ciasto marchewkowe z jabłkami

Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem

Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – wilgotne, lekko chrupiące od kawałeczków orzechów, nieco lepkie w konsystencji, pyszne!
W sam raz do podania na deser z okazją lub bez. Miało być zwykłym ciastem numer dwa lub trzy na urodzinowym przyjęciu, spokojne, bez wiwatu. W ostatniej chwili okazało się jednak, że jubilatów jest dwoje, drugi tort przydałby się, a obecność kremu nadająca bardziej uroczysty charakter byłaby wskazana. Zatem drodzy moi – z kremem czy bez – ciasto jest wspaniałe i nie będziecie żałować tarcia marchewki ani jabłek. Zresztą – kto ma jakiś malakser czy inne urządzenie siekające, albo zwyczajną, ostrą tarkę – przygotowanie nie będzie to dla niego specjalnym problemem. Ciasto można upiec w okrągłej tortownicy, dla ilości produktów podanych w przepisie – w rozmiarze 21 cm. Ciasto ze zdjęcia, jak mówiłam, pierwotnie miało mieć mniej formalny charakter i upiekło się w prostokątnej foremce 21 x 28 cm. Nie rośnie specjalnie wysokie ale bez problemu da się pokroić na trzy cienkie blaty do przełożenia kremem.
Jeśli zaś chodzi o wybór kremu, nada się każdy Wasz ulubiony. Przepisy na kremy do ciast i tortów znajdziecie tutaj.
Ten na zdjęciach jest wykonany z kremu z fabrycznie mielonego twarożku i masła. Jego lekko kwaśny smak idealnie tu pasuje.

Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – składniki (na formę 22x 28 cm lub tortownicę 21 cm) :

  • 3 jajka
  • 190 g cukru lub ksylitolu
  • 250 g mąki (najlepiej tortowej)
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g obranej marchewki
  • 250 g obranych jabłek
  • 100 g siekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. łyżka cynamonu

Na krem:

  • 400 g serka philadelphia lub zmielonego, gotowego sera “na serniki”
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru

Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra- dół.  Papier do pieczenia zgnieść w kulę i skropić wodą (pod kranem). Ułatwi to wyłożenie formy. Zgniecionym papierem wyłożyć formę.

Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę.
Nie przestając ubijać – cienką strużką wlać olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
Połowę mieszanki dodać do ubitych jajek z olejem i zmiksować.
Marchewkę i jabłka zetrzeć na grubych lub drobnych oczkach tarki, wymieszać.
Połowę startych składników dodać do ciasta. Zmiksować.
Dosypać drugą część mąki z proszkiem i sodą oraz orzechy – krótko zmiksować.
Dodać drugą część startego jabłka i marchewki.
Powstałą masę przelać do formy i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do całkowitego ostudzenia.
Świeże ciasto trudno się kroi, zatem przekładanie kremem może nastąpić dopiero po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia.
Krem.
Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski i dodać do niego cukier. Ucierać 3-4 minuty aż masa będzie jednolita,jasna, kremowa. Dodawać po łyżce serka i ucierać dalej aż powstanie gładki krem.

Ciasto przekroić na trzy warstwy. Przełożyć kremem pozostawiając ok. 1/4 do dekoracji wierzchu. Udekorować np. przy pomocy cukierniczego dekoratora z końcówką duża gwiazdka i kawałkami siekanej grubo czekolady.

ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Joanna
    10 stycznia, 2020, 11:44 am

    Mam pytanie, a co zrobic z druga częścia startych składników? W przepisie jest napisane ze tylko polowe startych składników dodać do masy i po prostu nie wiem czy faktycznie tak ma byc? Pozdrawiam ciepło, Joanna

    1. Agnieszka
      10 stycznia, 2020, 10:33 pm

      Pewnie dodać po drugiej części mąki.

      1. Beata Królikiewicz
        11 stycznia, 2020, 4:47 pm

        Tak, dopisałam, dzięki.

    2. Beata Królikiewicz
      11 stycznia, 2020, 4:48 pm

      Dodać na końcu, już dopisałam.

  2. Krystyna
    12 stycznia, 2020, 5:28 pm

    Zrobiłam dzisiaj, nie zdążyłam zrobić kremu ani żadnego innego dodatku, bo zjedli 🙁 Dla pięciu osób wystarczył na jeden podwieczorek. Smakowało bardzo i muszę niedługo powtórzyć. Pozdrawiam serdecznie

    1. Beata Królikiewicz
      14 stycznia, 2020, 4:45 am

      Pozdrawiam serdecznie Panią i zajadaczy:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie