Babka kawowa

Babka kawowa

Babka kawowa – super babka wielkanocna na prawdziwym maśle, szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo, bardzo pięknie pachnąca. Kto lubi zapach kawy będzie w zachwycie. Caluśkie mieszkanie wypełnione aromatem, którego nie wygeneruje żadna świeczka zapachowa!
Na uwagę zasługuje też przepyszna polewa, moja ulubiona – karmelowa, podkręcona kawowym wicem.
Przepis na babkę kawową warto zapisać i mieć pod ręką, można ją przecież szykować nie tylko na święta. Każdy dzień tygodnia i wszystkie pory roku są dobre na kawową babkę. Do herbaty, kubka mleka czy filiżanki… czarnej kawy:)
Do ciasta można dorzucić posiekaną w kostkę czekoladę albo rodzynki.
By uniknąć zakalca warto postarać się by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę, masło i jajka trzeba wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Nie należy przesadzić z czasem trzymania baby w piekarniku, podany w przepisie – 50 minut powinien wystarczyć w przypadku tej wielkości porcji. Gdy długo trzymamy ją w piecu wysycha na wiór, tracąc wilgotną, miłą fakturę.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. 

Polewa z przepisu jest słodka acz pyszna. Jeśli ktoś lubi mniej intensywne smaki może zmniejszyć ilość cukru lub ksylitolu w przepisie na ciasto lub wybrać inną polewę. Jeśli wybierzesz inną polewę lub cukier puder – raczej nie zmniejszaj podanej ilości cukru w przepisie.
Gdyby wydawała Wam się jednak zbyt sucha – zawsze można ją nakłuć patyczkiem do szaszłyków i polać słabym naparem z lekko osłodzonej kawy, rzecz jasna:)

PS Przepraszam, że i tu Was dopadnie ale to bardzo ważne… Przypominam, o niewychodzeniu z domu bez naprawdę pilnej potrzeby, konieczności częstego mycia rąk i stosowaniu płynu antybakteryjnego. Przepis na domowy preparat z dodatkiem aloesu (do nabycia np. tutaj) znajdziecie  w tym linku.

Babka kawowa – składniki (na nieduża formę 1,5 – 2 l) :
składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę

  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 350 – 450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mielonej kawy
  • 200 g masła
  • niecała szklanka cukru lub ksylitolu (190 g). Najlepiej smakuje tu cukier brązowy ale jeśli nie ma – można zastąpić go zwykłym, białym
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 50ml mocnej, zaparzonej kawy (sam płyn)
  • 60 g rodzynek lub 50 g posiekanej w kostkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej wg. uznania)

polewa:

  • 30 g masła
  • 30 ml mleka (2 łyżki)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 80 g cukru pudru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub łyżka mocnego naparu z kawy

mały kawałek masła i tarta bułka do wysypania formy, kawałki czekolady do dekoracji ciasta

Babka kawowa – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra- dół. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kawę dobrze wymieszać.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, wsypać cukier i miksować ok. 4 minuty.
Do masy z masłem wbić jajko, zmiksować, dodać drugie jajko i olej – zmiksować. Dodać połowę mieszanki z mąką – zmiksować. Dodać kolejne dwa jajka – zmiksować. Wsypać drugą część mieszanki z mąką – zmiksować. Wlać napar z kawy – zmiksować.
Ciasto od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ustawić w formie na metalowej kratce do ostygnięcia.

Polewa.
Masło włożyć do małego rondelka, wsypać brązowy cukier, dodać mleko i kawę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając tylko do rozpuszczenia składników. Zdjąć rondelek z ognia. Wyspać cukier puder. Masa zgęstnieje. Powstałą polewą polać ciasto. Udekorować kawałkami czekolady.

babka kawowa

babka kawowa
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. ALICJA
    27 marca, 2020, 11:27 am

    A co w sytuacji jak mam w domu tylko rozpuszczalna kawe

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2020, 9:22 pm

      Zrób tylko z rozpuszczalną.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)