bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu wychodzą mocno wilgotne, nie przesłodzone, mają zwartą konsystencję i są bardzo smaczne. Długo zachowują świeżość, pewnie przez zawartość utartych jabłek dodanych do samego ciasta. I wyobraźcie sobie – nie obiera się ich ze skórki.
Oryginalny przepis nie przewiduje w bułeczkach dodatkowego nadzienia. Miksuje się jabłka z jajkami, zagniata z tym dodatkiem drożdżowe ciasto, formuje kulki, wypieka i już. Ale lubię takie z mocno owocowym wnętrzem, ciasto nie sprawiało kłopotu i nie wzbraniało się przed przyjęciem jabłkowej masy. Kto jednak woli mieć zwykłe, słodkie bułki, które da się przekroić na pół do smarowania masłem lub konfiturą, może uformować je tak jak w oryginale – bez nadzienia.

W głowie mam taki obrazek, nie mogę się oprzeć. Zupełnie nienowoczesna, prosta, sowietska kuchnia. W kuchni kobieta, babuszka.
Babuszka ma na głowie chustkę i znoszoną, perkalową sukienkę zapinaną z przodu na guziki. Zerwała rano jabłka ze starej jabłonki w ogródku. Są nieduże, z plamkami, gdzieniegdzie dziura po robaku, trzeba uważać przy krojeniu.
Babuszka woła wnuki na jeszcze ciepłe bułeczki, rozdaje je z koszyka przykrytego ściereczką, po jednej, spokojnie, dla wszystkich starczy. Dzieciaki nie będą głodne do wieczora, mogą długo biegać po polach albo podwórku.

Także ten… Zróbcie sobie bułeczki i niech dzieci polatają do wieczora!:)

……………………………………………………………………………………………………………………….

Zobacz też przepis na puszyste bułeczki z jabłkami

paryskie bułki z jabłkami i budyniem

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu – składniki (na ok. 12 bułeczek) :

  • 550 g mąki pszennej
  • 4 duże łyżki cukru lub 1 łyżka cukru i 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 10 g suchych drożdży lub 40g świeżych
  • 180 ml mleka
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub 40 g bardzo miękkiego lub stopionego, niegorącego masła
  • 2 jabłka
  • 2 jajka

nadzienie

  • 4-5 twardych jabłek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu

do posmarowania bułeczek – jajko roztrzepane widelcem w kubeczku z 2 łyżkami mleka

do posypania bułeczek po upieczeniu- cukier puder

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu – przepis

Jeśli używamy świeżych drożdży – należy wkruszyć je do ciepłego, niegorącego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać na jednolitą emulsję i odstawić na 15-20 minut. Jeśli nie urosną – trzeba kupić nowe drożdże i zrobić zaczyn od nowa.

Do dużej miski wsypać mąkę.
Dodać suche drożdże, mleko, cukier, sól, olej lub masło. Jeśli używamy świeżych – dodać cały zaczyn z drożdży, sól i masło lub olej.
Jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki, wyciąć z nich gniazda nasienne. Zblendować z jajkami na gładki mus.
Dodać do reszty składników.
Ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haków zagniatać ciasto ok. 10 minut.
Uformować z niego kulę i odstawić na godzinę, w misce, pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce (powyżej 23 stopni).
Ja zazwyczaj nagrzewam piekarnik do 50 st. wyłączam go, pozostawiam światełko i w nim wyrasta ciasto.

W tym czasie obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych jabłka do nadzienia. Pokroić je w niedużą kostkę.
Do rondelka wsypać cukier i dodać pokrojone jabłka.
Podgrzewać mieszając ok. 8-10 minut. Powinny pozostać jędrne, nierozpadnięte.
Jeśli ktoś lubi – można dodać do nich łyżeczkę cynamonu.
Ostudzić jabłka wstawiając rondelek do miski z zimną wodą.

Tortownicę 22 cm lub formę 22×28 cm wysmarować masłem lub olejem.

Rękami posmarowanymi olejem z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości małej mandarynki.
Na dłoni rozpłaszczać je na placek, na środek każdego nakładać dużą łyżkę jabłek. Sklejać bułeczki na górze i układać w formie, w niedużych odległościach, sklejeniem do dołu.
Wszystkie bułeczki przy pomocy pędzelka posmarować stopionym masłem lub olejem.
Okryć ściereczką i odstawić na 15- 20 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym w kubeczku z 2 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Wstawić bułki do całkowicie nagrzanego pieca, na środkową półkę.
Piec 15 – 20 minut, do zrumienienia.
Lekko ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.

bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu
bułki z jabłkami z rosyjskiego przepisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)