spaghetti z bazylią, orzeszkami

Spaghetti z bazylią, orzeszkami i parmezanem

Spaghetti z bazylią, orzeszkami i parmezanem czyli z bazyliowym pesto – przepyszność, niech Was nie zwiedzie krótka lista składników. Kuchnia włoska słynie z prostoty, z genialnego połączenia zaledwie kilku produktów, które na talerzu stają się feerią smaku. Piętnaście minut wystarczy by na stół wjechało danie jak z najlepszej restauracji.
Smakuje wyśmienicie bez mięsa, jednakowoż wiem, że niektórzy żyć bez niego niego nie dają rady i obiad bez niego się nie liczy. Znam te historie z własnej kuchni. Na osobnej patelni podsmażam na chrupko boczek (idealnie jeśli uda mi się kupić trochę włoskiej pancetty) dobrą kiełbasę, szynkę lub pierś z kurczaka. Okruchami podsmażonego mięsiwa kto chce posypuje danie i sprawa z mięsem/bez mięsa jest załatwiona, rodzinne spory zażegnane:)
Makaron spaghetti rzecz jasna wymieniać można na inne, dowolne makaronowe kształty, wedle upodobania.
Proste, bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Orzeszki pinii w przepisie można podmieniać na orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni lub słonecznika. Podobnie jest z zieleniną – bazylię zastąpimy szpinakiem lub natką pietruszki. Zamiast parmezanu nada się każdy twardy, długodojrzewający ser – pecorino, bursztyn, grana padano. Miłego mieszania:)

Spaghetti z bazylią, orzeszkami pinii i parmezanem – składniki (dla 4 osób) :

  • 300 g makaronu spaghetti
  • doniczka bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów pinii (ok. 30 – 40g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 20 g tartego parmezanu
  • 80 ml oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ew. 100 g włoskiego boczku pancetta lub zamienników – przeczytaj wstęp do wpisu:)

Spaghetti z bazylią, orzeszkami i parmezanem ( przepis) :

Makaron ugotować w osolonej łyżeczką soli wodzie według przepisu na opakowaniu, dbając by był raczej twardszy (al dente) niż odrobinę za długo gotowany. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
Orzeszki podprażyć na suchej patelni aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerzyk.
Jeśli używamy mięsa – pokroić je w kostkę lub cienkie plasterki i na małym ogniu smażyć kilka minut wytapiając tłuszcz.
Czosnek, bazylię z łodyżkami (kilka listków zachować do dekoracji), starty parmezan, sok z cytryny, 2 łyżki orzeszków i oliwę zblendować na jednolitą pastę – pesto.
Do garnka w którym gotował się makaron włożyć ponownie ten ugotowany i odcedzony, zblendowaną pastę pesto i wlać pozostawione wcześniej pół szklanki wody z jego gotowania. Wymieszać, ew. doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przekładać na talerze, posypać podprażonymi orzeszkami, ew. podsmażoną pancettą lub zamiennikiem, udekorować listkami bazylii.
spaghetti z bazylią, orzeszkami i parmezanem
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Leo
    2 listopada, 2019, 7:28 pm

    Spróbowaliśmy – bardzo smaczne!!! Warte spróbowania!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)