mleczne ciasto arabskie

Mleczne ciasto arabskie

Mleczne ciasto arabskie – tak mocno nasączone, że nie mogłam uwierzyć , że ta ilość płynu nie przeleje się wierzchem. Ale otóż nie! Wszystko zostało pochłonięte i dało mega dobry efekt! Wiecie jak to jest z arabskimi ciastami. Są pyszne, za to przeogromnie słodkie, zatem… odchudziłam oryginalną wersję przepisu mając na uwadze upodobania polskich podniebień. Jest bardzo, bardzo mokro, miękko, puszyście i w sam raz słodko.
Ciasto robi się migiem, we wpisie na FB zobaczyć możecie filmiki z jego przygotowania. Cała filozofia to mieszanie. No mieszać przecież umie każdy! Ubijasz jajka z cukrem przy pomocy miksera. Mleko do nasączenia mieszasz z cukrem. Potem robisz krem – mieszasz gotujące się składniki. Wylewasz na ciasto krem, posypujesz podprażonymi płatkami migdałów albo wiórkami kokosowymi jak w przepisie na ciastka kokosowe. No i tyle. Każdy da radę. Ciasto na szybkie przybycie gości, na prezent, imprezę dla rodziny czy przyjaciół.

Mleczne ciasto arabskie – składniki (na formę ok. 21x 28 cm lub tortownicę 20 – 21 cm) :

  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie

  • 3 szklanki mleka (zwykłego lub migdałowego czy kokosowego)
  • pół szklanki cukru (110g)
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii lub laska wanilii przecięta na pół

Krem:

  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii lub kilka kropli ekstraktu

do posypania – 70 g płatków migdałowych lub 100g wiórków kokosowych

Mleczne ciasto arabskie – przepis:

Formę wysmarować cienko masłem. Piekarnik ustawić na 180 st z funkcją góra- dół.
Całe jajka ubić w dużej misce z cukrem (ok. 5 minut). Masa powinna być puszysta i jasna.
Do ubitych jajek dodać kaszę, mąki i proszek, i wszystko delikatnie wymieszać łopatką, tylko do połączenia składników.
Przelać masę do formy i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec do zezłocenia wierzchu ciasta, ok. 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na metalową kratkę.

Teraz nasączenie.
W czasie kiedy piecze się ciasto zagotować szklankę mleka z cukrem i wanilią. Zestawić z ognia, dodać pozostałe, zimne mleko i wymieszać. W ten sposób cukier się rozpuści ale płyn nie będzie zbyt gorący do polania ciasta.
Możliwie równomiernie wylać wszystko na ciasto, może być jeszcze ciepłe lub nawet gorące. Odstawić.

Teraz krem.
Mąkę i skrobię lub mąkę ziemniaczaną połączyć w dużym kubku i zalać szklanką zimnego mleka. Dobrze wymieszać by nie było grudek.
Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować z wanilią i cukrem. Kiedy będzie wrzące, mocno je miesząc i wlewać mleko z mąką. W ciągu kilku minut wszystko zgęstnieje. Gorący krem wylać na nasączone ciasto. Odstawić do ostudzenia.
Suchą patelnię rozgrzać. Wrzucić na nią płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Prażyć mieszając aż staną się lekko brązowe. Posypać nimi ciasto.
Najlepiej wstawić wszystko do lodówki pod przykryciem z folii, na 2- 3 godziny, do schłodzenia.

mleczne ciasto arabskie

inspiracja – blog Cahide Sultan
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Magdalena
    Luty 14, 2020, 7:45 pm

    wygląda niezwykle apetycznie, trzeba spróbować upiec!

    1. Beata Królikiewicz
      Luty 14, 2020, 8:31 pm

      łatwe i dobre, trzeba:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie