ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – kruche, na jeden, dwa kęsy, świetne np. z małą czarną kawą. Albo kubkiem mleka czy herbaty.
Przygotowanie ciasta jest proste, należy tylko wiedzieć, że kruche ciasta nie lubią przedłużającego się kontaktu z ciepłą dłonią wykonawcy.
Taki zimny chów, nie poradzisz. Czyli – kruche zagniataj szybko, nie musi być super dokładnie, takie rzeczy lubi ciasto drożdżowe:)
Cukiernicy – specjaliści używają do tego celu specjalnych noży, półokrągłych tasaków dzięki którym szast prast, zimne masło wgniata się w mąkę i pozostałe dodatki. Mnie z pomocą przychodzi mały malakser, ręce brudzę dopiero przy myciu no i przy formowaniu ciastek. Zdaje się, że polecam to narzędzie przy każdym wpisie z kruchym ciastem, to naprawdę fajne urządzenie do takich zadań.
By rożki łatwiej było formować, dłonie natłuszczam którymś z jadalnych olejów i idzie sprawnie. Nie ma tu zresztą jakiejś specjalnej techniki; odrywasz kawałek ciasta, toczysz w dłoniach wałeczek i zaginasz jego końce w dół. Pieczesz i polewasz stopioną czekoladą.
Mały, przyjemny umilacz popołudniowych relaksów z książką albo serialem.

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – składniki (na ok. 25 szt) :

  • 100 g włoskich lub laskowych orzechów
  • szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ew. kilka kropli ekstraktu rumowego
  • 2 łyżki kwaśnej, zimnej śmietany (dowolna ilość % tłuszczu)
  • żółtko
  • 100 g zimnego masła

polewa: 100 g mlecznej czekolady (można dać pół na pół – gorzką i mleczną)

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – przepis:

Orzechy drobno posiekać lub zblendować na grubą mąkę.
Wsypać do miski z mąką, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, żółtko i pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść dość ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć – dodać łyżkę więcej śmietany. Wstawić na godzinę do lodówki.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Natłuszczoną dłonią odrywać kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha i formować wałeczek i zagiąć jego końce do dołu.
Układać na blaszce. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do małego rondelka, ustawić nad drugim z gotującą wodą. Podgrzewając mieszać aż czekolada się rozpuści. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora cukierniczego ozdobić ciastka. Mleczna czekolada potrzebuje trochę czasu by zastygnąć na ciastku, cierpliwości:)

ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

inspiracja – Mała Cukierenka

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)

 



  1. Małgosia
    21 stycznia, 2020, 8:49 am

    A czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?

    1. Beata Królikiewicz
      21 stycznia, 2020, 9:41 pm

      Tak, zimny, z lodówki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie