ciasteczka z prażonym kokosem i toffii

Ciasteczka z prażonym kokosem i toffi

Ciasteczka z prażonym kokosem i toffi – chrupkie, maślane i bardzo smaczne. Kluczem do uzyskania ich wyjątkowego smaku jest uprzednie podprażenie wiórków kokosowych. Zatem by uzyskać szczególny smak i aromat ciastek – nie pomijajcie tej czynności. Podprażanie wykonuje się na suchej, rozgrzanej patelni lub rozsypuje wiórki na blaszce i podpieka w piekarniku. Trzeba być czujnym, bo pozostawione bez uwagi wiórki łatwo się przypalają i należy je od czasu do czasu przemieszać. Te z patelni, po zrumienieniu od razu przesyp na talerz. Patelnia długo pozostaje gorąca i mimo wyłączenia ognia, nie przerywa procesu podgrzewania. Załatwiłam tak parę porcji wiórków czy migdałowych płatków, przypalone nie nadają się już do niczego, wiem coś o tym jak człowiek potrafi się wkurzyć z byle powodu:)
Szukajcie w sklepach wiórków, które nie są suszone z dodatkiem siarki, będzie dużo zdrowiej.

W przepisie wśród składników znajduje się brązowy cukier trzcinowy. Można wymienić go na zwykły biały lub ksylitol. Jednak dla korzystnej różnicy w smaku warto  zastosować ciemny, a nawet zmieszać go z dark muskovado. Ciasteczka zyskają ciemniejszą barwę i specyficzny smak pochodzący z melasy. Jeśli chodzi o cukierki toffi – można je pominąć lub wymienić na kruche krówki. Też będzie pysznie!

Jeśli to nie Twoje smaki, przeszukaj też zakładkę ciasteczka, znajdziesz tam ok. 180 przepisów na inne ciastka, na pewno któryś wpadnie Ci w oko:)

Ciasteczka z prażonym kokosem i toffi – składniki (na ok. 30 szt.):

  • szklanka wiórków kokosowych (90g)
  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru (można zamienić na biały lub ksylitol)
  • 2 łyżki cukru dark muskovado (jeśli nie mamy – można użyć białego)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 cukierków toffi lub 4 cukierki krówki
  • ew. dwie łyżki posiekanych nerkowców lub innych ulubionych orzechów

Ciasteczka z prażonym kokosem i toffi – przepis

Wiórki wsypać na uprzednio rozgrzaną patelnię lub na blaszkę i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Podgrzewać mieszając łyżką aż staną się złote w kolorze. Wtedy od razu przesypać je na talerz, by przerwać proces podgrzewania.
Miękkie, wyjęte uprzednio z lodówki masło pokroić, przełożyć do miski, dodać cukier i miksować 3- 4 minuty do połączenia składników.
W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w osobnym naczyniu.
Dodawać w trzech, czterech porcjach do utartego z cukrem i jajkami masła, miksować aż masa będzie jednolita. Jeśli będzie zbyt sypka lub twarda – dodać łyżkę lub dwie lodowatej wody lub śmietany. Wsypać 3/4 ilości podprażonych wiórków i pokrojone w kawałki cukierki toffi lub krówki. Wymieszać.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Łyżką wykładać na papier porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć każdą przy pomocy zwilżonej dłoni i posypać wiórkami. Jeśli ciastek jest więcej niż na jedną blaszkę, drugą piec osobno.
Wstawić na środkową półkę piekarnika z ustawieniem góra-dół. Piec 15 minut. Wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce.

ciasteczka z prażonym kokosem i toffi

ciasteczka z prażónym kokosem i toffi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)