Babka kawowa
Babka kawowa – super babka wielkanocna na prawdziwym maśle, szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo, bardzo pięknie pachnąca. Kto lubi zapach kawy będzie w zachwycie. Caluśkie mieszkanie wypełnione aromatem, którego nie wygeneruje żadna świeczka zapachowa!
Na uwagę zasługuje też przepyszna polewa, moja ulubiona – karmelowa, podkręcona kawowym wicem.
Przepis na babkę kawową warto zapisać i mieć pod ręką, można ją przecież szykować nie tylko na święta. Każdy dzień tygodnia i wszystkie pory roku są dobre na kawową babkę. Do herbaty, kubka mleka czy filiżanki… czarnej kawy:)
Do ciasta można dorzucić posiekaną w kostkę czekoladę albo rodzynki.
By uniknąć zakalca warto postarać się by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę, masło i jajka trzeba wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Nie należy przesadzić z czasem trzymania baby w piekarniku, podany w przepisie – 50 minut powinien wystarczyć w przypadku tej wielkości porcji. Gdy długo trzymamy ją w piecu wysycha na wiór, tracąc wilgotną, miłą fakturę.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Polewa z przepisu jest słodka acz pyszna. Jeśli ktoś lubi mniej intensywne smaki może zmniejszyć ilość cukru lub ksylitolu w przepisie na ciasto lub wybrać inną polewę. Jeśli wybierzesz inną polewę lub cukier puder – raczej nie zmniejszaj podanej ilości cukru w przepisie.
Gdyby wydawała Wam się jednak zbyt sucha – zawsze można ją nakłuć patyczkiem do szaszłyków i polać słabym naparem z lekko osłodzonej kawy, rzecz jasna:)
PS Przepraszam, że i tu Was dopadnie ale to bardzo ważne… Przypominam, o niewychodzeniu z domu bez naprawdę pilnej potrzeby, konieczności częstego mycia rąk i stosowaniu płynu antybakteryjnego. Przepis na domowy preparat z dodatkiem aloesu (do nabycia np. tutaj) znajdziecie w tym linku.
Babka kawowa – składniki (na nieduża formę 1,5 – 2 l) :
składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę
- 250 g mąki pszennej tortowej (typ 350 – 450)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki mielonej kawy
- 200 g masła
- niecała szklanka cukru lub ksylitolu (190 g). Najlepiej smakuje tu cukier brązowy ale jeśli nie ma – można zastąpić go zwykłym, białym
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 50ml mocnej, zaparzonej kawy (sam płyn)
- 60 g rodzynek lub 50 g posiekanej w kostkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej wg. uznania)
polewa:
- 30 g masła
- 30 ml mleka (2 łyżki)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 80 g cukru pudru
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub łyżka mocnego naparu z kawy
mały kawałek masła i tarta bułka do wysypania formy, kawałki czekolady do dekoracji ciasta
Babka kawowa – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra- dół. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kawę dobrze wymieszać.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, wsypać cukier i miksować ok. 4 minuty.
Do masy z masłem wbić jajko, zmiksować, dodać drugie jajko i olej – zmiksować. Dodać połowę mieszanki z mąką – zmiksować. Dodać kolejne dwa jajka – zmiksować. Wsypać drugą część mieszanki z mąką – zmiksować. Wlać napar z kawy – zmiksować.
Ciasto od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ustawić w formie na metalowej kratce do ostygnięcia.
Polewa.
Masło włożyć do małego rondelka, wsypać brązowy cukier, dodać mleko i kawę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając tylko do rozpuszczenia składników. Zdjąć rondelek z ognia. Wyspać cukier puder. Masa zgęstnieje. Powstałą polewą polać ciasto. Udekorować kawałkami czekolady.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
A co w sytuacji jak mam w domu tylko rozpuszczalna kawe
Zrób tylko z rozpuszczalną.
Robię zaraz mam ochotę jak coś później wstawię zdiecie jeśli wyjdzie .🥰