Proste muffinki z dżemem
Proste muffinki z dżemem – do wykonania w 15 minut. Puszyste, lekko wilgotne, pod szklanym kloszem lub przykryciem z wilgotnej ściereczki dobrze przechowują się nawet 3-4 dni. Przepis jest banalny – zmiksuj wszystko!:)
Do ich wykonania można użyć sklepowego dżemu – gotowca lub w kilka chwil wykonać własny produkt o dowolnym smaku. Na dno rondelka wsypujesz 3 łyżki cukru, na to dajesz ok. 400 g owoców – śliwek, obranych jabłek, brzoskwiń, truskawek i smażysz mieszając 4-5 minut aż owoce lekko się rozpadną. Ot cała dżemowa filozofia.
Muffinki z dżemem sprawdzają się idealnie w każdej okoliczności, gdy trzeba zabrać coś słodkiego do szkoły albo jako niezobowiązujący a miły prezent dla kogoś bliskiego. Czy ktoś odmówiłby przyjęcia własnoręcznie upieczonych muffinek? Takie rzeczy nie zdarzają się nigdy:)
P.S. Czy znacie dobre sposoby na radzenie sobie z alergią? Odczulacie się, stosujecie leki, preparaty, oczyszczacze powietrza? Muszę poradzić sobie z jakimś uczuleniem, które napadło mnie być może z powodu kociej sierści Anieli i Maszy, może kurzu, bo wczoraj wyciągałam jesienno – zimowe rzeczy z szaf. Alergia to nowa sprawa, nie miałam nigdy i nagle – pam – kicham jak nie wiem, łzawią mi oczy, boli głowa, co to za numery!
Ratunku, pomocy, ma ktoś sposób na tałatajstwo? 🙂
Proste muffinki z dżemem – składniki (na 12 sztuk):
- 125 g stopionego, ostudzonego masła
- 3/4 szklanki cukru (190g)
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml maślanki/kefiru lub jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania muffinek
- 200 ml gotowego dżemu lub 400 g owoców – obranych i pokrojonych jabłek, brzoskwiń, śliwek przesmażonych w rondelku z 3 łyżkami cukru
Proste muffinki z dżemem – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni góra – dół lub 160 z termoobiegiem.
Wszystkie składniki oprócz dżemu włożyć do większej miski. Zmiksować.
Formy na muffinki przesmarować cienko olejem lub wyłożyć woskowanym papilotkami.
Na dno każdego dołka wyłożyć łyżkę ciasta, wygładzić powierzchnię zwilżoną dłonią, wyłożyć na ciasto łyżkę dżemu a następnie łyżkę ciasta. Wygładzić powierzchnię. Jeśli masy zostało więcej – dokładać do każdego dołka i ponownie wygładzić.
Formy wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Uwaga! Dżem jest bardzo gorący, nie próbować od razu:)
Okroić/podważyć nożykiem ciastka i wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wyglądają tak, że zaraz zabiorę się do pieczenia! Co do alergii – mój syn jest alergikiem i jest odczulany, ale to jest długotrwałe leczenie. W nagłych atakach alergicznych stosujemy aerozol do nosa, bardzo skuteczny, niestety jest na receptę, nazywa się Nasometin.
Bardzo smaczne muffinki. Prosty i szybki przepis, a efekt bardzo zadowalający. Dziękuję!
jeszcze zdjęcie