pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – niskokaloryczne, bardzo smaczne danie fit, na obiad, kolację albo posiłek po treningu. Jeśli mamy w planach domowe spotkanie w gronie przyjaciół, upieczone tym sposobem mięso w kształcie cieńszych paluchów będzie idealną przekąską do maczania go w różnego rodzaju dipach. Najprostszy, idealnie tu pasujący jest musztardowy. Trzeba zmieszać 200 ml możliwie najgęstszego jogurtu naturalnego, dwie, lub lepiej trzy łyżki musztardy, dorzucić łyżeczkę miodu, curry i szczyptę chilli, dobrze wymieszać i mamy super dip do tego rodzaju dań czy pieczonych warzyw.
Jeśli ktoś nie potrzebuje liczyć kalorii może panierować mięso w tartej bułce i usmażyć je tradycyjnie, na patelni. Krokiety z piekarnika wyjdą nieco mniej soczyste, jednakowoż – i tak bardzo smaczne.
Ostatnio kupuję udka lub piersi z dobrego kurczaka, kroję na kawałki i mielę w malakserze uważając by nie przesadzić z ilością czasu i nieprzesadnie go rozdrobnić.
Ostrość dania regulujcie ilością dodanego pieprzu i chili – wg. uznania. W przepisie podaję ilość dla osób preferujących dość łagodne smaki z odrobiną pikarnterii:)

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – składniki (na 4 obiadowe porcje):

  • 600 g zmielonego/zblendowanego mięsa z kurczaka
  • mała cukinia (ok. 300 g)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chili, łyżeczka oregano
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
  • jajko
  • tarta bułka do panierowania (ok. 3-4 łyżki)

Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Młodych, małych egzemplarzy można nie obierać ze skórki. Duże, grube – trzeba obrać i pozbawić części z nasionami.
Posolić 1/4 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Cukinię lekko odcisnąć dłonią z soku.
Do mięsa dodać cebulę, jajko, przyprawy, koperek lub natkę pietruszki, startą cukinię i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy mięsnej uformować podłużne krokiety (ok. 10x 3 cm) opanierować je w tartej bułce i układać na blaszce.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 – 35 minut.

pieczone kotlety z kurczaka i cukinio

pieczone kotlety z kurczaka i cukinii

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Saudyjskie Wielbłady
    13 sierpnia, 2019, 1:45 pm

    Zapowiada się pyszny obiad 🙂

  2. Asia
    22 sierpnia, 2019, 5:49 am

    Wypróbowałam wczoraj. Bardzo wszystkim smakowały. Podałam z dipem z przepisu i domowym keczupem z cukinia.

  3. Wiktoria
    20 sierpnia, 2020, 4:37 pm

    Następnym razem muszę spróbować z dipem, bo trochę suche, ale przepis świetny 😉
    Bardzo pyszne :)))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)