂

    2. Michał Konieczny
      21 sierpnia, 2016, 4:02 pm

      Chyba najlepszy przepis na ciasteczka owsiane w necie 🙂 Pozdrawiam!

  118. Anonimowy
    29 sierpnia, 2016, 12:36 pm

    Czy lepsze sa platki owsiane blyskawiczne czy gorskie do tych ciasteczek?

  119. szargiel
    31 sierpnia, 2016, 5:32 pm

    Zrobiłam pierwszy raz. Bardzo dobre w smaku tylko mało chrupkie. Choć i tak wszyscy się zajadają. Nie wiem o co chodzi z sodą bo w ogóle jej nie dodawałam ;). Zrobiłam z pestki dyni i żurawiną.

  120. Anonimowy
    1 września, 2016, 7:03 pm

    Super przepis i super ciasteczka. 🙂 Robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami (z czekoladą, bananem, suszoną żurawiną i jagodami, z cynamonem) i zawsze wychodzą idealnie. 🙂

  121. Anonimowy
    7 września, 2016, 12:54 pm

    właśnie zrobiłam ciastka po raz pierwszy z połowy porcji zgodnie z przepisem i wydaje mi się że w środku wyszedł trochę zakalec. co na to poradzić nastepnym razem?:)

    1. opalanka
      7 września, 2016, 3:02 pm

      Następnym razem , bez specjalnego powodu się uda:) Z zakalcem nie wiadomo. Masę od razu na papier siup i do pieczenia, nie powinna leżeć i czekać na pieczenie. To może być jedna z przyczyn.

  122. ciastak
    19 września, 2016, 3:43 pm

    Bardzo fajny przepis. Ciasteczka są bardzo smaczne.

  123. Meliska
    5 października, 2016, 12:00 pm

    Zrobiłam! Wyszły przepyszne 🙂 Będą gościły u mnie na stałe. Piekłam dłużej ok. 25 min i wyszły pyszne, kruche.

  124. Anonimowy
    9 października, 2016, 7:40 pm

    Polecam! Mój ulubiony przepis! Zawsze mam składniki w pogotowiu! Robię regularnie od 2 lat. Wszyscy się zachwycają. Ostatnio robiły furorę na festynie córki. Dzięki! ��

    1. opalanka
      9 października, 2016, 8:44 pm

      Na zdrowie:)

  125. Oleo
    14 października, 2016, 9:28 pm

    Przy takich proporcjach "suchych" i "mokrych" składników wychodzi sucha masa, nawet nie masa. Musiałam dodać więcej niż kilka łyżek wody oraz oleju rzepakowego bo nie miałam czasu na rozpuszczanie reszty masła. Piekło się na 190 st. na pieczeniu góra-dół 45 min. Wyszły smaczne.

  126. Anonimowy
    20 listopada, 2016, 11:09 am

    O matko!!!! Obłędne! Zrobiłam z 1 szklanki płatków błyskawicznych i 1/2 szkl. mąki, cukru nie dałam w ogóle, zastąpiłam dwiema łyżkami miodu, który stopiłam z olejem kokosowym (zamiennik masła). Sody nie dałam w ogóle, proszku do pieczenia dosłownie na końcu łyżeczki. Wrzuciłam, co było w szafce: odrobinę rodzynek, żurawiny, słonecznika, płatków migdałowych, dosypałam cynamonu – bo lubię 🙂 W domu pachnie wspaniale!!! Piekłam w 180 stopniach (góra/dół, na środku) bez termoobiegu przez 10 minut. Wyszły idealnie!
    Cały proces powstania tych ciastek (od wyjęcia produktów z szafki do wyjęcia upieczonych ciastek z piekarnika) trwał 17 minut! Rewelacyjny przepis na szybkie, przepyszne, zdrowe ciasteczka 🙂 Bardzo dziękuję! Zapisuję na stałe 😀

  127. Anonimowy
    23 listopada, 2016, 6:26 am

    3 łyżki mąki wymieniłem na kakao I dodałam trochę mleka bo wyszło za suche. Pyszne ciasteczka.

  128. Unknown
    16 grudnia, 2016, 10:10 pm

    Witam, jeżeli używam mąki ryżowej do tych ciasteczek to proporcje zachować te same ?
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      17 grudnia, 2016, 9:31 am

      Tak.

  129. kam
    14 stycznia, 2017, 1:41 pm

    Pyszne sa

  130. bling_ring
    22 stycznia, 2017, 3:13 pm

    pamiętam jak zrobiłam je rok temu i były przepyszne, dzisiaj znowu mam na nie ochotę i zabieram się do pracy 🙂

  131. Monika
    22 stycznia, 2017, 5:13 pm

    Przepyszne te ciasteczka. Owsiane z żurawiną najlepsze:-)

  132. Anonimowy
    27 stycznia, 2017, 10:34 pm

    Robil ktos z maka kokosowa? Nie moge pszennej…

    1. opalanka
      28 stycznia, 2017, 8:45 pm

      Myślę, że można spokojnie jej użyć.

    2. Latoyaa K.
      30 stycznia, 2017, 10:03 am

      Wczoraj – Szklanka mąki ryżowej z ryżu kleistego i pół szklanki mąki lnianej – wyszły genialnie. Jestem zachwycona. Podlewane mlekiem kozim (II blacha) wyszły jeszcze lepsze. Mąkę z ryżu kleistego kupuję niestety w hurtowni dla restauratorów kuchni azjatyckiej (Poznań), ale myślę, że ta ze zwykłego ryżu nada się tak samo. I z żurawiną – totalny hit. Dzięki!!!!

  133. Unknown
    29 stycznia, 2017, 7:40 pm

    Bardzo fajne ciasteczka. Przyklepywałam wilgotną dłonią na papierze i posmarowałam wierzch miodem. Miód dałam też zamiast cukru i wyszły rewelacyjne. Polecam ☺

  134. Anonimowy
    2 lutego, 2017, 11:15 am

    Co z tą sodą? Przecież w przepisie nie mam jej podanej??

    1. opalanka
      2 lutego, 2017, 6:14 pm

      Teraz już nie ma, ale był. Uznałam, że sensu nie ma. Nie robi dużej różnicy.

  135. daniel boczula
    3 lutego, 2017, 6:20 pm

    zamiast płatków owsianych dałem szklankę płatków jaglanych i mąkę kokosową
    KOZACKI SMAK !NA KONIEC PO OSTUDZENIU MIODEM NA MAXA !

  136. Anonimowy
    6 lutego, 2017, 3:11 pm

    Super robilam je juz kilka razy rozne warianty orzechy slonecznik rodzynji sezam dodaje tez nasion chia nie widze juz sensu kupna gotowych ciastek te mi odpowiadaja najbardziej. POLECAM

  137. Anonimowy
    13 lutego, 2017, 9:01 pm

    Smak ciasteczek fenomenalny:)

  138. Anonimowy
    17 lutego, 2017, 10:49 am

    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych?

  139. Beata Ho
    25 lutego, 2017, 3:53 pm

    A czy rodzynki i żurawina pod wpływem wysokiej temperatury nie przypalają się? Bo piekłam kiedyś ciasteczka owsiane z tymi składnikami i po wyjęciu z piekarnika rodzynki były czarne i niesmaczne 🙁

    1. opalanka
      25 lutego, 2017, 6:37 pm

      Nie, nie przypalają się. Czasem , pojedyncze sztuki.

  140. Anonimowy
    19 marca, 2017, 12:48 pm

    Jack robilam wczoraj I dzisiaj musialam upiec druga porcje tak zasmakowaly mojej rodzinie 🙂 Zamiast zwyklej maki daje surmise razowa I sa pyszne

  141. Agata Sałata
    26 marca, 2017, 5:47 pm

    Cześć! Czy masło mogę zastąpić margaryną? Naszła ochota na ciastka a do sklepu nie chce się wychodzić : ) Proszę o szybką odpowiedź!

    1. opalanka
      26 marca, 2017, 8:46 pm

      Pewnie za późno:) Można zastąpić margaryną, choć nie jest zdrowa i tak dobra jak masło. Następnym razem- masło albo olej kokosowy:)

  142. Marta M
    8 kwietnia, 2017, 4:40 pm

    Wlasnie je zrobilam sa mega! Nie dodalam cukru jedynie wa iloowego paczka mniejsza czesc i brak cukru na wierzch i co..?! Moj chlopak zajada! Jestem zadowolona to moje poeresze i nie ostatnie dziekuje

  143. Marta M
    8 kwietnia, 2017, 4:41 pm

    Robilam dzisiaj..to moje pierwsze i na pewno nie ostatnie! Wyszly MEGA! Chlopak zajada i nie moze sie najesc :)! Ja nie dodalam cukru jedynie teoche waniliowwgo jestem na diecie i brak cukri na gore ale poza tym mega !

  144. Ewa S
    29 kwietnia, 2017, 10:30 am

    Właśnie wstawilam do piekarnika ?

  145. Unknown
    5 maja, 2017, 8:27 am

    jaka jest kaloryczność 1 ciasteczka? są one tak pyszne że z chęcią bym zjadła wszystkie.

  146. Anonimowy
    9 maja, 2017, 9:17 am

    Ja polecam dolać ze 4 łyżeczki mleczka kokosowego

  147. kuchnia z sercem
    15 maja, 2017, 8:36 am

    czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą?

    1. opalanka
      15 maja, 2017, 6:22 pm

      Tak.

  148. Anonimowy
    16 maja, 2017, 12:36 pm

    Ciasteczka z tego przepisu są przepyszne ! Właśnie zrobiłam i na pewno będę je robić regularnie.Zamiast cukru dodałam 2 łyżki miodu. Palce lizać ! Szybko się robi a smakuje bajecznie, nie umywają się do sklepowych ciastek owsianych. Serdecznie polecam.

  149. Anonimowy
    19 lipca, 2017, 4:46 pm

    Ciasteczka robię już od x czasu…. Jeszcze nikomu nie znudziły się. Szybki przepis na każdą kieszeń.Pozdrawiam:-)

  150. Anonimowy
    10 sierpnia, 2017, 9:28 am

    Ciastka super, polecam przepis. 🙂

  151. Dominika
    14 listopada, 2017, 9:30 pm

    Wyszły:)

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2017, 1:05 pm

      Super!

  152. Bartek Swiridow
    19 listopada, 2017, 2:49 pm

    Super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  153. aga
    7 stycznia, 2018, 10:02 am

    Witam, z podanych skladnikow ciasto wyszlo tak geste ze nawet nie chcialo sie kleic. Uwazam ze za mala ilosc tluszczu jest w przepisie. Dodalam wiecej masla i pieke juz 25 minut w 180 i nadal sa blade co jest nie tak?

    1. Beata Królikiewicz
      7 stycznia, 2018, 4:16 pm

      Ciasto wychodzi gęste, nie trzeba go kleić, tylko wykładać łyżką. Zamiast tłuszczu można dać trochę więcej płynu, nawet wody czy mleka. Ale jak poczytasz komentarze wyjdzie Ci, że nie ma potrzeby. Piec długo nie ma potrzeby, twardnieją wtedy mocno. Może włóż następnym razem na półkę wyżej.

  154. Dorka
    3 marca, 2018, 6:41 pm

    Wyszły miekkie,nic chrupiące…wszysko wg przepisu.

    1. Beata Królikiewicz
      3 marca, 2018, 9:45 pm

      Następnym razem zwiększ odrobinę temperaturę. Różnice w piekarnikach są znaczne. Czasem wystarczy inny rodzaj płatków albo większa ilość czasu w którym ciasto stało zmieszane przed pieczeniem.

  155. Justyna
    17 marca, 2018, 7:28 am

    Od lat je robię, zawsze wychodzą i zawsze smakują ?

  156. Paulina
    23 marca, 2018, 11:43 am

    Dołączam się do „ochów” i „achów” – ten przepis jest rewelacyjny! Niezależnie od rodzaju mąki (pszenna, żytnia, kukurydziana…), proporcji i rodzaju bakalii (dodaję nawet siemię lniane) czy użytego słodziwa (miód, syrop z agawy, syrop klonowy, ksylitol) zawsze wychodzą przepyszne. Mistrzostwo świata:)

  157. Yolante
    25 kwietnia, 2018, 4:34 pm

    witam dziekuje za przepis .Mimo ze pozwolilam sobie na modyfikacje sa pyszne.
    4szt. platkow, 3szk. maki owsianej, 2 jajka , 4 zoltka 1 szk.cukru, 300g margaryny 1 szkl. musu jablkowego , 1 lyzeczka proszku do pieczenia 200g orzechow i kokosu. Najpierw robilam kuleczki wielkosci orzecha wloskiego a potem z tego formowalam ciasteczka.
    Musze przyznac ze na poczatku po wymieszaniu mimo posypki lepily mi sie do reki.nawet pomyslalam ze najpierw byly za suche a po tem za mokre. Jednak miedzy czasie robilam obiad i nie moglam sie zajmowac ciasteczkami . Po 2-ch godzinach od zarobienia mialy fajna nie lepiaca sie konsystecje. Trudno mi powiedziec ile je pieke bo mam gazowy piekarnik. ale napewno dluzej niz 10 min.

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 9:11 pm

      Masło zamiast margaryny bardzo polecam, duuuużo zdrowsze i smaczniejsze. Pozdrowionka:)

  158. Yolante
    26 kwietnia, 2018, 4:50 am

    Witam wiem ze maslo lepsze od margaryny .Ale moj syn szuka przyczyn bolu glowy . Zmienil diete na bezglutaminowa oraz bez laktozy zobaczymy co z tego wyjdzie . Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      26 kwietnia, 2018, 7:40 am

      Rozumiem, co poradzić. A olej kokosowy nie lepszy?

  159. Fitness_girl
    11 czerwca, 2018, 1:06 pm

    Widzę, że podobnie jak ja dodajesz wszystkie możliwe bakalie hehe 😉 Ale ja też takie ciasteczka uwielbiam, najczęściej robię konkretne zapasy w sklepie Krukam bo mam wszystko w jednym miejscu i wszystko przychodzi za jednym razem. Widzę, że słodzisz zwykłym cukrem, ja natomiast używam stewii ale z nią trzeba uważać bo jest bardzo słodka 😉

  160. Aga
    4 sierpnia, 2018, 4:41 pm

    Ciastka wyszly blade nawet po 25 minutach w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Masa podczas wyrabiania bardzo sucha i sypiaca sie, ciezko bylo polaczyc skladniki. Po dodaniu wody do ciasta stalo sie ono gliniaste i ciastka mozna bylo wtedy formowac rekoma jak plasteline. Chyba jednak cos nie tak poszlo skoro po tak dlugim czasie nie chcialy sie zarumienic. Ciasteczka wyszly blade i zasuszone a nie upieczone. ?

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2018, 5:19 pm

      Przeczytaj komentarze. Podnieś może nieco temperaturę w piekarniku, każdy jest inny. Może masz niższą.

    2. Ruda
      7 grudnia, 2018, 6:40 pm

      Mam dokładnie t samo…. Nie pomogło podniesienie temperatury. Samo ciasto było za suche. Ja dodawałam oleju, ale też jakoś nie pomogło. Teraz nadają się na pokruszenie do jogurtu jedynie. Zawiedziona 🙁

  161. Bibi
    15 stycznia, 2019, 8:30 am

    Wszystkie proporcje wg przepisu, temperatura pieczenia zachowana – niestety ciasteczka wyszły jak beton, wcale nie są kruche (dałam więcej proszku do pieczenia i nic to nie pomogło!) – wcale się nie rumieniły, nawet po podniesieniu temp do 180℃ i w rezultacie piekły się dłużej, niż w przepisie (nie znoszę bladych ciastek, które wyglądają po wyjęciu z piekarnika, jakby dopiero miały zostać upieczone!).
    Dałam pół szklanki cukru pudru, którego w tej samej objętości mieści się więcej, niż kryształu. Niestety ciastka wcale nie są słodkie! Dałam same suszone morele i mocno słodką żurawinę kandyzowaną – niestety nie pomogło. Więc jak ktoś pisze, że ciastka wychodzą przesłodzone, to plecie jakieś farmazony! I od razu dodam, że nie jestem przyzwyczajona do dużej ilości cukru w diecie, bo zaraz znajdą się tacy moralizatorzy, którzy będą sugerować, że dla innych są zbyt słodkie ☺

    1. Beata Królikiewicz
      16 stycznia, 2019, 6:43 pm

      Dziewczęta, smak to taka indywidualna sprawa, następnym razem zwiększysz ilość cukru albo ktoś zmniejszy. Dla wszystkich znajdzie się rozwiązanie. Na wolną chwilę podrzucam – http://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga

  162. Alicja
    23 listopada, 2019, 2:34 pm

    Czy ciastka należy spłaszczyć czy zostawić je tak jak się je kładzie w formie kulek?

    1. Beata Królikiewicz
      25 listopada, 2019, 8:44 pm

      Tak można albo nieco rozpłaszczyć jeśli same się nie rozleją.

  163. Andzelika
    9 stycznia, 2020, 3:59 pm

    Wpadlam na ten przepis przez przypadek. No a ze maz chory, mi sie nudzi a do pracy wracamy dopiero za kilka dni to postanowilam ze zrobie te ciasteczka. Ale zeby nie bylo za prosto to sie okazalo ze nia mam platkow owsianych. I troche pozmienialam.
    Zamiast owsianych dalam platki orkiszowe i gryczane, a zamiast bialego cukru- brazowy. Z bakalii mialam tylko suszone sliwki i jablka. aaa i co najwazniejsze, ani grama proszku do pieczenia! Wyszly super, mieciutkie, niezaslodkie no i smaczne.

  164. Ola
    23 maja, 2020, 12:45 pm

    Dlaczego moje ciastka nie rozlały sie na blaszce tylko pozostały takie, jak je ułożyłam na blaszce przed pieczeniem? I przez to są dość twarde….

    1. Beata Królikiewicz
      24 maja, 2020, 4:16 pm

      Moje też się nie rozlewają, naciskam je łyżką by były bardziej płaskie. Kształt zależy od wyboru.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)