makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – proste danie do przygotowania w 15 – 20 minut. Szykuję całego e-booka z przepisami na takie szybkie obiady, będę go wkrótce zamieszczać w dodatkowej zakładce na blogu. Planuję wrzucać tam różne przydatne księgi, będę dawać znaki!
Makaron z sosem z kalafiora można przerobić na danie dla mięsożerców. Wystarczy na osobnej patelni podsmażyć na chrupko plastry boczku, szynki, krojonej piersi z kurczaka lub dobrej kiełbasy.  Każde danie z tym dodatkiem smakuje dobrze. Znam takich co wyjadają te chrupki jeszcze przed obiadem:) W obu wersjach danie smakuje dobrze. Kto ma rodzinę podzieloną na wege i niewege, wie, że nie jest łatwo pogodzić strony w jednym posiłku. Sposób z mięsem smażonym na chrupko dobrze się sprawdza.
Sos z kalafiora i szpinaku można wykorzystać do podania z ryżem czy kluskami kładzionymi.

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – (składniki na 4 osoby) :

  • 400 g ulubionego makaronu
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kalafior lub pół dużego
  • trzy duże garście świeżego szpinaku
  • łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki ( lub mniej, wg uznania) świeżo zmielonego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego/ świeżego, startego imbiru, szczypta chili, 1,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego (bursztyn, garna padano itp.)
  • 1 czubata łyżka startego żółtego, dowolnego sera
  • olej lub klarowane masło do smażenia

Makaron w sosie z kalafiora i szpinaku – przepis:

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju lub łyżkę klarowanego masła.
Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając. Dodać różyczki kalafiora, połowę szpinaku, 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie pokrywką. Szpinak można też w całości dodać na końcu, sos pozostanie wtedy jasny jak na zdjęciu. Robię raz tak, raz tak.
Zagotować, zmniejszyć ogień. Dusić wszystko ok. 5-10 minut, kalafior powinien być miękki.
Zawartość patelni przełożyć do naczynia w którym można będzie zblendować warzywa na krem.
Zblendować, dodać przyprawy, mleko, połowę parmezanu i sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka. Sprawdzić, czy sosu nie trzeba dosolić i podostrzyć.
Makaron odcedzić, pozostawić w garnku. Dodać sos. Wymieszać. Wykładać porcje na talerze albo do miseczek, każdą posypać startym parmezanem i udekorować liśćmi szpinaku.

makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

makaron w sosie z kalafiora i szpinaku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Beata Herbata
    24 czerwca, 2020, 8:53 am

    Super przepis 🙂 zrobię taki makaron ! Ale chętki dostałam mniam

  2. Edyta
    3 lipca, 2020, 5:59 pm

    Robiłam wczoraj. Świetny przepis. Ja dałam jeszcze od siebie połowę awokado.
    Smakuje naprawdę obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)