Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki – oklejone gęstym, kleistym, lepkim sosem, bardzo soczyste kawałki mięsa. Świetne z ryżem czy makaronem sojowym, ryżowym lub soba. Na efektowny acz szybki w przygotowaniu obiad czy kolację.
Oryginalnie do wykonania dania potrzebne jest sake czyli ryżowa, japońska wódka i mirin czyli japońska przyprawa z fermentowanej soi, zwana nieraz winem ryżowym…ale… kto nie ma pod ręką może iść na skróty jak ja, używając sosu sojowego, octu ryżowego lub soku z limonki, ostatecznie – cytryny oraz jakiegoś słodzidła – cukru trzcinowego, syropu klonowego lub zwykłego miodu.
Do przygotowania dania nadadzą się filety z kurczakowej piersi, pozbawione kości podudzia. Jednak najbardziej soczyste i smaczne moim zdaniem są udka, sama górna część, bez tzw. pałeczek. Wykrawam z nich kości, to szybka sprawa jeśli ma się ostry nóż:)
Kurczak teriyaki sprawdzi się jako danie główne na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi. Pycha!
Kurczak teriyaki – składniki (na 4 osoby) :
- 8 udek z kurczaka (sama górna część) lub 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 9 łyżek jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub miodu albo syropu klonowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
- dwie łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- sól i świeżo mielony pieprz
- dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia
- dwie łyżki siekanego szczypiorku do posypania
jeśli mamy mirin i sake, zamiast wymienionych powyżej płynnych składników dajemy – 80 ml sosu sojowego, 3 łyżki mirinu, 3 łyżki sake i 1,5 łyżki cukru trzcinowego.
Kurczak teriyaki – przepis
Części kurczaka lekko posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Sos sojowy, ocet ryżowy, cukier lub inne słodzidło, drobno posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir i mąkę wymieszać w dużym kubku.
Na patelni mocno rozgrzać olej. Ułożyć na nim (skórką do dołu w przypadku udek) mięso. Smażyć ok. 7- 8 minut aż skórka dość mocno się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć kolejne 5-7 minut do zezłocenia mięsa.
Zawartość kubka z sosem wlać na patelnię z kurczakiem. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum.
Dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać wszystko ok. 3- 4 minuty aż sos się nieco zredukuje i zagęści. W trakcie można obracać mięso, by z obu stron dobrze przykryło się sosem.
Po usmażeniu wyłożyć na deskę do krojenia i zaczekać ok. 5 minut, pokroić na kawałki.
Ułożyć na talerzu lub półmisku z ryżem czy makaronem, polać sosem, posypać siekanym szczypiorkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pyszny kurczak! Dzisiaj będzie na obiad po raz drugi? A w najbliższym czasie butter chicken. Dzięki za kolejne super przepisy!