pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – niskokaloryczne, bardzo smaczne danie fit, na obiad, kolację albo posiłek po treningu. Jeśli mamy w planach domowe spotkanie w gronie przyjaciół, upieczone tym sposobem mięso w kształcie cieńszych paluchów będzie idealną przekąską do maczania go w różnego rodzaju dipach. Najprostszy, idealnie tu pasujący jest musztardowy. Trzeba zmieszać 200 ml możliwie najgęstszego jogurtu naturalnego, dwie, lub lepiej trzy łyżki musztardy, dorzucić łyżeczkę miodu, curry i szczyptę chilli, dobrze wymieszać i mamy super dip do tego rodzaju dań czy pieczonych warzyw.
Jeśli ktoś nie potrzebuje liczyć kalorii może panierować mięso w tartej bułce i usmażyć je tradycyjnie, na patelni. Krokiety z piekarnika wyjdą nieco mniej soczyste, jednakowoż – i tak bardzo smaczne.
Ostatnio kupuję udka lub piersi z dobrego kurczaka, kroję na kawałki i mielę w malakserze uważając by nie przesadzić z ilością czasu i nieprzesadnie go rozdrobnić.
Ostrość dania regulujcie ilością dodanego pieprzu i chili – wg. uznania. W przepisie podaję ilość dla osób preferujących dość łagodne smaki z odrobiną pikarnterii:)

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – składniki (na 4 obiadowe porcje):

  • 600 g zmielonego/zblendowanego mięsa z kurczaka
  • mała cukinia (ok. 300 g)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chili, łyżeczka oregano
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
  • jajko
  • tarta bułka do panierowania (ok. 3-4 łyżki)

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Młodych, małych egzemplarzy można nie obierać ze skórki. Duże, grube – trzeba obrać i pozbawić części z nasionami.
Posolić 1/4 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Cukinię lekko odcisnąć dłonią z soku.
Do mięsa dodać cebulę, jajko, przyprawy, koperek lub natkę pietruszki, startą cukinię i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy mięsnej uformować podłużne krokiety (ok. 10x 3 cm) opanierować je w tartej bułce i układać na blaszce.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 – 35 minut.

pieczone kotlety z kurczaka i cukinio

pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Saudyjskie Wielbłady
    13 sierpnia, 2019, 1:45 pm

    Zapowiada się pyszny obiad 🙂

  2. Asia
    22 sierpnia, 2019, 5:49 am

    Wypróbowałam wczoraj. Bardzo wszystkim smakowały. Podałam z dipem z przepisu i domowym keczupem z cukinia.

  3. Wiktoria
    20 sierpnia, 2020, 4:37 pm

    Następnym razem muszę spróbować z dipem, bo trochę suche, ale przepis świetny 😉
    Bardzo pyszne :)))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)