kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki – oklejone gęstym, kleistym, lepkim  sosem, bardzo soczyste kawałki mięsa. Świetne z ryżem czy makaronem sojowym, ryżowym lub soba. Na efektowny acz szybki w przygotowaniu obiad czy kolację.
Oryginalnie do wykonania dania potrzebne jest sake czyli ryżowa, japońska wódka i mirin czyli japońska przyprawa z fermentowanej soi, zwana nieraz winem ryżowym…ale… kto nie ma pod ręką może iść na skróty jak ja, używając sosu sojowego, octu ryżowego lub soku z limonki, ostatecznie – cytryny oraz jakiegoś słodzidła – cukru trzcinowego, syropu klonowego lub zwykłego miodu.
Do przygotowania dania nadadzą się filety z kurczakowej piersi, pozbawione kości podudzia. Jednak najbardziej soczyste i smaczne moim zdaniem są udka, sama górna część, bez tzw. pałeczek. Wykrawam z nich kości, to szybka sprawa jeśli ma się ostry nóż:)
Kurczak teriyaki sprawdzi się jako danie główne na spotkaniach rodzinnych i  z przyjaciółmi. Pycha!

Kurczak teriyaki – składniki (na 4 osoby) :

  • 8 udek z kurczaka (sama górna część) lub 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 9 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub miodu albo syropu klonowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
  • dwie łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • dwie łyżki siekanego szczypiorku do posypania

jeśli mamy mirin i sake, zamiast wymienionych powyżej płynnych składników dajemy – 80 ml sosu sojowego, 3 łyżki mirinu, 3 łyżki sake i 1,5 łyżki cukru trzcinowego.

Kurczak teriyaki – przepis

Części kurczaka lekko posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Sos sojowy, ocet ryżowy, cukier lub inne słodzidło, drobno posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir i mąkę wymieszać w dużym kubku.
Na patelni mocno rozgrzać olej. Ułożyć na nim (skórką do dołu w przypadku udek) mięso. Smażyć ok. 7- 8 minut aż skórka dość mocno się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć kolejne 5-7 minut do zezłocenia mięsa.
Zawartość kubka z sosem wlać na patelnię z kurczakiem. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum.
Dusić pod przykryciem 10 minut.  Zdjąć pokrywkę i podgrzewać wszystko ok. 3- 4 minuty aż sos się nieco zredukuje i zagęści. W trakcie można obracać mięso, by z obu stron dobrze przykryło się sosem.
Po usmażeniu wyłożyć na deskę do krojenia i zaczekać ok. 5 minut, pokroić na kawałki.
Ułożyć na talerzu lub półmisku z ryżem czy makaronem, polać sosem, posypać siekanym szczypiorkiem.

 

kurczak teriyaki
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Asia
    17 listopada, 2019, 9:38 am

    Pyszny kurczak! Dzisiaj będzie na obiad po raz drugi? A w najbliższym czasie butter chicken. Dzięki za kolejne super przepisy!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)