Szybkie fit pulpety z kaszą i warzywami
Szybkie fit pulpety z kaszą i warzywami z jednej patelni – uproszczone do granic możliwego, pyszne danie na obiad lub kolację.
Do jego przygotowania potrzebna jest duża patelnia z pokrywką lub szeroki rondel. Nie licząc miseczki, w której wymieszamy mięso z przyprawami oraz deski do krojenia, na której posiekamy warzywa, będzie to jedyne naczynie do umycia przy przygotowaniu posiłku.
Tu jest na skróty i niejednej kucharz – specjalista może by się najeżył, że za mało w tym daniu sztuki oraz finezji. Jednakowoż na co dzień nie każdy ma czas i potrzebę jej uprawiania. Ja na przykład bywam leniwa lub zmęczona, albo mam wystarczająco dużo innych zajęć by nie starczyło czasu na uprawianie kuchennych sztuk. Jestem dumna, że w ogóle jest obiad:) I powiem Wam bardzo, baaardzo przyzwoity.
Fit pulpety na kaszy z warzywami z jednej patelni nie mają więcej niż 350 kcal w jednej porcji. Pełny, zblilansowany posiłek. Warzywa i kasza – super duet dla zdrowia naszego ciała. Smaczny, soczysty, dobrze doprawiony. Pycha! Użyj ulubionej kaszy, może być jęczmienna dowolnego rozmiaru – gruba, drobna lub średnia albo gryczana – palona lub nie. Nada się też komosa ryżowa.
Szybkie fit pulpety z kaszą i warzywami – składniki (na 4-5 porcji) :
- 400 g zmielonego mięsa drobiowego
- łyżka kaszy manny
- 3/4 łyżeczki soli, 1/5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki oregano, szczypta chilli
- duża cebula lub dwie mniejsze
- średniej wielkości marchewka
- mała pietruszka lub pół większej
- ew. 5-6 pieczarek
- szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej (180 g)
- łyżeczka klarowanego masła lub łyżka oleju do smażenia
sos :
- 200 ml dowolnego jogurtu naturalnego
- 350 ml wody lub jeśli mamy – rosołu
- 250ml pokrojonych pomidorów z puszki lub zamiast – dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki lub nieco więcej soli, duża szczypta mielonego pieprzu, chilli do smaku
siekana natka pietruszki, szczypiorek, kiełki lub koperek do posypania
Szybkie fit pulpety z kaszą i warzywami – przepis:
Mięso włożyć do miseczki, wymieszać z łyżką kaszy manny, dodać pół startej na drobnych oczkach tarki lub drobno pokrojonej cebuli oraz przyprawy, ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką.
Zwilżonymi wodą dłońmi, uformować z masy kulki wielkości małej mandarynki. Odłożyć na talerz, deskę do krojenia czy kuchenny blat.
Składniki sosu wymieszać w niedużej misce, garnku czy innym naczyniu.
Pół cebuli pokroić w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w zapałkę czy kostkę – dowolnie.
Na dużej patelni lub w szeroki rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa, podsmażać na średnim ogniu minutę mieszając.
Zmniejszyć ogień do minimum, wsypać kaszę. Wymieszać z warzywami.
Na kaszy od razu ułożyć kulki uformowane z mięsa. Wlać sos starając się pokryć całą kaszę, omijając mięso. Jeśli używamy tylko koncentratu a nie pomidorów z puszki, dać ok. 200 ml wody więcej.
Przykryć naczynie pokrywką, podgrzać tak, by sos lekko zabulgotał i zmniejszyć ogień do minimum.
Gotować 15 minut co jakiś czas podglądając, czy kasza wchłania sos i nie przykleja się do dna patelni czy garnka. Jeśli tak – dolewać trochę wody i poruszyć kaszę łopatką. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić.
Podawać porcje posypane siekanym koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Świetny przepis!!! Nietrudny, a pyszny! <3