kasza z grzybami i cukinią

Kasza z grzybami i cukinią – kaszotto

Kasza z grzybami i cukinią – kaszotto – proste danie, które świetnie sprawdza się na codzienny obiad i przy okazji towarzyskich spotkań. Zaproście znajomych na kaszotto, zobaczycie że ochom i achom nie będzie końca.
Filozofia potrawy jest bardzo prosta, podobnie jak w risotto chodzi o to by ziarenka ryżu czy kaszy nasiąkły aromatem składników użytych do jej przygotowania. By powstał najlepszy, kremowy sos zamiast wody używa się wywaru z warzyw czy warzywno – mięsnego rosołu. Dla potrzeb risotto czy kaszotto warto zamrażać jego porcje kiedy zostają nam nadmiary, np. po niedzielnym obiedzie, czy podczas gotowania zupy na wywarze. Zdarza mi się, że kiedy rosołu na stanie brak, sięgam po zwykłą wodę, i jeśli akurat mam – po domową  kostkę rosołową.

Pisząc „grzyby”, mam na myśli szeroką gamę – grzyby leśne, w tym kurki, pieczarki i boczniaki, wszystkie nadadzą się do przygotowania tego pysznego dania. Można dorzucać do niego dodatkowe, ulubione składniki – suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, zielony groszek, drobno pokrojoną, białą część pora, liście botwinki czy buraki. Mięsożercy dodają dużą, pokrojona w kostkę, podsmażoną osobno, osoloną i oprószoną słodką i ostrą papryką pierś z kurczaka. Niech Was niesie fantazja:)

Kasza z grzybami i cukinią – kaszotto – składniki (na 4 osoby):

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy (ok. 220 g jęczmiennej, pęczaku lub gryczanej)
  • 2 łyżki masła, najlepiej – klarowanego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina (125ml)
  • bulion warzywny, zwykły rosół lub ostatecznie – woda (ok. 1 l)  najlepiej z domową kostką rosołową
  • 250 g leśnych grzybów, pieczarek lub boczniaków
  • mała cukinia (ok. 300 g)
  • pęczek koperku lub dwie łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Kasza z grzybami i cukinią – kaszotto – przepis

Kaszę gryczaną dla większego aromatu można chwilę podprażyć na suchej patelni. W przypadku innych kasz – nie ma takiej potrzeby.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki masła.
Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć krótką chwilę.
Wrzucić kaszę, wymieszać z zawartością patelni i wlać wino. Podgrzewać na małym ogniu mieszając.
Kiedy kasza wchłonie wino, dolać chochlę gorącego bulionu. Zaczekać aż kasza go wchłonie, dodać kolejną chochlę, zaczekać, potem kolejną i kolejną aż do końca wywaru, zwykle wychodzi go ok. litra by kasza zmiękła.
Na osobnej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z łyżeczką masła. Na gorące wrzucić pokrojone w kostkę lub paski grzyby i smażyć mieszając, do miękkości. Pieczarki krótko – ok. 5 minut, boczniaki i grzyby leśne ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem smażenia, kiedy grzyby będą miękkie, dodać do nich pokrojoną w kostkę cukinię.
Sprawdzić czy kasza jest już miękka, jeśli nie, trzeba ją dłużej podgrzewać podlewając bulionem lub wodą.
Grzyby z cukinią dodać do patelni z gotową kaszą, dorzucić siekany koperek lub natkę pietruszki oraz połowę startego parmezanu. Wymieszać, posypać porcje startym parmezanem, posiekaną zieleniną i od razu podawać.

kasza z grzybami i cukinią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Eliza
    Październik 15, 2019, 6:52 pm

    A ile tego bulionu? Bo pisze Pani, że do końca wywaru, tylko kiedy koniec? 😉

    1. Beata Królikiewicz
      Październik 17, 2019, 7:47 am

      Bulionu ok. 1 l, dopisałam. Chodzi o to by kasza była miękka i przyjemnie mokra ale nie pływa w bulionie jak w zupie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie