Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe – bardzo proste w przygotowaniu, miękkie, lepkie, ciągnące, idealne do filiżanki kawy lub kubka mleka.
Zaraz po przygotowaniu ciasto jest luźne, leje się, jednak po włożeniu na kilka minut do zamrażarki nabiera nieco sztywności. Jeśli przytrzymamy je tam ok. 15 minut, ciasteczka podczas pieczenia malowniczo popękają z wierzchu.
Nie należy ich zbyt długo piec, wystarczy ok. 10 minut. Po tym czasie mogą wydawać się zbyt miękkie i surowe, jednak podczas stygnięcia zyskają pożądaną formę.
Jeśli chodzi o rodzaj czekolady, osobiście najbardziej lubię używać mieszanki gorzkiej 40 i 70% kakao, pół na pół sami zdecydujcie czy ciasteczka mają mieć odrobinę więcej słodyczy czy gorzkiej wytrawności.
Dla podbicia czekoladowych wrażeń dobrze jest dodać szczyptę soli a nawet odrobinę chili.
Masy ciasteczkowej jest tyle, że wystarczy jej na 2 blaszki. Jeśli nasz piekarnik wyposażony jest w termoobieg można piec je obie jednocześnie, jednak nie będą wtedy wilgotne i ciągnące. Lepiej je piec jedna po drugiej, trzymając pozostałe ciasto podczas pieczenia pierwszej porcji w zamrażarce. Można też zrobić ciasto wieczorem, wstawić je na noc do lodówki i upiec wieczorem. Wyjdą z ładnie pomarszczoną i popękaną skórką.
Ciasteczka czekoladowe – składniki (na ok. 30 – 35 ciastek):
- 60 g masła
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady od 40 do 70% zawartości kakao
- 2 duże jajka( lub 3 małe)
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie – szczypta chili i dwie łyżki siekanych orzechów – laskowych, włoskich lub migdałów
Ciasteczka czekoladowe – przepis:
Masło przełożyć do rondelka i ustawić na małym ogniu. Kiedy będzie w połowie rozpuszczone dodać połamane na kostki 150 g czekolady. Podgrzewać mieszając do połączenia składników. Masę odstawić do ostudzenia.
W wysokim naczyniu, przez ok. 5-7 minut ubijać z cukrem jajka.
Odłożyć mikser i cienką strużką wlewać czekoladową masę, mieszając wszystko łyżką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami, delikatnie, przy pomocy łyżki wolno wmieszać w czekoladowo – jajeczny krem. Dodać 50 g posiekanej w kostkę czekolady, delikatnie wymieszać.
Wstawić do zamrażarki na 10 – 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy łyżki wykładać na papier porcje ciasta zachowując między nimi 2-3 cm odstępy.
Włożyć ciastka do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut.
Od razu wyjąć je z pieca i pozostawić do ostygnięcia.
Podczas studzenia sztywnieją.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Tylko 50 gram mąki?
Tak.