makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – proste danie do przygotowania w 15 – 20 minut. Szykuję całego e-booka z przepisami na takie szybkie obiady, będę go wkrótce zamieszczać w dodatkowej zakładce na blogu. Planuję wrzucać tam różne przydatne księgi, będę dawać znaki!
Makaron z sosem z kalafiora można przerobić na danie dla mięsożerców. Wystarczy na osobnej patelni podsmażyć na chrupko plastry boczku, szynki, krojonej piersi z kurczaka lub dobrej kiełbasy.  Każde danie z tym dodatkiem smakuje dobrze. Znam takich co wyjadają te chrupki jeszcze przed obiadem:) W obu wersjach danie smakuje dobrze. Kto ma rodzinę podzieloną na wege i niewege, wie, że nie jest łatwo pogodzić strony w jednym posiłku. Sposób z mięsem smażonym na chrupko dobrze się sprawdza.
Sos z kalafiora i szpinaku można wykorzystać do podania z ryżem czy kluskami kładzionymi.

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – (składniki na 4 osoby) :

  • 400 g ulubionego makaronu
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kalafior lub pół dużego
  • trzy duże garście świeżego szpinaku
  • łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki ( lub mniej, wg uznania) świeżo zmielonego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego/ świeżego, startego imbiru, szczypta chili, 1,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego (bursztyn, garna padano itp.)
  • 1 czubata łyżka startego żółtego, dowolnego sera
  • olej lub klarowane masło do smażenia

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – przepis:

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju lub łyżkę klarowanego masła.
Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając. Dodać różyczki kalafiora, połowę szpinaku, 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie pokrywką. Szpinak można też w całości dodać na końcu, sos pozostanie wtedy jasny jak na zdjęciu. Robię raz tak, raz tak.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Dusić wszystko ok. 5-10 minut, kalafior powinien być miękki.
Zawartość patelni przełożyć do naczynia w którym można będzie zblendować warzywa na krem.
Zblendować, dodać przyprawy, mleko, połowę parmezanu i sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka. Sprawdzić, czy sosu nie trzeba dosolić i podostrzyć.
Makaron odcedzić, pozostawić w garnku. Dodać sos. Wymieszać. Wykładać porcje na talerze albo do miseczek, każdą posypać startym parmezanem i udekorować liśćmi szpinaku.

makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Beata Herbata
    24 czerwca, 2020, 8:53 am

    Super przepis 🙂 zrobię taki makaron ! Ale chętki dostałam mniam

  2. Edyta
    3 lipca, 2020, 5:59 pm

    Robiłam wczoraj. Świetny przepis. Ja dałam jeszcze od siebie połowę awokado.
    Smakuje naprawdę obłędnie 🙂

  3. Zuzka
    13 lutego, 2021, 12:45 pm

    Chyba moja ulubiona wersja makaronu. Na samą myśl ślinka cieknie… Niesamowicie szybki w przygotowaniu, a smak genialny 😉 Przepis wpisany do stałego menu

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2021, 5:14 pm

      Super:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie