ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – kruche, na jeden, dwa kęsy, świetne np. z małą czarną kawą. Albo kubkiem mleka czy herbaty.
Przygotowanie ciasta jest proste, należy tylko wiedzieć, że kruche ciasta nie lubią przedłużającego się kontaktu z ciepłą dłonią wykonawcy.
Taki zimny chów, nie poradzisz. Czyli – kruche zagniataj szybko, nie musi być super dokładnie, takie rzeczy lubi ciasto drożdżowe:)
Cukiernicy – specjaliści używają do tego celu specjalnych noży, półokrągłych tasaków dzięki którym szast prast, zimne masło wgniata się w mąkę i pozostałe dodatki. Mnie z pomocą przychodzi mały malakser, ręce brudzę dopiero przy myciu no i przy formowaniu ciastek. Zdaje się, że polecam to narzędzie przy każdym wpisie z kruchym ciastem, to naprawdę fajne urządzenie do takich zadań.
By rożki łatwiej było formować, dłonie natłuszczam którymś z jadalnych olejów i idzie sprawnie. Nie ma tu zresztą jakiejś specjalnej techniki; odrywasz kawałek ciasta, toczysz w dłoniach wałeczek i zaginasz jego końce w dół. Pieczesz i polewasz stopioną czekoladą.
Mały, przyjemny umilacz popołudniowych relaksów z książką albo serialem.

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – składniki (na ok. 25 szt) :

  • 100 g włoskich lub laskowych orzechów
  • szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ew. kilka kropli ekstraktu rumowego
  • 2 łyżki kwaśnej, zimnej śmietany (dowolna ilość % tłuszczu)
  • żółtko
  • 100 g zimnego masła

polewa: 100 g mlecznej czekolady (można dać pół na pół – gorzką i mleczną)

Ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą – przepis:

Orzechy drobno posiekać lub zblendować na grubą mąkę.
Wsypać do miski z mąką, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, żółtko i pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść dość ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć – dodać łyżkę więcej śmietany. Wstawić na godzinę do lodówki.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Natłuszczoną dłonią odrywać kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha i formować wałeczek i zagiąć jego końce do dołu.
Układać na blaszce. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Studzić na metalowej kratce.
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do małego rondelka, ustawić nad drugim z gotującą wodą. Podgrzewając mieszać aż czekolada się rozpuści. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora cukierniczego ozdobić ciastka. Mleczna czekolada potrzebuje trochę czasu by zastygnąć na ciastku, cierpliwości:)

ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

ciasteczka orzechowe rożki z czekoladą

inspiracja – Mała Cukierenka

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu:)

 



  1. Małgosia
    21 stycznia, 2020, 8:49 am

    A czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?

    1. Beata Królikiewicz
      21 stycznia, 2020, 9:41 pm

      Tak, zimny, z lodówki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)