Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą
Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – kruche, na jeden, dwa kęsy, świetne np. z małą czarną kawą. Albo kubkiem mleka czy herbaty.
Przygotowanie ciasta jest proste, należy tylko wiedzieć, że kruche ciasta nie lubią przedłużającego się kontaktu z ciepłą dłonią wykonawcy.
Taki zimny chów, nie poradzisz. Czyli – kruche zagniataj szybko, nie musi być super dokładnie, takie rzeczy lubi ciasto drożdżowe:)
Cukiernicy – specjaliści używają do tego celu specjalnych noży, półokrągłych tasaków dzięki którym szast prast, zimne masło wgniata się w mąkę i pozostałe dodatki. Mnie z pomocą przychodzi mały malakser, ręce brudzę dopiero przy myciu no i przy formowaniu ciastek. Zdaje się, że polecam to narzędzie przy każdym wpisie z kruchym ciastem, to naprawdę fajne urządzenie do takich zadań.
By rożki łatwiej było formować, dłonie natłuszczam którymś z jadalnych olejów i idzie sprawnie. Nie ma tu zresztą jakiejś specjalnej techniki; odrywasz kawałek ciasta, toczysz w dłoniach wałeczek i zaginasz jego końce w dół. Pieczesz i polewasz stopioną czekoladą.
Mały, przyjemny umilacz popołudniowych relaksów z książką albo serialem.
Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – składniki (na ok. 25 szt) :
- 100 g włoskich lub laskowych orzechów
- szklanka mąki pszennej (150 g)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek cukru lub ksylitolu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ew. kilka kropli ekstraktu rumowego
- 2 łyżki kwaśnej, zimnej śmietany (dowolna ilość % tłuszczu)
- żółtko
- 100 g zimnego masła
polewa: 100 g mlecznej czekolady (można dać pół na pół – gorzką i mleczną)
Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – przepis:
Orzechy drobno posiekać lub zblendować na grubą mąkę.
Wsypać do miski z mąką, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, żółtko i pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść dość ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć – dodać łyżkę więcej śmietany. Wstawić na godzinę do lodówki.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Natłuszczoną dłonią odrywać kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha i formować wałeczek i zagiąć jego końce do dołu.
Układać na blaszce. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do małego rondelka, ustawić nad drugim z gotującą wodą. Podgrzewając mieszać aż czekolada się rozpuści. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora cukierniczego ozdobić ciastka. Mleczna czekolada potrzebuje trochę czasu by zastygnąć na ciastku, cierpliwości:)
inspiracja – Mała Cukierenka
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)
A czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?
Tak, zimny, z lodówki.