Łatwe ciasteczka na białym serze
Łatwe ciasteczka na białym serze zawsze się udają. By je zepsuć trzeba by piec je w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt długo. Wszystko co z piekarnika przecież da się przypalić:) Poza taką okolicznością nie istnieją żadne inne przeszkody, by pyszne, domowe herbatniki przygotowały się w zaledwie parę chwil.
Znikają szybko i długo się przechowują. Wystarczy szczelnie zamknięta puszka lub duży, zakręcany słój. Jeśli postawicie go w widocznym miejscu, jego zawartość szybko się opróżni.
Masę można wzbogacić o ulubione bakalie – siekane migdały czy orzechy, rodzynki lub posiekaną żurawinę. Na zdjęciach – cukier o grubej rafinadzie.
Łatwe ciasteczka na białym serze – składniki (na ok. 25 ciasteczek):
- 150 g masła
- 250 g białego sera (może być kremowy, zmielony)
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru (110g)
- 3 żółtka
- 2,5 szklanki mąki (375g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
Łatwe ciasteczka na białym serze – przepis
Biały ser zblendować (gotowego, mielonego, kremowego nie trzeba).
Dodać miękkie masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę.
Wsypać cukier, wanilię i żółtka, zmiksować.
Do masy wsiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Zmiksować.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 180 stopni.
Przy pomocy łyżeczki lub np. małej łyżki do lodów nakładać na papier porcje wielkości włoskiego orzecha i lekko je spłaszczać dłonią posmarowaną olejem. Można posypać je grubym cukrem, siekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Piec ok. 15 minut, tylko do lekkiego zrumienienia się ciastek. Choć wydają się nieupieczone, zesztywnieją podczas stygnięcia. Dłuższe pieczenie powoduje że ciastka stają się twarde.
Całe ciasteczkowe wypiekanie te dwa kociaki nie dawały mi spokoju, przeszkadzały jak nie wiem, umazały się śmietaną, a teraz udają, że takie grzeczniusie. Bezczelne:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo udane…. słodkie i śliczne – kociaki oczywiście.
Ciasteczka do oceny po upieczeniu 🙂
Witam. Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny? Pozdrawiam.
Tak.
Super przepis. Lubię takie proste przepisy. Dzisiaj robiłam super smaczną pastę z przepisu
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/weganska-pasta-z-zielonej-soczewicy-z-czosnkiem-i-slonecznikiem-2834.html też bardzo prosty przepis. Polecam serdecznie.
Super ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek, połowę zrobiłam z posiekanymi pistacjami na wierzchu, a połowę bez niczego, obie wersje pyszne 🙂
Nic nadzwyczajnego. Zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszły niewyrośnięte gliniaste. Szkoda produktów