Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku
Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – proste danie do przygotowania w 15 – 20 minut. Szykuję całego e-booka z przepisami na takie szybkie obiady, będę go wkrótce zamieszczać w dodatkowej zakładce na blogu. Planuję wrzucać tam różne przydatne księgi, będę dawać znaki!
Makaron z sosem z kalafiora można przerobić na danie dla mięsożerców. Wystarczy na osobnej patelni podsmażyć na chrupko plastry boczku, szynki, krojonej piersi z kurczaka lub dobrej kiełbasy. Każde danie z tym dodatkiem smakuje dobrze. Znam takich co wyjadają te chrupki jeszcze przed obiadem:) W obu wersjach danie smakuje dobrze. Kto ma rodzinę podzieloną na wege i niewege, wie, że nie jest łatwo pogodzić strony w jednym posiłku. Sposób z mięsem smażonym na chrupko dobrze się sprawdza.
Sos z kalafiora i szpinaku można wykorzystać do podania z ryżem czy kluskami kładzionymi.
Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – (składniki na 4 osoby) :
- 400 g ulubionego makaronu
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały kalafior lub pół dużego
- trzy duże garście świeżego szpinaku
- łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki ( lub mniej, wg uznania) świeżo zmielonego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego/ świeżego, startego imbiru, szczypta chili, 1,5 łyżeczki cukru
- 200 ml mleka kokosowego lub krowiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego (bursztyn, garna padano itp.)
- 1 czubata łyżka startego żółtego, dowolnego sera
- olej lub klarowane masło do smażenia
Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – przepis:
Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju lub łyżkę klarowanego masła.
Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając. Dodać różyczki kalafiora, połowę szpinaku, 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie pokrywką. Szpinak można też w całości dodać na końcu, sos pozostanie wtedy jasny jak na zdjęciu. Robię raz tak, raz tak.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Dusić wszystko ok. 5-10 minut, kalafior powinien być miękki.
Zawartość patelni przełożyć do naczynia w którym można będzie zblendować warzywa na krem.
Zblendować, dodać przyprawy, mleko, połowę parmezanu i sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka. Sprawdzić, czy sosu nie trzeba dosolić i podostrzyć.
Makaron odcedzić, pozostawić w garnku. Dodać sos. Wymieszać. Wykładać porcje na talerze albo do miseczek, każdą posypać startym parmezanem i udekorować liśćmi szpinaku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Super przepis 🙂 zrobię taki makaron ! Ale chętki dostałam mniam
Robiłam wczoraj. Świetny przepis. Ja dałam jeszcze od siebie połowę awokado.
Smakuje naprawdę obłędnie 🙂
Chyba moja ulubiona wersja makaronu. Na samą myśl ślinka cieknie… Niesamowicie szybki w przygotowaniu, a smak genialny 😉 Przepis wpisany do stałego menu
Super:)