proste ciasto kokosowe z jagodami

Proste ciasto kokosowe z jagodami

Proste ciasto kokosowe z jagodami – przepis idealny nawet dla zupełnie początkujących w kuchni. W skrócie – krótko ubijasz jajka i dodajesz pozostałe składniki! Łatwe jak barszcz.
Ciasto długo zachowuje świeżość, wytrzyma pod szczelnym przykryciem kilka dni, wygląda apetycznie i z uwagi na krótki czas przygotowania można go zrobić nawet w środku tygodnia. Wilgotny placek, który łatwo się kroi i wystarczy na wiele osób.
Nie należy przesadzić z ilością jagód, duża ilość soku może spowodować powstanie zakalca. Jagody bezproblemowo podmieniają się też na maliny czy jeżyny. Kto woli ciasta z czekoladową polewą, niech zajrzy do linku  przepisy na polewy. Cukier puder, który jest najprostszą wersją wykończenia ciasta można zastąpić mega łatwym lukrem z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny. Pół szklanki i łyżka lub dwie soku – mieszasz – minuta i jest. Świeże jagody da się zastąpić mrożonymi, warto mieć na kuchennym stanie kilka woreczków tych owoców.  Przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać.
Ciasto świetne na prezent, do zabrania np. na proszonego grilla czy inną, towarzyską okazję:) Także – do dzieła!

Proste ciasto kokosowe z jagodami – składniki (na keksówkę ok. 25×12 cm)

wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę, wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej, 375 g)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki wiórków kokosowych (45g)
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (110g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany/maślanki/kefiru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub zwykłego
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • szklanka jagód (ok. 250g)
  • łyżka mąki pszennej

Proste ciasto kokosowe z jagodami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Formę wyłożyć zgniecionym w kulę i zwilżonym pod kranem z wodą papierem do pieczenia (mokry łatwiej się formuje).
Mąkę i proszek przesiać do miski przez sitko, wymieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym.
Masło rozpuścić na małym ogniu w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (by było szybciej można włożyć do naczynia z zimną wodą).

W osobnej misce ubić krótko jajka z cukrem na pienistą masę.
Pod kręcące się łopatki miksera do jajecznej masy cienką strużką wlewać stopione masło a następnie dodać jogurt i mleko. Zmiksować.
Dodać połowę mąki z proszkiem i wiórkami, zmiksować, dodać pozostałą część mąki, zmiksować.
Połowę ciasta wlać do formy.

Jagody wymieszać z łyżką mąki. Zapobiegnie to mocnemu opadaniu owoców na spód ciasta i nasączeniu ciasta sokiem.
Połowę jagód wyłożyć na wylane ciasto.
Na owoce wylać pozostałą masę.
Na wierzchu ułożyć resztę jagód i leciutko docisnąć łyżką by większość owoców zatopiła się w cieście.
Od razu (ważne!) wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić a patyczek po nakłuciu powinien pozostać nieoklejony. W razie potrzeby piec  5 – 10 minut więcej.

Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Ciasto krojone na ciepło często łapie zakalec. Należy pamiętać, że struktura tego placka jest mokra i nie bardzo puszysta. Zakalcolubom pewnie się spodoba:)
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem wykonanym z połowy szklanki cukru pudru i łyżki soku z cytryny. Kilka jagód rozgniecionych w lukrze ładnie zabarwi polewę.

proste ciasto kokosowe z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ewa
    6 sierpnia, 2019, 2:22 pm

    Czy można pominąć wiórki kokosowe? Lub czym można je zastąpić?

    1. Beata Królikiewicz
      6 sierpnia, 2019, 3:13 pm

      Można pominąć, dać 2 łyżki mąki więcej.

      1. Ewa
        7 sierpnia, 2019, 5:24 pm

        Dziękuję

  2. Kasia
    6 sierpnia, 2019, 4:42 pm

    Czy można zamiast jagód dodać maliny lub inne owoce?

    1. Beata Królikiewicz
      7 sierpnia, 2019, 11:34 am

      Można, tylko ilość trzeba szacować z wyczuciem, duża ilość soku jest zakalcotwórcza. Z umiarem i obtoczone w mące:)

      1. Kasia
        7 sierpnia, 2019, 5:32 pm

        Tak jest! 😉

  3. Saudyjskie Wielbłady
    8 sierpnia, 2019, 7:22 pm

    Zapowiada się mega smacznie 🙂

  4. Ewa
    9 sierpnia, 2019, 10:23 am

    Pyszne wyszło!!! Zrobiłam z borówkami.

    1. Beata Królikiewicz
      10 sierpnia, 2019, 8:56 pm

      Bardzo się cieszę:)

  5. Iwona
    5 października, 2019, 7:40 pm

    bardzo fajny przepis;) zamiast jagód dodałam aronię

  6. Ewa
    2 grudnia, 2019, 4:29 pm

    Ciasto bardzo proste i pyszne. Pięknie wyrosło. Dodałam mrożone borówki. Przepis wpisuję do przepiśnika. Polecam

  7. Renata
    13 maja, 2020, 8:48 am

    Ciasto zrobiło furorę;) Przepyszne, mokre, doskonałe! Robię drugi raz;)

  8. Paulina
    1 sierpnia, 2020, 7:04 pm

    Zrobiłam i wyszło.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)