bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu wychodzą mocno wilgotne, nie przesłodzone, mają zwartą konsystencję i są bardzo smaczne. Długo zachowują świeżość, pewnie przez zawartość utartych jabłek dodanych do samego ciasta. I wyobraźcie sobie – nie obiera się ich ze skórki.
Oryginalny przepis nie przewiduje w bułeczkach dodatkowego nadzienia. Miksuje się jabłka z jajkami, zagniata z tym dodatkiem drożdżowe ciasto, formuje kulki, wypieka i już. Ale lubię takie z mocno owocowym wnętrzem, ciasto nie sprawiało kłopotu i nie wzbraniało się przed przyjęciem jabłkowej masy. Kto jednak woli mieć zwykłe, słodkie bułki, które da się przekroić na pół do smarowania masłem lub konfiturą, może uformować je tak jak w oryginale – bez nadzienia.

W głowie mam taki obrazek, nie mogę się oprzeć. Zupełnie nienowoczesna, prosta, sowietska kuchnia. W kuchni kobieta, babuszka.
Babuszka ma na głowie chustkę i znoszoną, perkalową sukienkę zapinaną z przodu na guziki. Zerwała rano jabłka ze starej jabłonki w ogródku. Są nieduże, z plamkami, gdzieniegdzie dziura po robaku, trzeba uważać przy krojeniu.
Babuszka woła wnuki na jeszcze ciepłe bułeczki, rozdaje je z koszyka przykrytego ściereczką, po jednej, spokojnie, dla wszystkich starczy. Dzieciaki nie będą głodne do wieczora, mogą długo biegać po polach albo podwórku.

Także ten… Zróbcie sobie bułeczki i niech dzieci polatają do wieczora!:)

……………………………………………………………………………………………………………………….

Zobacz też przepis na puszyste bułeczki z jabłkami

paryskie bułki z jabłkami i budyniem

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu – składniki (na ok. 12 bułeczek) :

  • 550 g mąki pszennej
  • 4 duże łyżki cukru lub 1 łyżka cukru i 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 10 g suchych drożdży lub 40g świeżych
  • 180 ml mleka
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub 40 g bardzo miękkiego lub stopionego, niegorącego masła
  • 2 jabłka
  • 2 jajka

nadzienie

  • 4-5 twardych jabłek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu

do posmarowania bułeczek – jajko roztrzepane widelcem w kubeczku z 2 łyżkami mleka

do posypania bułeczek po upieczeniu- cukier puder

Bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu – przepis

Jeśli używamy świeżych drożdży – należy wkruszyć je do ciepłego, niegorącego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać na jednolitą emulsję i odstawić na 15-20 minut. Jeśli nie urosną – trzeba kupić nowe drożdże i zrobić zaczyn od nowa.

Do dużej miski wsypać mąkę.
Dodać suche drożdże, mleko, cukier, sól, olej lub masło. Jeśli używamy świeżych – dodać cały zaczyn z drożdży, sól i masło lub olej.
Jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki, wyciąć z nich gniazda nasienne. Zblendować z jajkami na gładki mus.
Dodać do reszty składników.
Ręcznie lub mikserem z końcówkami w kształcie haków zagniatać ciasto ok. 10 minut.
Uformować z niego kulę i odstawić na godzinę, w misce, pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłe miejsce (powyżej 23 stopni).
Ja zazwyczaj nagrzewam piekarnik do 50 st. wyłączam go, pozostawiam światełko i w nim wyrasta ciasto.

W tym czasie obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych jabłka do nadzienia. Pokroić je w niedużą kostkę.
Do rondelka wsypać cukier i dodać pokrojone jabłka.
Podgrzewać mieszając ok. 8-10 minut. Powinny pozostać jędrne, nierozpadnięte.
Jeśli ktoś lubi – można dodać do nich łyżeczkę cynamonu.
Ostudzić jabłka wstawiając rondelek do miski z zimną wodą.

Tortownicę 22 cm lub formę 22×28 cm wysmarować masłem lub olejem.

Rękami posmarowanymi olejem z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości małej mandarynki.
Na dłoni rozpłaszczać je na placek, na środek każdego nakładać dużą łyżkę jabłek. Sklejać bułeczki na górze i układać w formie, w niedużych odległościach, sklejeniem do dołu.
Wszystkie bułeczki przy pomocy pędzelka posmarować stopionym masłem lub olejem.
Okryć ściereczką i odstawić na 15- 20 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym w kubeczku z 2 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Wstawić bułki do całkowicie nagrzanego pieca, na środkową półkę.
Piec 15 – 20 minut, do zrumienienia.
Lekko ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.

bułeczki z jabłkami z rosyjskiego przepisu
bułki z jabłkami z rosyjskiego przepisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)