Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem
Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – wilgotne, lekko chrupiące od kawałeczków orzechów, nieco lepkie w konsystencji, pyszne!
W sam raz do podania na deser z okazją lub bez. Miało być zwykłym ciastem numer dwa lub trzy na urodzinowym przyjęciu, spokojne, bez wiwatu. W ostatniej chwili okazało się jednak, że jubilatów jest dwoje, drugi tort przydałby się, a obecność kremu nadająca bardziej uroczysty charakter byłaby wskazana. Zatem drodzy moi – z kremem czy bez – ciasto jest wspaniałe i nie będziecie żałować tarcia marchewki ani jabłek. Zresztą – kto ma jakiś malakser czy inne urządzenie siekające, albo zwyczajną, ostrą tarkę – przygotowanie nie będzie to dla niego specjalnym problemem. Ciasto można upiec w okrągłej tortownicy, dla ilości produktów podanych w przepisie – w rozmiarze 21 cm. Ciasto ze zdjęcia, jak mówiłam, pierwotnie miało mieć mniej formalny charakter i upiekło się w prostokątnej foremce 21 x 28 cm. Nie rośnie specjalnie wysokie ale bez problemu da się pokroić na trzy cienkie blaty do przełożenia kremem.
Jeśli zaś chodzi o wybór kremu, nada się każdy Wasz ulubiony. Przepisy na kremy do ciast i tortów znajdziecie tutaj.
Ten na zdjęciach jest wykonany z kremu z fabrycznie mielonego twarożku i masła. Jego lekko kwaśny smak idealnie tu pasuje.
Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – składniki (na formę 22x 28 cm lub tortownicę 21 cm) :
- 3 jajka
- 190 g cukru lub ksylitolu
- 250 g mąki (najlepiej tortowej)
- 200 ml oleju rzepakowego
- 250 g obranej marchewki
- 250 g obranych jabłek
- 100 g siekanych orzechów włoskich lub migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. łyżka cynamonu
Na krem:
- 400 g serka philadelphia lub zmielonego, gotowego sera “na serniki”
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
Ciasto marchewkowo – jabłkowe z kremem – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra- dół. Papier do pieczenia zgnieść w kulę i skropić wodą (pod kranem). Ułatwi to wyłożenie formy. Zgniecionym papierem wyłożyć formę.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę.
Nie przestając ubijać – cienką strużką wlać olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
Połowę mieszanki dodać do ubitych jajek z olejem i zmiksować.
Marchewkę i jabłka zetrzeć na grubych lub drobnych oczkach tarki, wymieszać.
Połowę startych składników dodać do ciasta. Zmiksować.
Dosypać drugą część mąki z proszkiem i sodą oraz orzechy – krótko zmiksować.
Dodać drugą część startego jabłka i marchewki.
Powstałą masę przelać do formy i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 50 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do całkowitego ostudzenia.
Świeże ciasto trudno się kroi, zatem przekładanie kremem może nastąpić dopiero po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia.
Krem.
Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski i dodać do niego cukier. Ucierać 3-4 minuty aż masa będzie jednolita,jasna, kremowa. Dodawać po łyżce serka i ucierać dalej aż powstanie gładki krem.
Ciasto przekroić na trzy warstwy. Przełożyć kremem pozostawiając ok. 1/4 do dekoracji wierzchu. Udekorować np. przy pomocy cukierniczego dekoratora z końcówką duża gwiazdka i kawałkami siekanej grubo czekolady.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Mam pytanie, a co zrobic z druga częścia startych składników? W przepisie jest napisane ze tylko polowe startych składników dodać do masy i po prostu nie wiem czy faktycznie tak ma byc? Pozdrawiam ciepło, Joanna
Pewnie dodać po drugiej części mąki.
Tak, dopisałam, dzięki.
Dodać na końcu, już dopisałam.
Zrobiłam dzisiaj, nie zdążyłam zrobić kremu ani żadnego innego dodatku, bo zjedli 🙁 Dla pięciu osób wystarczył na jeden podwieczorek. Smakowało bardzo i muszę niedługo powtórzyć. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie Panią i zajadaczy:)