Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii
Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – niskokaloryczne, bardzo smaczne danie fit, na obiad, kolację albo posiłek po treningu. Jeśli mamy w planach domowe spotkanie w gronie przyjaciół, upieczone tym sposobem mięso w kształcie cieńszych paluchów będzie idealną przekąską do maczania go w różnego rodzaju dipach. Najprostszy, idealnie tu pasujący jest musztardowy. Trzeba zmieszać 200 ml możliwie najgęstszego jogurtu naturalnego, dwie, lub lepiej trzy łyżki musztardy, dorzucić łyżeczkę miodu, curry i szczyptę chilli, dobrze wymieszać i mamy super dip do tego rodzaju dań czy pieczonych warzyw.
Jeśli ktoś nie potrzebuje liczyć kalorii może panierować mięso w tartej bułce i usmażyć je tradycyjnie, na patelni. Krokiety z piekarnika wyjdą nieco mniej soczyste, jednakowoż – i tak bardzo smaczne.
Ostatnio kupuję udka lub piersi z dobrego kurczaka, kroję na kawałki i mielę w malakserze uważając by nie przesadzić z ilością czasu i nieprzesadnie go rozdrobnić.
Ostrość dania regulujcie ilością dodanego pieprzu i chili – wg. uznania. W przepisie podaję ilość dla osób preferujących dość łagodne smaki z odrobiną pikarnterii:)
Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – składniki (na 4 obiadowe porcje):
- 600 g zmielonego/zblendowanego mięsa z kurczaka
- mała cukinia (ok. 300 g)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chili, łyżeczka oregano
- 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
- jajko
- tarta bułka do panierowania (ok. 3-4 łyżki)
Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Młodych, małych egzemplarzy można nie obierać ze skórki. Duże, grube – trzeba obrać i pozbawić części z nasionami.
Posolić 1/4 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Cukinię lekko odcisnąć dłonią z soku.
Do mięsa dodać cebulę, jajko, przyprawy, koperek lub natkę pietruszki, startą cukinię i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy mięsnej uformować podłużne krokiety (ok. 10x 3 cm) opanierować je w tartej bułce i układać na blaszce.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 – 35 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapowiada się pyszny obiad 🙂
Wypróbowałam wczoraj. Bardzo wszystkim smakowały. Podałam z dipem z przepisu i domowym keczupem z cukinia.
Następnym razem muszę spróbować z dipem, bo trochę suche, ale przepis świetny 😉
Bardzo pyszne :)))